Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Shape Republic High Protein Cookie Dough Strawberry & White Chocolate - proteinowa masa ciastowa bez cukru
Shape Republic High Protein Cookie Dough Strawberry & White Chocolate - gdyby tego nie było, należałoby to wymyślić, bo to absurdalnie pyszna rzecz. Słodkie olśnienie, spełnienie dziecięcych marzeń. Proteinowe, bezcukrowe cookie dough!
Wszystko fajnie, tylko...
Cookie dough - właściwie co to za smak?
W Polsce nie mamy kultury cookie dough - komuś nie zaznajomionemu z amerykańską kuchnią i jej słodyczami trudno wytłumaczyć czym jest cookie dough nie wywołując zdziwienia na jego twarzy. Bo cookie dough, określenie tłumaczone często na język polski jako ciasteczko, w rzeczywistości oznacza... surowe ciasto :) Tak, tą kremową masę, którą mama i babcia ucierała w twoim dzieciństwie mikserem w misce pozwalając ci czasem (a może nie??) wyjadać ją palcem prosto z miski, albo przynajmniej wylizać widełki od miksera. To właśnie jest cookie dough - tłuste masło, fura słodkiego cukru, utarte z żółtkami i masłem na kremową masę. Morze pyszności - i wyrzutów sumienia.
Mama i babcia zawsze powtarzały: „Nie wylizuj miski po cieście, bo rozboli brzuch!”. Każdy pewnie miał taki epizod, gdy podczas pomocy przy miksowaniu składników na kruche ciasto zdarzyło się niekontrolowanie włożyć palec do naczynia, by spróbować tego aksamitnego maślano-cukrowego kremu, z którego później wyzłacają się rumiane kruche ciasteczka. I podczas, gdy rodzicielska teoria pod tytułem „Nie jedz pestek, bo Ci arbuz w brzuchu wyrośnie” nie ma potwierdzenia naukowego, to po zjedzeniu surowego ciasta ryzyko rewolucji żołądkowych było i jest. Ale to nie ten przypadek, uspokajamy ;)
Z uwagi na to, że taka masa na ciasto kusiła ludzi od wieków to i wieki temu w starożytnej Persji swobodnie rozwijało się cukiernictwo. Wypiekanie ciastek stopniowo rozpowszechniało się na świecie i pewnym zwyczajem było odrywanie niewielkich kawałków surowego ciasta, by przekonać się, czy masa jest wystarczająco słodka. Jednak zawsze istniało niebezpieczeństwo zatrucia z uwagi na nieprzetworzone jajka i mąkę.
Dopiero po roku 2000 naszej ery stworzono coś takiego jak cookie dough, czyli „ciasto na ciastka” lub „ciasto przed pieczeniem”, które można wcinać na surowo.
Tradycyjne amerykańskie jadalne na surowo składa się z masła, cukru i podpieczonej mąki oraz wybranych dodatków. To amerykański przysmak, który z dziwactwa urósł do kultowego smaku, nie ma marki batonów czy lodów, która w swojej ofercie nie miałaby smaku cookie dough, z ciekawostki zrobił się z tego trend deserowy, powstały firmy specjalizujące się w produkcji tylko tego typu przekąsek. Świat stanął na głowie, ale w końcu można podjadać ciasto bez obaw!
Shape Republic High Protein Cookie Dough Strawberry & White Chocolate to prawdopodobnie pierwsza na świecie proteinowa masa ciastowa do bezkarnego wyjadania łyżeczką surowego ciasta prosto z miski - bez dodatku cukru, pełna białka, z kropelkami rozpływającej się w ustach czekolady, słodzona ksylitolem. Bo od masy ciasteczkowej lepsza jest tylko... masa ciasteczkowa z czekoladą. To chyba oczywiste, prawda? Dlatego w tym kubeczku znajdziesz kropelki białej czekolady i kawałki słonecznych truskawek.
Najważniejsze informacje o Shape Republic High Protein Cookie Dough
- słodki smakołyk z dzieciństwa w bezgrzesznej formie
- bez oleju palmowego
- błyskawiczny w przygotowaniu - po prostu zalej wodą lub mlekiem
- z pysznymi kawałkami truskawek i kawałkami białej czekolady
- wysoka zawartość białka: 29% białka z koncentratu białek mleka
- bez dodatku cukru: słodzony przyjaznym dla zębów ksylitolem
- wyjątkowa i pyszna forma na dostarczenie dodatkowej porcji białka
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Shape Republic High Protein Cookie Dough Strawberry & White Chocolate - mieszanka instant do przygotowania proteinowego deseru o smaku masy ciastowej z truskawkami i białą czekoladą, bez dodatku cukru, zawiera substancje słodzące
Masa netto: 100g
Składniki: koncentrat białek mleka, podprażona mąka pszenna, substancja słodząca ksylitol, krople białej czekolady bez dodatku cukru (6%) {substancja słodząca maltitol, masło kakaowe, pełne mleko w proszku, emulgator lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat waniliowy}, liofilizowane truskawki (2,5%), mąka orkiszowa (gluten), aromat, mączka z batatów, sól jodowana (sól, jodek potasu), czerwień buraczana jako barwnik, kwas cytrynowy, substancja przeciwzbrylająca fosforan trójwapniowy.
Z uwagi na zawartość substancji słodzących spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający
Alergeny: pszenica, gluten, mleko; może zawierać sezam, jaja, soję, orzechy pestki i łupiny lub ich fragmenty.
Wartości odżywcze w 100g gotowego deseru (zawartość opakowania + 80ml wody): wartość energetyczna 181,1kcal/758,2kJ, tłuszcze 1,6g (w tym tłuszcze nasycone 0,8g), węglowodany 31,5g (w tym cukry 2,3g , poliole 16,5g), białko 16,0g, błonnik 0,9g, sól 0,2g
Wartości odżywcze w 100g suchej masy: wartość energetyczna 326,0kcal/1364,8kJ, tłuszcze 3,0g (w tym tłuszcze nasycone 1,6g), węglowodany 56,7g (w tym cukry 4,2g , poliole 29,7g), białko 28,9g, błonnik 1,7g, sól 0,4g
Producent: wyprodukowano w Niemczech dla Shape Republic GmbH, Berlin
Dystrybutor: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: zamknięte opakowanie przechowywać w suchym i chłodnym miejscu poza zasięgiem bezpośredniego działania promieni słonecznych i z dala od źródeł intensywnych zapachów.
Przygotowanie:
- Aby wyjadać łyżkami zalej zawartość opakowania 8 łyżkami wody lub mleka (możesz użyć także napoju roślinnego) i dokładnie wymieszaj. Gotowe! Zjedz deser w ciągu 2h od przygotowania
- Aby upiec ciasteczka przygotowaną jak wyżej masę podziel na małe kulki, spłaszcz je lekko dłonią, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut na złoto w 180C góra/dół lub w 160C z termoobiegiem.