ChikaLab ChikaSport Milk Chocolate & Hazelnut - mleczna czekolada proteinowa bez cukru z orzechami laskowymi
PRODUKT POCHODZENIA ROSYJSKIEGO. W RAMACH SOLIDARNOŚCI Z OBYWATELAMI UKRAINY GUILTFREE WSTRZYMAŁO IMPORT WSZYSTKICH PRODUKTÓW POCHODZENIA ROSYJSKIEGO, DOSTĘPNE PRODUKTY POCHODZĄ Z DOSTAWY ZE STYCZNIA 2022 I SĄ DOSTĘPNE WYŁĄCZNIE DO WYCZERPANIA ZAPASÓW. CAŁKOWITY ZYSK ZE SPRZEDAŻY TYCH PRODUKTÓW ZOSTAJE PRZEKAZANY NA SFINANSOWANIE ZAKUPU ŻYWNOŚCI DLA DZIECI UCHODŹCÓW PRZYBYWAJĄCYCH DO POLSKI.
Gruba, solidna tabliczka czekolady proteinowej innowacyjnej rosyjskiej marki ChikaLab. ChikaLab ChikaSport Milk Protein Chocolate & Hazelnuts to mocno mleczna, rozpuszczająca się w ustach czysta mleczna czekolada z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.
ChikaLab ChikaSport to seria wyjątkowych czekolad białkowych - o ile same czekolady proteinowe, a tym bardziej czekolady bez dodatku cukru, nie są niczym wyjątkowym, to jednak czekolady ChikaSport wyróżniają się na ich tle jeśli chodzi o zastosowane słodziki (nie zawiera maltitolu), wysoką zawartość błonnika i całkowitą bezcukrowość (zero cukru!)
Czekolada bez cukru i bez dodatku cukru to nie to samo
Po pierwsze czekolady ChikaLab są nie tylko bez dodatku cukru, ale całkowicie bez cukru - a to nie to samo. Produkty "bez dodatku cukru" to takie, w których wśród składników nie ma cukru prostego jako takiego - ale mogą zawierać składniki naturalnie bogate w cukier, np. daktyle. Takim źródłem ukrytych cukrów w czekoladzie jest często mleko, naturalnie bogate w cukier mleczny czyli laktozę - to dlatego mleczne i białe czekolady bez dodatku cukru zawierają często nawet 25% cukru, choć teoretycznie nie są nim słodzone! Tymczasem w czekoladach ChikaLab zamiast wysokocukrowego mleka w proszku używany jest koncentrat białek mleka oraz nadająca kremową konsystencję naturalnie słodka inulina. Dzięki temu czekolady ChikaLab mają słodki smak taki, jakiego oczekujemy od czekolady, pomimo, że nie zawierają ani grama cukru!
Czekolada pełna błonnika
Drugą wyjątkową cechą czekolad ChikaLab jest fakt, że nie są słodzone żadnym z popularnych polioli - nie ma w nich maltitolu, ksylitolu ani nawet erytrolu, dzięki czemu moga je bez obaw spożywać nawet osoby o wrażliwych żołądkach. Czekolady ChikaLab są słodzone tylko sukralozą, a oprócz tego zawierają dwa źródła naturalnie słodkiego błonnika: cykoriową inulinę oraz oligofruktozę (pomimo podobnej nazwy, oligoruktoza nie ma nic wspólnego ani z fruktozą, ani tym bardziej z syropem glukozowo-fruktozowym). Oligofruktoza to w pełni naturalny składnik pozyskiwany z wyciągu z warzyw i owoców, występuje w dużych ilościach m.in w bananach, cebuli, szparagach czy jęczmieniu, a najczęściej jest pozyskiwana z cykorii. Oligofruktoza pełni w organizmie funkcję tzw. rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, nie podlega teawieniu w górnej części przewodu pokarmowego i jest odporna na hydrolizę z udziałem enzymów trawiennych - jest fermentowana dopiero w okrężnicy przez bakterie beztlenowe gdzie pełni rolę stymulatora do rozwoju bifidobakterii znajdujących się w jelicie grubym - w pewien sposób ma właściwości podobne do inuliny (mąka z korzenia cykorii), ale jest od niej lepiej rozpuszczalna. Przeprowadzone dotąd badania z suplementacją oligofruktozy dają obiecujące wyniki - wykazały, że regularne przyjmowanie oligofruktozy możespowodować znaczne obniżenie poziomu insuliny we krwi, może także wspomagać obniżenie wagi zmniejszając pobór energii z dostarczanej żywności i masę tłuszczową.)
Najważniejsze informacje o czekoladach ChikaLab ChikaSport:
- całkowicie bez cukru, a nie tylko bez dodatku cukru
- bez oleju palmowego, zawiera jedynie tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) i mleczny
- bez maltitolu
- wysoka zawartość błonnika, aż 20%
- aż 20% białka pochodzącego w głównej mierze z WPC
- wzbogacone kolagenem
Wartości Odżywcze
ChikaLab, Chika Sport Milk Chocolate & Hazelnuts - wzbogacona białkiem mleczna czekolada z orzechami laskowymi bez cukru o wysokiej zawartości błonnika, zawiera substancje słodzące
Masa netto: 100g
Składniki: mleczna czekolada bez cukru {błonnik roślinny oligofruktoza, masło kakaowe, pełne mleko w proszku, koncentrat białka serwatkowego (z mleka), miazga kakaowa, inulina (błonnik z korzenia cykorii), hydrolizat kolagenu, emulgator lecytyna sojowa, naturalne aromaty, substancja słodząca sukraloza}, orzechy laskowe.
Masa kakaowa w czekoladzie minimum 33%, zawartość mleka w czekoladzie minimum 26%.
Alergeny: mleko, soja, orzechy laskowe. Uwaga! Może zawierać orzechy laskowe
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 543,0kcal/2275,1kJ, tłuszcze 42,5g (w tym tłuszcze nasycone 34,1g), węglowodany 10,2g (w tym cukry 0,5g), błonnik 20,0g, białko 20,0g, sól 0,0g
Wartości odżywcze w 1/4 tabliczki: wartość energetyczna 135,7kcal/568,7kJ, tłuszcze 10,6g (w tym tłuszcze nasycone 8,5g), węglowodany 2,5g (w tym cukry 0,1g), błonnik 5,0g, białko 5,0g, sól 0,0g
Producent: wyprodukowano w Rosji dla Fitness Food LLC, 445007, Russia, Samara region Togliatti, Tupikovy passage, 26
Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym, dobrze wentylowanym miejscu.