• Obecnie brak na stanie
Frankonia Chocolat No Sugar Added White Raspberry Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added White Raspberry Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added White Raspberry Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added White Raspberry Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added White Raspberry Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added White Raspberry Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added White Raspberry Nutri Score A, 50 G
Kod produktu: 4000194901295
Frankonia

Frankonia White Raspberry - bezglutenowy baton błonnikowy 150kcal, Biała Czekolada & Maliny

Obecnie brak na stanie

Baton o wysokiej zawartości błonnika (15g w batonie), wzbogacony o białko (10g w batonie), bez dodatku cukru, niskokaloryczny (150kcal w batonie 50g), wypełniony masą o smaku waniliowym z dodatkiem liofilizowanych malin i oblany polewą z białej czekolady.

Wszystkie Batony białkowo-błonnikowe Frankonia charakteryzują się oceną A w tzw scali Nutri-Score.

10,53 zł netto

11,37 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 50 g; 22.74zł/100g

Główny smak: Smak biała czekolada – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem Smak malina – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Frankonia to niemiecka manufaktura czekolady z ponad 150-letnią tradycją, a wśród jej cenionych tabliczek odd niedawna znajdują się także pyszności wzbogacone o białko i bez dodatku cukru.

Frankonia White Raspberry to bezglutenowy baton bez dodatku cukru w typie słodyczowego batonika snack bar, z dodatkiem liofilizowanych malin, w polewie z białej czekolady bez cukru, o rzadko spotykanej najwyższej możliwej do otrzymania ocenie A w skali oceny jakości produktów spożywczych Nutri-Score. Na uwagę zasługuje zarówno krótka lista składników, jak i ich wysoka jakość, brak konserwantów, wypełniaczy, barwników, wybrane smaki batonów są słodzone stewią

Najważniejsze informacje o batonach Frankonia:

  • wysoka zawartość błonnika: aż 15g w batonie
  • źródło białka: 10g w batonie
  • bez dodatku cukru - słodzone maltitolem lub maltitolem i stewią, w zależności od smaku
  • niskokaloryczne w porównaniu zarówno do zwykłych słodyczy makretowych, jak i batonów proteinowych - jeden baton dostarcza w 50g około 150kcal
  • bezglutenowe
  • Nutri-Score A

Czym jest Nutri-Score?

Nutri-Score to obowiązujący w niektórych krajach europejskich (na razie w Francji, Belgii, Hiszpanii, Niemczech, Holandii, Luksemburgu i Szwajcarii, ale postuluje się wprowadzenie go obowiązkowo w całej Unii) uproszczony system znakowania żywności informacją o wartości żywieniowej polegający na wyliczeniu wskaźnika, który stanowi o profilu żywieniowym danego produktu. W efekcie produkt jest oznaczony literą w odpowiednim kolorze – od A – zielona (najlepsza) do E – czerwona (najsłabsza), prezentowaną wyraziście i przejrzyście na froncie opakowania produktu. 

Lista branych pod uwagę kryteriów oceny produktu jest długa, i obejmuje m.in.

  • punkty ujemne: gęstość energetyczna (czyli wysoka kaloryczność w małej masie produktu), zawartość tłuszczy nasyconych i cukrów prostych oraz soli
  • punkty dodatnie: zawartość i proporcja warzyw i owoców, oliwy i tłuszczy z orzechów, zawartość białka i błonnika

Skuteczność systemu znakowania i oceny Nutri-Score wynika z prostoty przekazu, ponieważ za pomocą kodu składającego się z 5 liter i odpowiadających im kolorów przekazuje on konsumentom całościową ocenę wartości żywieniowej danego produktu, nie wymagając od nich pogłębionej analizy ani wiedzy na temat poszczególnych składników produktu, bo z badań wynika, że pomimo szczegółowych informacji o składzie na opakowaniach, konsumenci bardzo często nie wiedzą, jak wybierać wartościowe produkty spożywcze, a wręcz odwrotnie, w wyniku nadmiaru informacji tracą umiejętność obiektywnej oceny jakości produktów spożywczych.

Pierwszym producentem, który wprowadził na swoich produktach system Nutri-Score w Polsce jest Danone. Oznaczenie to wprowadzane jest również na opakowaniach produktów własnych sieci handlowych Auchan, Carrefour, Aldi i Kaufland. Wprowadzenie Nutri-Score deklaruje m.in. firma Nestle.

Wartości Odżywcze

Porcja 50g

Wartości odżywcze w:
Porcja 50g
100g
Kalorie
152.00
304.00
kJ
636.39
1,272.79
Tłuszcze, w tym
4.80
9.60
tłuszcze nasycone
2.10
4.20
Węglowodany, w tym
13.00
26.00
cukry
2.40
4.80
poliole
8.00
16.00
Białko
10.00
20.00
Błonnik
15.00
30.00
Sól
0.04
0.08

Frankonia White Raspberry no sugar added high fiber bar with freeze-dried raspberries coated with white chocolate - baton wysokobłonnikowy bez dodatku cukru z liofilizowanymi malinami w polewie z białej czekolady z substancjami słodzącymi

Masa netto: 50g

Składnikirozpuszczalny błonnik kukurydziany, białko mleka, substancja utrzymująca wilgoć gliceryna; substancja słodząca maltitol, pełne mleko w proszku, masło kakaowe, olej rzepakowy, jogurt z odtłuszczonego mleka w proszku, liofilizowane maliny (1,2%), kwas cytrynowy, barwnik koncentrat soku z buraków (0,2%); naturalny aromat, emulgator: lecytyny (soja ); substancja słodzące glikozyd stewiolowy.

Z uwagi na zawartość substancji słodzących spożycie w nadmiernych ilościach może spowodować efekt przeczyszczający

Alergeny: mleko, soja; może zawierać jaja, sezam, oraz orzechy, w tym nerkowce i orzechy laskowe

Wartości  odżywcze  w  100g: wartość energetyczna 304,0kcal/1272,7kJ, tłuszcze 9,6g (w tym tłuszcze nasycone 4,2g), węglowodany 26,0g (w tym cukry 4,8g , poliole 16,0g), białko 20,0g, błonnik 30,0g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 1 batonie: wartość energetyczna 152,0kcal/636,3kJ, tłuszcze 4,8g (w tym tłuszcze nasycone 2,1g), węglowodany 13,0g (w tym cukry 2,4g , poliole 8,0g), białko 10,0g, błonnik 15,0g, sól 0,0g

Importer: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Producent: Wyprodukowano w Europie dla Frankonia Schokoladenwerke GmbH, Daimlerstraße 9, DE-97209 Veitshöchheim

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu, chronić przed wilgocią, światłem i gorącem i źródłami intensywnych zapachów.