Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Macadamia Nut Farm 50% odtłuszczona mąka z orzechów makadamia 0,4kg
Mąka Macadamia Nut Farm to 50% odtłuszczona mąka z orzechów makadamia w standardzie gold quality, z pierwszego tłoczenia i pojedynczego odcisku oleju, ma o 50% mniej tłuszczu niż zwykła mąka makadamia czy mielone orzechy macadamia.
Maka macadamia jest doskonała do wypieków low carb - zawiera zaledwie tylko 13% węglowodanów, a przy tym prawie tyle samo błonnika i aż 25g białka. Aromatyczna mąka idealna do bezglutenowych wypieków paleo i dla diabetyków: niskokaloryczna, niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa, wysokobłonnikowa.
Orzechy makadamia swoją popularność zawdzięczają słodkiemu, masłowatemu smakowi - przepyszny orzech schowany jest pod bardzo twardą, trudną do rozłupania skorupą, a jego wnętrze skrywa niezwykłe bogactwo składników odżywczych. Macadamia należy do najbardziej kalorycznych orzechów ze względu na bardzo wysoką zawartość tłuszczu. W przeciwieństwie do większości orzechów tłuszcze orzecha makadamii, podobnie jak w przypadku oliwy z oliwek, to głównie tłuszcze jednonienasycone, które przyczyniają się do obniżenia poziomu tzw. złego cholesterolu i podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu. Orzechy makadamia są bogatym źródłem żelaza, błonnika, wapnia, magnezu, manganu, witaminy A i E a także miedzi, fosforu i selenu. 100g orzechów makadamia pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na niacynę, oraz znaczną część zapotrzebowania na inne witaminy z grupy B: ryboflawinę i witaminę B6.
Mąka makadamia ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się w niskowęglowodanowych wypiekach bezglutenowych jako substytut skrobi. Mąki makadamia można używać w codziennej kuchni do panierowania ryb i mięsa lub jako bazę do kruchych ciasteczek bezglutenowych.
Eksperymentując z mąką makadamia zacznij od zastępowania nią w przepisie 50% mąki pszennej lub migdałowej - mąka makadamia zawiera bardzo dużo błonnika i z tego powodu mocno chłonie płyny; poznając lepiej jej właściwości szybko wyczujesz o ile zwiększać ilość płynów w przepisie stosując w nim mąkę macadamia jako zamiennik.
Najważniejsze informacje o mące macadamia Macadamia Nut Farm:
- 50% odtłuszczona
- słodka, aromatyczna alternatywa dla mąki migdałowej
- z pierwszego tłoczenia, gold standard
- bezglutenowa
- bogata w białko
- bogate w błonnik
- niskowęglowodanowa
- paleo
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Macadamia Nut Flour Gold Quality/ Single Oil Press/ 50% Less Oil - 50% odtłuszczona mąka z orzechów makadamia
Masa netto 0,4kg
Składniki: 100% mąka z orzechów macadamia z pierwszego odsączenia
Produkt odpowiedni dla wegan.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 521,3kcal/2184,2kJ, tłuszcze 37,0g (w tym tłuszcze nasycone 6,2g), węglowodany 13,0g (w tym cukry 4,0g), błonnik 14,2g, białko 25,2g, sól 0,0g
Producent: zapakowano w UE przez Macadamia Nut Farm, Gedimino pr.33-1, LT-01104. Vilnius, Lithuania
Importer: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem. Nie podawać psom!