Bluecorn nixtamalizowana mąka z niebieskiej kukurydzy
Bluecorno z angielskiego niebieska kukurydza, zwana również kukurydzą fioletową lub Hopi Corn. Jest to 100% naturalna, wolna od GMO odmiana kukurydzy uprawianej od setek lat przez Indian z plemienia Hopi w południowych rejonach Ameryki.
Mąka kukurydziana nixtamalizowana inaczej zwana nixtamal za sprawą sposobu przygotowania, w którym moczy się suche ziarna kukurydzy w ciepłej wodzie z wapnem, jest składnikiem charakterystycznym dla kuchni meksykańskiej. Tak przygotowaną kukurydzę uciera się na masę i wykorzystuje do sporządzania wielu potraw m.in. tortilli, atole, tamales. W trakcie tego procesu zachodzą trzy ważne zjawiska: kukurydza zostaje wzbogacona w wapń (co znacznie poprawiło dietę dawnych Meksykan, którzy przed przybyciem Hiszpanów nie spożywali produktów mlecznych), proces nixtamal skraca także czas i temperaturę gotowania kukurydzy, która zawiera witaminy z grupy B - nieodpornych na długotrwałe poddawanie działaniu wysokiej temperatury.
Niebieską kukurydzę cechuje naturalnie słodki, lekko orzechowy smak. Dotyczy to również produktów wytwarzanych na bazie niebieskiej kukurydzy. Nawet popcornu! Zawarte w niebieskiej kukurydzy antocyjany mają silne działanie przeciwzapalne i regeneracyjne oraz stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami, a dzięki udziałowi w syntezie kolagenu pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Niebieska kukurydza swój kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych, nadającym barwę kwiatom i owocom. Niebieska kukurydza to więcej niż zbiór witamin i mikroelementów. To skupisko silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed m.in.: szybkim starzeniem się, chorobami sercowo-naczyniowymi, nowotworami i wieloma innymi chorobami.
W mitologii azteckiej kukurydza zajmuje miejsce szczególne, jako jeden z podstawowych składników pożywienia. Samo jej odkrycie przypisywane jest bogowi Quetzalcoatlowi. On to bowiem, po stworzeniu ludzi, zatroszczył się o pożywienie dla nich. W efekcie tych starań ludzie otrzymali kukurydzę, fasolę oraz inne warzywa.
Tak mówią mity, a co mówią fakty? Kukurydzę uprawiali już Olmekowie ponad 1000 lat p.n.e., a wykopaliska mówią nam o śladach tej rośliny datowanych nawet na 5000 lat p.n.e. Prawdopodobnie bez niej nie powstałyby wielkie cywilizacje Majów i Azteków na tak niesprzyjających terenach, jakimi są lasy tropikalne. Kukurydza jest bowiem jednym z najpożywniejszych zbóż i dostarcza organizmowi potężnej dawki energii.
Zalety niebieskiej kukurydzy
-
naturalna prastara odmiana, niemodyfikowana genetycznie czyli 100% wolna od GMO
-
nowa funkcjonalna żywność dla osób dbających o zdrowie oraz osób na diecie bezglutenowej,
-
wprowadza naturalny niebieski kolor do potraw (niebieski chleb, pierogi, makaron oraz wypieki jak muffinki, ciasta i inne)
-
bogata w antyoksydanty (według przeprowadzonych badań ziarno kukurydzy bluecorn zawiera 4.125mg/kg antyoksydantów)
-
30% masy ziarna niebieskiej kukurydzy stanowi białko (cenniejsze źródło od większości roślin i prawie trzykrotnie wydajniejsze od żółtej)
-
źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach (B, D, E, K)
-
źródło związków mineralnych (magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo)
Wartości Odżywcze
Bluecorn nixtamalizowana mąka z niebieskiej kukurydzy
Masa netto 250g
Składniki: pełnoziarnista mąka z nixtamalizowanej niebieskiej kukurydzy
Kraj pochodzenia: Meksyk
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 358,0kcal/1512,0kJ, tłuszcze 5,1g (w tym tłuszcze nasycone 0,9g), węglowodany 64,7g (w tym cukry 1,5g), błonnik 10,4g, białko 7,5g, sól 0,0g
Producent: zapakowano w Polsce dlaJetting Systems Robert Karabon
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed światłem.