Select a category

Select manufacturer

Specials

Xanthan gum E-415

Fit Food

a22008070200726

New product

A natural, high-fiber material used for thickening food products and reducing their calorie content

More details

5,60 pln

Available in stock

Weight net. 100g.; 5,60 pln/100g.

By buying this product you can collect up to 1 loyalty point. Your cart will total 1 loyalty point that can be converted into a voucher of 0,12 pln.


Xanthan gum (dextran or gum gellan) is a natural vegetable gum from the group of polysaccharides (multi-particulate polysaccharides), rich in fiber and almost without fat.

Xanthan gum is soluble in water, has excellent thickening properties.

The addition of xanthan gum to food reduces its calorific value per unit volume, increases the fiber content and the satiating properties (sense of fullness after a meal). Xanthan gum binds a lot of water and can also be used as a fat substitute - ie as a vegetable thickener and stabilizer.

Xanthan flour is soluble in cold and warm water, milk, sweet and salt liquids and alcohols with a concentration of <20%.

The food products thickened with xanthan have a stable consistency resistant to acid / alkaline reaction (within pH 1-13), temperature and mixing.

Products thickened with xanthan gum can be both heated and frozen.


Application and dosage of xanthan gum

Depending on the chemical properties of the thickened substance and the density you want to get in the finished meal:

  •     Below 0.25 g / kg: fermented milk drinks (buttermilk, kefir, curdled milk)
  •     Less than 2 g / kg: unfermented milk drinks (shake, yogurt, milkshake)
  •     Less than 3 g / kg: dessert, jelly, jelly
  •     Below 5 g / kg: tomato sauce, cottage cheese desserts, cheese, cheesecakes, yoghurt sauces and mayonnaise
  •     Below 6 g / kg: fruit and vegetable sauces and creams, canned vegetables in a marinade, milk desserts
  •     Below 10 g / kg: jams, jellies and marmalades, fruit topping, ice cream, low-fat processed cheese
  •     Below 10 g / kg: a mixture of butter and vegetable fats
  •     Below 12.5 g / kg: low-fat, homogenized cheese
  •     Below 20 g / kg: vegetable pastes
  •     Below 35 g / kg: Salad dressings, low-fat mayonnaise
  •     According to the need: bread, cakes, food additives, desserts, cakes and icing, non-alcoholic and fruit drinks with fruit particles.
Grade 
08/14/2019

Polecam!

Wspaniałe sprawdza się jako dodatek do lodów, kremów, jogurtów, zwiększajac ich objętość i tworząc genialna konsystencje. Zrobiłam pancakes z jej dodatkiem i wyszły bardzo puszyste.

Grade 
08/04/2019

Polecam

Produkt świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju kremów, lodów czy innych mas. Dodaje objętości i polepsza konsystencje. W moim odczuciu wszystko staje się bardziej puszyste, gęstsze i aksamitne.

Grade 
04/15/2018

Polecam

Jak po raz pierwszy użyłam gumy ksantanowej, to się zakochałam. Świetnie zagęszcza desery, napoje i w dodatku syci. Żałuje, ze nie kupiłam większego opakowania.

  • 1 out of 1 people found this review useful.
Grade 
03/05/2017

Bardzo dobra do wypieków

Ostatnio zostałam zmuszona do przejścia na dietę bezglutenową. Od dawna robię w domu bezglutenowy chleb ale dopiero niedawno odkryłam gumę ksantanową. W wielu przepisach na chleb bezglutenowy była wymieniona guma ksantanowa ale uznawałam, że jest zbędna. zw końcu kupiłam i okazało się że wypieki mają lepszą konsystencję i mniej się kruszą. Ta guma ma dobrą cenę i jest w niewielkiej porcji więc jeśli ktoś chce spróbować to może mieć ją za niecałe 6 zł. Można odebrać w magazynie w Warszawie za wysyłkę trzeba niestety trochę dopłacić.

  • 0 out of 1 people found this review useful.

Write your review!

Write a review



Xanthan gum E-415



Ingredients: xanthan gum E-41

Net weight: 100g

Country of origin: China.

Allergens: Possible presence of gluten, mustard, nuts, celery, sesame and soy.

Packed in Poland for: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska www.Guiltfree.pl

The product is suitable for vegans.

Store in a dry place in a tightly closed container.

Featured Products

We recommend