Tagatesse dyspenser 650 tabletek, słodzik zero kalorii
Duże opakowanie: dyspenser 650 tabletek - odpowiada słodyczą 2,6kg cukru
Wygodny w dozowaniu słodzik z 24% tagatozy - optymalnie słodka alternatywa cukru (1 tabletka jest pod względem słodyczy równa kostce cukru), odpowiedni dla osób na diecie odchudzającej, liczących kalorie, także dla diabetyków. Tagatesse to słodzik stabilny w wysokich temperaturach - oznacza to, że nadaje się do słodzenia kawy i herbaty i nie zmienia ich smaku.
Czym jest tagatoza?
Tagatoza jest naturalnym cukrem który występuje w laktozie, występuje także naturalnie w różnych produktach mlecznych oraz owocach; tagatoza przywraca właściwy skład flory przewodu pokarmowego.
Kombinacja składników Tagatesse powoduje, że można wykorzystywać w zimnych oraz ciepłych daniach. W przeciwieństwie do większości słodzików, czysta tagatoza pod wpływem ciepła karmelizuje się przybierając brązowy kolor. Ponadto, Tagatesse może być dodatkiem do gorących napojów, owoców oraz jogurtów … wszędzie tam gdzie używamy zwykłego cukru.
Najważniejsze informacje o tagatozie
Tagatoza została odkryta przez międzynarodową grupę farmaceutyczną w celu pooperacyjnego leczenia raka jelit - ze względu na swoje właściwości normalizowania flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Niezależnie od tego tagatoza charakteryzuje się licznymi zaletami, które odrózniają ją od innych substytutów cukru:
- tagatoza ma bardzo niski indeks glikemiczny IG: tagatoza praktycznie nie podnosi poziom cukru we krwii. Ta właściwość powoduje, że jest słodzikiem odpowiednim dla diabetyków typu I & II
- tagatoza jest naturalnym słodzikiem - nie jest syntetycznym, ani sztucznym słodzikiem
- jest przyjazna zębom - nie zmienia Ph jamy ustnej i nie powoduje próchnicy
- ma właściwości probiotyczne; wspomaga florę przewodu pokarmowego, właściwą pracę jelit oraz trawienie.
- jest niskokaloryczna - stosowana jako słodzik ma zero kalorii
- tagatoza wygląda i smakuje jak cukier
- nie pozostawia sztucznego posmaku
- w przeciwieństwie do polioli (np. maltitolu) nie powoduje bólów żołądka
- odpowiednia do słodzenia gorących potraw i napoi - nie zmienia smaku
Zastosowanie Tagatozy
Tagatesse jest łatwy w użyciu: jest dwa razy słodszy, niż zwykły cukier, wystarczy więc użyć go o połowę mniej. Tagatesse najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Ważne jest, aby Tagatesse nie stykał się z wilgocią (parą, mokrą łyżeczką, etc.), gdyż tworzy bryły i staje się twardy.
Kilka prostych rad, które ułatwią pieczenie przy użyciu tagatozy:
- Należy dłużej wypiekać za to w niższej temperaturze (np. 170stC)
- Należy zadbać, aby wypieki były wilgotne, np. dodając plastry jabłka, lub dżem słodzony tagatozą.
- Opcjonalnie należy przykryć wypieki folią do pieczenia (na ostatnie 10 minut), żeby danie nie zmieniło barwy na brązowy.
Wartości Odżywcze
Tagatesse słodzik w tabletkach na bazie tagatozy, zapas tabletek do uzupełnienie dyspensera
Masa netto: 32,5g (dyspenser 650 tabletek)
Ekwiwalent słodyczy: 1 tabletka odpowiada słodyczą 1 płaskiej łyżeczce kostce cukru (4g)
Składniki: laktoza (mleko) (58,5%), D-tagatoza (pochodna z mleko) (20%), substancja słodząca sukraloza (9,5%), substancja przeciwzbrylająca karboksymetyloceluloza, L-leucyna, skrobia
Producent: wyprodukowano przez Damhert NVSA, Kapelstraat 154 . B-3550 Heusden-Zolder, Belgia
Importer: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed światłem i zawilgoceniem.