Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Natusweet - stewia czysty ekstrakt 97%, 20g
Stewia stewi nie równa - popularne słodziki stewiowe w proszku lub tabletkach często zawierają tylko niewielką ilość ekstraktu stewii (zwykle ok. 2%), a większość słodzika stanowią substancje wypełniające, często wysokokaloryczne i nieodpowiednie dla diabetyków jak np. maltodekstryna, lub wodorowęglan sodu czy kwasek cytrynowy.
Dobrze wysuszony liść stewii jest 15 do 20 razy słodszy od cukru; słodkość liści stewii pochodzi z aż 8 różnych substancji, tzw. glikozydów stewiolowych, które różnią się między sobą słodkością.
Rodzaje glikozydów stewiolowych:
- Rebaudiozyd A – do 480 razy słodszy od cukru
- Stewiozyd – do 300 razy słodszy od cukru
- Rebaudiozyd B – do 350 razy słodszy od cukru
- Rebaudiozyd C – do 120 razy słodszy od cukru
- Rebaudiozyd D – do 370 razy słodszy od cukru
- Rebaudiozyd E – do 300 razy słodszy od cukru
- Dulkozyd A – do 120 razy słodszy od cukru
- Stewiolbiozyd – do 125 razy słodszy od cukru
Natusweet ekstrakt stewii to połączenie słodkich substancji: glikozydów stewiolowych (60%) i stewiozydu (40%), które gwarantuje najlepszy efekt pod względem smakowym. W ramach 60% glikozydów stewiolowych Rebaudiozyd A stanowi 97%, dzięki czemu temu ten czysty, pozbawiony jakichkolwiek dodatków czy wypełniaczy słodzik oferuje niespotykaną słodycz a opakowanie 20g odpowiada słodkością ponad 2,5kg cukru!
Rebaudiozydy A to najcenniejszy składnik liści stewii - są najsłodsze ze wszystkich glikozydów i najrzadsze - suszone liście zawierają ich tylko 4%. Stosowane w popularnych słodzikach stewiowych stewiozydy mają gorzkawo-lukrecjowy posmak a suszone liście zawierają ich aż 13%. Dodatkowo Rebaudiozydy rozpuszczają się w wodzie 6 razy lepiej niż pozostałe glikozydy - to dlatego świetnie nadają się do potraw.
Najważniejsze zalety ekstraktu czystej stewii Natusweet:
- zero kalorii
- zero wypełniaczy, dodatków
- 480 razy słodsza od cukru
- nie ma gorzkiego posmaku
- stabilna w wysokich temperaturach (do 200°C)
- odpowiednia dla diabetyków
- sprzyja obniżaniu "złego cholesterolu"
- bez GMO
Dawkowanie - maksymalnie 100mg. To wystarczy by posłodzić nawet bardzo dużą porcję, np.całą blachę ciasta. Czysty ekstrakt stewii należy stosować w ilościach mniejszych niż szczypta, mniej, niż stosuje się soli - jest bardzo, bardzo słodki i łatwo przesłodzić.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Natu Sweet Stevia ekstrakt stewii 97% rebaudiozydu A
Masa netto: 20g
Składniki: substancja słodząca glikozydy stewiolowe 97%, wilgotność 6%.
Wartości odżywcze w 100g: 0kJ/0kcal, Tłuszcz: 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), Węglowodany: 00g, (w tym cukry: 0g), Błonnik: 0g, Białko: 0g, Sól: 0g
Producent: wyprodukowano w Austrii przez Reisenberger GmbH, Perchtoldsdorf dla Stewiarnia Sp. z o.o.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.