• Obecnie brak na stanie
Lifesource Foods Resistant Corn Starch 260
  • Lifesource Foods Resistant Corn Starch 260
  • Lifesource Foods Resistant Corn Starch 260
  • Lifesource Foods Resistant Corn Starch 260
Kod produktu: 11283811719

LifeSource Foods Resistant Starch 260 Oporna Skrobia

Obecnie brak na stanie

Superskrobia [ang. superstarch] czyli skrobia oporna na trawienie. Smakuje i wygląda jak biała mąka, ale ma od niej o połowę miej kalorii, 70 razy więcej błonnika i minimalne IG.

Doskonały składnik domowego chleba i ciast, który obniża ich kaloryczność oraz zmniejsza ładunek glikemiczny gotowego wypieku.

38,48 zł netto

40,40 PLN brutto
Ilość produktów:

8.90zł/100g

  

Większość skrobi obecnych w naszej diecie jest trawiona i wchłaniana przez ludzki organizm w jelicie cienkim, ale niektóre rodzaje skrobi są odporne na trawienie i trafiają do jelita grubego, gdzie zachowują się jak błonnik, wspierając tym samym zdrowie układu trawiennego i wspierając perystaltykę jelit. Takie skrobie określa się mianem odpornej skrobi. Także 'zwykłe' skrobie mogą zawierać jakąś część odpornej skrobi, ale ta zwykle jest niszczona w procesie przetwarzania żywności. 

Zastępując część mąki oporną skrobią Resistant Corn Starch 260 od LifeSource Foods masz możliwość wytwarzania produktów zdrowych dzięki bogactwu odpornej skrobi i o apetycznej konsystencji właściwej dobrym jakościowo węglowodanom.

W naszej diecie pojawiają się różne rodzaje opornej skrobi; jest obecna w pełnych ziarnach zbóż dzięki chroniącym je łuskom/łupinkom, nasionom lub innym barierom chroniącym je przed trawieniem w jelicie cienkim - to podstawowy typ skrobi, tzw. RS1.

Drugi typ odpornej skrobi (tzw. skrobia RS2) to skrobia, która zachowując swój naturalny granulowaty kształt opiera się trawieniu dzięki krystaliczności granulki. Niedojrzałe banany, niedogotowane ziemniaki i Resistant Corn Starch 260 są bogatym źródłem takiej właśnie skrobi RS2.

Po rozpadzie granulki skrobi i wykrystalizowaniu się łańcuchów skrobiowych, powstaje skrobia RS3; ugotowane, ostudzone pieczone ziemniaki czy rozmoczone płatki śniadaniowe dostarczają skrobi RS3 (zawierają jej około 5%).

Wreszcie, skrobię można poddać chemicznej modyfikacji aby sztucznie zmienić stopie jej poddawania trawieniu - taka ulepszona odporna skrobia to RS4.

Resistant Corn Starch 260 to niezwykle bogate źródło błonnika, zawiera go prawie 60%; 

Zalety stosowania Resistant Corn Starch 260:

  • bardzo niski indeks glikemiczny IG, szczególnie w porównaniu do zwykłych skrobi
  • niska wartość kaloryczna
  • obniżenie przyswajalności kalorii z posiłków
  • wspomaga zdrowie układu trawiennego i jelit
  • RS2 poprawia reakcję krzywej insulinowej; w tzw. "efekcie drugiego posiłku" fermentowany błonnik oraz RS2 wiąże się z poprawą tolerancji glukozy następnego dnia. Istnieją dowody, że wynika to z obecności krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz peptydu produkowanego w procesie fermentacji
  • odporna skrobia odpowiada za zwiększone uczucie sytości, prawdopodobnie dzięki uwalnianiu peptydów PYY
  • spożywanie posiłków bogatych w odporną skrobię zmniejsza wchłanianie tłuszczu
  • spożywanie dużych ilości opornej skrobi wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów
  • zalety błonnika prebiotycznego, utrzymywanie zdrowej flory bakteryjnej
  • zwiększenie stopnia wchłanialności minerałów, szczególnie wapnia i magnezu
  • zwiększenie poziomu maślanu sodu, markera zdrowia jelita grubego

Resistant Corn Starch 260 wpływa na poprawę jakości tradycyjnych wypieków. W przeciwieństwie do innych bogatych źródeł błonnika, RS2 wchłania niewielka ilość płynów, dzięki czemu nie trzeba modyfikować przepisów. RS2 składa się z maleńkich krystalicznych granulek, dzięki czemu przygotowane z niej produkty nie mają zwartej, zbitej konsystencji charakterystycznej dla produktów bogatych w błonnik. 

Wypieki przygotowane z Resistant Corn Starch 260  bardziej wyrastają i są bardziej chrupkie. 

Stosując Resistant Corn Starch 260 jednocześnie zmniejszasz kaloryczność potraw, zwiększasz ilość błonnika w diecie, poprawiasz jakość wypieków i dbasz o zdrowie układu trawiennego.

Lifesource Foods Resistant Corn Starch 260 - Oporna skrobia kukurydziana

Masa netto: 454g 

Składniki: Skrobia kukurydziana o wysokiej zawartości skrobi odpornej 

Produkt odpowiedni dla wegetarian.

Produkt bezglutenowy.

Wartości odżywcze na 1 łyżeczkę 9,3g: 62kJ/15kcal, 0g tłuszcze, 3g  węglowodany (w tym 0g cukier), 0g białka, 5g błonnika, 0mg sodu.

Wartości odżywcze na 100g: 667kJ/161kcal, 0g tłuszcze, 32g  węglowodany (w tym 0g cukier), 0g białka, 54g błonnika, 0mg sodu.

Producent:  wyprodukowano w USA dla Tova Industries LLC, KY 40299, United States

Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.