Palatynoza izomaltuloza 1kg cukier niskoglikemiczny
Palatynoza (inaczej izomaltuloza) nazywaną czasem dietetycznym cukrem jest naturalnym dwucukrem (disacharydem) składającym się z cząsteczek glukozy i fruktozy połączonych wiązaniem α-1,6-glikozydowym. Występująca naturalnie w miodzie i cukrze trzcinowym izomaltuloza charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=32) co oznacza, że ludzki organizm trawi ją około pięć razy wolniej niż biały cukier, co z kolei zapobiega gwałtownym skokom glukozy we krwi, i w konsekwencji zapobiega zbędnemu przyrostowi tkanki tłuszczowej.
Ze względu na swoje właściwości palatynoza (podobnie jak aluloza) jest zaliczana do grupy tzw. dietetycznych cukrów - węglowodanów o niskiej kaloryczności i/lub niskiej zawartości węglowodanów przyswajalnych. Izomaltuloza jest wykorzystywana w gotowych mieszankach białkowych jako słodzik (ma okołopołowę słodyczy białego cukru stołowego) i źródło powoli uwalnianych węglowodanów - taką rolę pełni np. w lodach białkowych Ostrovit. Najważniejszą zaletą izomaltulozy jako słodzika, oprócz niskiego indeksu gkliemicznego, jest neutralny smak - izomaltuloza jest nieco mniej słodka niż cukier, ale smakuje jak cukier i nie zostawia w ustach posmaków charakterystycznych dla syntetycznych słodzików.
Izomaltuloza została odkryta w 1950 r. w Niemczech (nazwa handlowa Palatinose™ pochodzi od historycznej niemieckiej krainy Palatynatu), po zbadaniu jej właściwości jest od 1985. r z powodzeniem stosowana w Japonii, od 2005 r. w Unii Europejskiej, od 2006 r. w USA a w Australii i Nowej Zelandii od 2007 r.
Izomaltuloza - cudowny cukier
Podobnie jak sukroza (cukier stołowy) izomaltuloza jest w procesie trawienia rozkładana na glukozę i fruktozę. Między izomaltulozą a cukrem stołowym jest jedna zasadnicza różnica dotycząca wiązania międzycząsteczkowego; w cukrze stołowym jest to wiązanie α1-2 (słabsze wiązanie, organizm szybciej je trawi), a w izomaltulozie α1-6 9mocniejsze wiązanie, strawienie cząsteczki wymaga więcej czasu). Ta nieistotna dla laika różnica ma ogromne praktyczne znaczenie dla sposobu, w jaki ten składnik jest traktowany przez ludzki (i zwierzęcy) organizm, wszystkie te różnice przemawiają na korzyść izomaltulozy w porównaniu do innych źródeł węglowodanów:
- powolne trawienie; izomaltuloza jest trawiona powoli, stopniowo uwalniając węglowodany do krwi. To zapobiega uwalnianiu do krwi dużych ilości glukozy i związanych z nimi wyrzutom insuliny, zapobiega napadom głodu, a w dłuższej perspektywie wspomagając gospodarkę zapasami glikogenu zapobiega przyrostowi tkanki tłuszczowej. Izomaltuloza jest dobrą alternatywą dla cukru w diecie osób zmagających się z insulinoopornością i diabetyków (cukrzyca typu 2).
- źródło węglowodanów w trakcie wysiłku; węglowodany są najlepszym źródłem energii w czasie intensywnego wysiłku fizycznego; po wyczerpaniu zapasów glikogenu w mięśniach i wątrobie organizm potrzebuje zewnętrznego źródła węglowodanów a stopniowo uwalniająca glukozę izomaltuloza jest doskonałym źródłem węglowodanów w trakcie długotrwałego wysiłku
- spalanie tłuszczu; nadmiar tkanki tłuszczowej jest teoretycznie dobrym źródłem energii - teoretycznie, bo zapasy energii zgromadzonej w formie tłuszczu są dla organizmu trudno dostępne. Jednym ze znanych inhibitorów metabolizmu tłuszczu jest insulina, której nadmiar wywołuje zwiększenie przyrostu tkanki tłuszczowej. Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym IG, które nie wywołują nadstymulacji insuliny, stymulują organizm do sięgania po zapasy energii z tkanki tłuszczowej (tzw. spalania tłuszczu) - to jeden z mechanizmów wpływu diety niskoglikemicznej na utratę wagi. Jednak większość węglowodanów o niskim IG (ksylitol, maltitol, erytrol) nie jest dobrym źródłem węglowodanów, bo mają bardzo wysoką zawartość błonnika - w przeciwieństwie do nich izomaltuloza ma jednocześnie niskie IG i jest dobrym źródłem energii w formie glukozy sprzyjającej długotrwałemu wysiłkowi. Przeprowadzone badania wykazały (Food Review, 2009. Healthy ‘fuel’ for the body. Food Review, IV 2009, str. 40-42), że izomaltuloza ma właściwości zwiększające wykorzystanie energii z tkanki tłuszczowej przez organizm osób aktywnych fizycznie - to oznacza, że palatynoza ułatwia sportowcom czerpanie energii z tkanki tłuszczowej a jednocześnie ten sam mechanizm może wspomagać utratę tkanki tłuszczowej u osób z nadwagą.
- napoje izotoniczne; palatynoza ™ wykazuje znacznie lepszą stabilność w kwaśnym środowisku niż cukier stołowy; ma to szczególne znaczenie w przypadku napoi izotonicznych i hipotonicznych, które mają zwykle pH < 3. Dzięki swoim właściwościom izomaltuloza umożliwia utrzymanie osmolalności z pełnym efektem nawodnienia.
Zastosowanie izomaltulozy w szejkach białkowo-węglowodanowych:
- wariant I: 450ml płynnych białek jaj, 200 ml chudego mleka, 50g izomaltulozy, opcjonalnie aromat spożywczy do smaku
- wariant II: 25g odżywki białkowej, 200g płynnych białek jaj, 40g mielonych płatków owsianych, 25g palatynozy, 10ml oleju kokosowego, woda - do uzyskania optymalnej gęstości
- wariant III: 30g odżywki białkowej, 150g płynnych białek jaj, 30g mielonych płatków owsianych, 30g palatynozy, 2 łyżki masła orzechowego, 200ml mleka
Wartości Odżywcze
Palatynoza (izomaltuloza)
Masa netto: 1kg
Składniki: 100% palatynoza
* Izomaltuloza jest dwucukrem składającym się z glukozy i fruktozy
Alergeny: możliwa obecność alergenów pochodzących z produktów przetwarzanych w tym samym zakładzie: zbóż, w tym glutenu, pochodnych ryb i mięczaków, orzechów w tym orzechów ziemnych, soi, mleka, gorczycy i sezamu
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 1650kJ / 360kcal, tłuszcze 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 95g (w tym cukry 95g), białko 0g, sól 0g
Kraj pochodzenia: Niemcy
Producent: BENEO GmbH, Maximilianstrasse 10, 68165 Mannheim (Germany)