Pięć Przemian nieaktywne płatki drożdżowe
  • Pięć Przemian nieaktywne płatki drożdżowe
  • Pięć Przemian nieaktywne płatki drożdżowe
  • Pięć Przemian nieaktywne płatki drożdżowe
  • Pięć Przemian nieaktywne płatki drożdżowe
  • Pięć Przemian nieaktywne płatki drożdżowe
  • Pięć Przemian nieaktywne płatki drożdżowe
Kod produktu: 5902837811833
Pięć Przemian

Pięć Przemian nieaktywne płatki drożdżowe

Data ważności: 17.10.2025Dostępny w magazynie

Płatki drożdżowe nieaktywne to produkt spożywczy przeznaczony do stosowania jako dodatek do sosów, zup czy jogurtów, znakomite jako naturalny wzmacniacz smaku (umami), jako wegański substytut parmezanu, jako dodatek do sosów, zup, makaronów a nawet posypka smakowa do sałatek.

12,16 zł netto

14,96 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 150 g; 9.97zł/100g

Główny smak: Smak sól – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Nieaktywne płatki drożdżowe to produkt uzyskiwany w wyniku obróbki drożdży nieaktywnych (głównie  Saccharomyces cerevisiae) z wykorzystaniem glukozy zawartej w melasie buraczanej lub trzcinowej, same płatki drożdżowe jako produkt gotowy zawierają niewiele cukru, natomiast niemal 40% ich masy stanowi białkoDrożdże po uzyskaniu odpowiedniej objętości poddaje się działaniu wysokiej temperatury. Tak przygotowane drożdże oddziela się, myje, suszy. Następnie nadaje się im formę płatków – z wyglądu przypominają grubo zmieloną bułkę tartą.

Płatki drożdżowe najczęściej stosowane są przez osoby, będące na diecie wegańskiej jako zamiennik sera dojrzewającego. Stanowią doskonałą propozycję dla osób, poszukujących wysokojakościowych produktów żywieniowych. Dodają potrawom unikalny, orzechowo-serowy posmak, dlatego świetnie smakują z warzywami korzeniowymi i strączkowymi. Równie dobrze komponują się z daniami mięsnymi.

Płatki drożdżowe warto więc wykorzystać przede wszystkim jako:

  • alternatywa dla sera,
  • zagęszczacz do zup i sosów,
  • idealny dodatek smakowy do pasztetów i past warzywnych,
  • posypka do ziemniaków lub sałatek,
  • uzupełnienie dań makaronowych,
  • alternatywę dla soli np. przy kanapkach,
  • ciekawy dodatek do jogurtów, maślanek czy kefirów.
  • do wytrawnych ciast, muffinek, by wzbogacić ich walory smakowe,
  • do past kanapkowych, tart warzywnych, farszu jako zastępstwo soli kuchennej.

Płatki drożdżowe należą do grupy najbardziej wartościowych produktów spożywczych (podobnie jak drożdże nieaktywne, z których powstają). To prawdziwe bogactwo nie tylko węglowodanów, ale również cennych witamin, tłuszczy, składników mineralnych, białka czy błonnika. Dzięki temu ich regularne spożycie nie tylko zwiększa walory smakowe potraw, do których są dodawane, ale również wspomagają zachowanie dobrego zdrowia. Pod względem żywieniowym, płatki drożdżowe są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Szczególnie dla wegetarian i wegan. 100 gramów płatków drożdżowych to (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej):

  • A 400 IU (44%),
  • B1: 6,0 mg (462%), B2: 5,44 mg (418%), B6 5,76 mg (443%),
  • Niacyna: 73,6 mg (460%),
  • Foliany: 2816 µg.

Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci. Co więcej, wzmacniają układ nerwowy. Kwas foliowy to ważny składnik w diecie przyszłych mam – kobiet planujących ciążę i ciężarnych. Wspomaga rozwój cewy nerwowej u płodu. W ten sposób zapobiega zaburzeniom neurorozwoju u dzieci w życiu wewnątrzmacicznym.

Zawartość minerałów w płatkach drożdżowych:

  • Fosfor: 2080 mg,
  • Potas: 2040 mg (43%),
  • Sód: 560 mg (37%),
  • Wapń: 240 mg  (24%),
  • Żelazo: 7,2 mg (72%),
  • Magnez: 160 mg (40%),
  • Cynk: 5,4 mg (49%),
  • Miedź: 0,48 mg (53%),
  • Selen: 3,0 µg (5%).

Bogaty skład płatków drożdżowych przekłada się na ich prozdrowotne działanie:

  • wspomagają leczenie trądziku dzięki niacynie,
  • wzmacniają kości, jak i przewodnictwo mięśniowe dzięki wapniowi,
  • hamują oznaki starzenia się skóry dzięki biotynie i kwasowi proteinowemu,
  • redukują poziom złego cholesterolu (LDL) dzięki beta-1,3 glukanie (rodzajowi błonnika),
  • wzmacniają układ: sercowo-naczyniowy, pokarmowy, hormonalny, mięśniowy dzięki witaminie B1, potasowi i magnezowi.

Wartości Odżywcze

Porcja 10g

Wartości odżywcze w:
Porcja 10g
100g
Kalorie
34.30
343.00
kJ
144.30
1,443.00
Tłuszcze, w tym
0.40
4.00
tłuszcze nasycone
0.07
0.70
Węglowodany, w tym
2.80
28.00
cukry
0.25
2.50
Błonnik
2.20
22.00
Białko
3.40
34.00
Sól
0.01
0.10

Pięć Przemian płatki drożdżowe nieaktywne

Masa netto: 150g

Składniki: płatki drożdżowe suszone nieaktywne 60%, mąka ryżowa, substancja wiążąca węglan wapnia, emulgator lecytyna słonecznikowa 

Alergeny:  może zawierać orzechy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 343,0kcal/1443,0kJ, tłuszcze 4,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,7g), węglowodany 28,0g (w tym cukry 2,5g), błonnik 22,0g, białko 34,0g, sól 0,1g

Wartości odżywcze w 10g: wartość energetyczna 34,3kcal/144,3kJ, tłuszcze 0,4g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 2,8g (w tym cukry 0,2g), błonnik 2,2g, białko 3,4g, sól 0,0g

Producent: zapakowano dla Simpatiko Sp. z o.o.

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.