Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein
  • Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein
  • Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein
  • Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein
  • Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein
  • Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein
  • Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein
  • Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein
  • Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein
  • Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein
Kod produktu: 039978035424
Bob's Red Mill

Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein - wegańskie teksturowane białko bezglutenowe

Data ważności: 18.04.2025Ostatnie sztuki w magazynie

Teksturyzowane wegańskie białko sojowe z certyfikatem Gluten Freedom® jest idealne do stosowania jako dodatek do mięsa lub bezglutenowy wegetariański substytut mięsa w praktycznie każdym przepisie wymagającym mielonej wołowiny lub indyka.

23,97 zł netto

25,17 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 340 g; 7.40zł/100g

  

Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein w formie drobnoziarnistego granulatu jest wytwarzane z ziaren soi i jest idealne do stosowania jako dodatek do mięsa lub bezglutenowy wegetariański substytut mięsa w praktycznie każdym przepisie wymagającym mielonej wołowiny lub indyka. Świetne do tacos, pieczeni, chili, sloppy joe i nie tylko, są wytwarzane z odtłuszczonych płatków sojowych i zawierają niewiele tłuszczu (3%) i mogą zastępować mieloną wołowinę nie tylko weganom!

Teksturowane białko roślinne to bardzo pożywny produkt sojowy. Jest bogaty w pełnowartościowe białko i nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu jest doskonałą alternatywą dla mięsa. TVP® (TVP® jest zarejestrowanym znakiem towarowym firmy Archer-Daniels-Midland Co.) jest wytwarzany z odtłuszczonej mąki sojowej, która została ugotowana pod ciśnieniem, a następnie wysuszona. TVP® Bob's Red Mill jest naturalnie bezglutenowa i jest produkowana i pakowana w oddzielnym, dedykowanym zakładzie bezglutenowym. Jest rutynowo testowana pod kątem zanieczyszczeń krzyżowych przy użyciu protokołu testowego R5 ELISA, aby zagwarantować jej status bezglutenowy.

Czym różni się teksturowane białko roślinne od hydrolizatu białka?

Teksturowane białka roślinne (Texturized Vegetable Protein, TVP) bywają utożsamiane z hydrolizowanymi białkami roślinnymi (Hydrolysed vegetable protein, HVP), ale te składniki powstają w różnym toku produkcji i istotnie różnią się właściwościami Hydrolizaty białek roślinnych są stosowane jako substancje dodatkowe w żywności i często zawierają dużą ilość glutaminianu sodu (MSG), tymczasem teksturowane białka roślinne w ogóle nie zawierają MSG, wyróżniają się jednolitym składem i bardzo wysoką zawartością białka.

Chociaż TVP® nie dodaje sama w sobie zbyt wiele smaku, ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, zawiera bogactwo pełnowartościowego białka sojowego i jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Soja zawiera pełnowartościowe białko ze wszystkimi aminokwasami niezbędnymi w żywieniu człowieka, które muszą być dostarczane w diecie, ponieważ organizm ludzki nie może ich syntetyzować. Jest także dobrym źródłem żelaza, magnezu i fosforu.

Jak stosować teksturowane białko roślinne w przepisach?

Teksturowane białko roślinne jest ważnym, wartościowym i praktycznym źródłem białka dla wegan. Wystarczy namoczyć je we wrzącej wodzie przez kilka minut, a następnie odcedzić. Dodaj do tego drobno posiekaną cebulę, olej, sos sojowy, sok pomarańczowy, sumak, mieszankę przypraw azjatyckich 5 smaków, czarny pieprz i dowolne przyprawy, które lubisz. Pozostaw do przejścia smaków na co najmniej godzinę. Podgrzej patelnię, następnie dodaj mieszankę TVP i przypraw i drobno pokrojonego pomidora i mieszaj smażąc / dusząc przez kilka minut. Zdejmij z ognia, dodaj trochę świeżej kolendry i orzeszków pinii... i ciesz się genialnym smakiem!

Mąka TVP jest bardzo łatwa w stosowaniu i przyjmuje smaki składników dowolnego przepisu, do którego jest dodawana, co czyni ją niezwykle wszechstronnym dodatkiem do szerokiej gamy potraw. 

Używaj TVP® jako rozcieńczalnika w pasztecikach mięsnych lub białkowych, pieczeniu mięsnym, gulaszach i zupach. Świetnie sprawdza się jako dodatek białkowy do batonów, sałatek, płatków śniadaniowych, pieczonych ziemniaków i farszów. 

Wartości Odżywcze

Porcja 23g

Wartości odżywcze w:
Porcja 23g
100g
Kalorie
80.00
347.83
kJ
335.20
1,457.39
Tłuszcze, w tym
0.00
0.00
tłuszcze nasycone
0.00
0.00
Węglowodany, w tym
4.00
17.39
cukry
2.00
8.70
Błonnik
4.00
17.39
Białko
12.00
52.17
Sól
0.00
0.00

Bob's Red Mill Textured Vegetable Protein - wegańskie teksturowane sojowe białko bezglutenowe

Masa netto: 340g

Składniki: odtłuszczona mąka sojowa

Alergeny: soja;

Certyfikowany produkt bezglutenowy, wykluczone zanieczyszczenie krzyżowe.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 347,8kcal/1457,3kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 17,3g (w tym cukry 8,6g), błonnik 17,3g, białko 52,1g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 23g (1 porcja, 15 porcji w opakowaniu): wartość energetyczna 80,0kcal/335,2kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 4,0g (w tym cukry 2,0g), błonnik 4,0g, białko 12,0g, sól 0,0g

Producent:  Wyprodukowano w USA przez Bob's Red Mill Natural Foods, Milwaukie, OR

Dystrybutor: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.