Naturalna guma ksantanowa E-415 - słoik 0,5KG
Poręczne opakowanie - guma ksantanowa w zakręcanym słoiku 0,5kg.
Guma ksantanowa (inaczej dekstran lub guma gellan) to naturalna guma roślinna z grupy wielocukrów (polisacharydy wielocząsteczkowe), bogata w błonnik i niemal bez tłuszczu.
Guma ksantanowa jest rozpuszczalna w wodzie, ma doskonałe właściwości zagęszczające.
Dodanie gumy ksantanowej do żywności powoduje obniżenie jej kaloryczności na jednostkę objętości, zwiękasza zawartość błonnika i właściwości sycące (poczucie pełności po posiłku). Guma ksantanowa wiąże bardzo dużo wody i może być używana również jako zamiennik tłuszczu - tj. jako roślinny zagęstnik i stabilizator.
Mąka ksantanowa jest rozpuszczalna w zimnej i ciepłej wodzie, mleku, płynach słodkich i słonych oraz alkoholach o stężeniu <20%.
Zagęszczone ksantanem produkty spożywcze mają stabilną konsystencję odporną na odczyn kwaśny/zasadowy (w granicach pH 1-13), temperaturę i mieszanie.
Produkty zagęszczone gumą ksantanową można zarówno podgrzewać,jak i zamrażać.
Stosowanie i dozowanie gumy ksantanowej
W zależności od właściwości chemicznych zagęszczanej substancji i gęstości, jaką chcesz uzyskać w gotowym posiłku:
- Poniżej 0,25 g/kg: napoje mleczne fermentowane (maślanka, kefir, zsiadłe mleko)
- Poniżej 2 g/kg: napoje mleczne niefermentowane (shake, jogurt, koktajl mleczny)
- Poniżej 3 g/kg: deser, galaretka, kisiel
- Poniżej 5 g/kg: sos pomidorowy, desery z twarożku, sera, serniki, sosy jogurtowe i majonezowe
- Poniżej 6 g/kg: sosy i kremy owocowe i warzywne, warzywa puszkowane w zalewie, desery mleczne
- Poniżej 10 g/kg: dżemy, galaretki i marmolady, polewy owocowe, lody, niskotłuszczowe sery topione
- Poniżej 10 g/kg: mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
- Poniżej 12,5 g/kg: niskotłuszczowe serki typu homogenizowanego
- Poniżej 20 g/kg: pasty warzywne
- Poniżej 35 g/kg: Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe
- Według potrzeby: pieczywo, ciasta, dodatków do potraw, deserów, ciast i lukru, napoje bezalkoholowe oraz owocowe z cząstkami owoców.
Wartości Odżywcze
Guma ksantanowa E-415
Składniki: guma ksantanowa E-41
Masa netto: 0,5kg
Kraj pochodzenia: Chiny.
Alergeny: Możliwa obecność glutenu, gorczycy, orzechów, selera, sezamu i soi.
Zapakowano w Polsce dla: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska www.Guiltfree.pl
Produkt odpowiedni dla wegan.
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.