• Obecnie brak na stanie
Agar Agar E-406
  • Agar Agar E-406
  • Agar Agar E-406
  • Agar Agar E-406
  • Agar Agar E-406
  • Agar Agar E-406
  • Agar Agar E-406
  • Agar Agar E-406
  • Agar Agar E-406
  • Agar Agar E-406
Kod produktu: a22008070200951
Fit Food

Agar E406 100g wegański zagęstnik

Data ważności: 31.03.2025Obecnie brak na stanie

Roślinna substancja żelująca. Agar jest bezwonny i bezsmakowy, zawiera dużo manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku. Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna. Stosowany jest w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny. Agar rozpuszcza się w temperaturze >80 stopni Celsjusza, a tężeje w 32-39 stopniach. Nie trzeba wkładać go do lodówki, ponieważ nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej.

13,44 zł netto

14,52 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 100 g; 14.52zł/100g

  

Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), jest substancją żelującą, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Zestalony żel roztapia się po ponownym podgrzaniu do 90-100 °C.

Zastosowanie i użycie żelatyny wieprzowej i agaru jest podobne, żelatynę rozpuszcza się w gorącej wodzie i zostawia do ostygnięcia, agar rozpuszcza się w leniej wodzie, a następnie podgrzewa aż do zagotowania, na 500ml wody wystarcza około 15g agaru.

Agar E-406

Masa netto: 100g

Składniki: agar (E-406).

Produkt odpowiedni dla wegan.

Kraj pochodzenia: Hiszpania.

Alergeny: Możliwa obecność glutenu, gorczycy, orzechów, selera, sezamu i soi.

Zapakowano w Polsce dla: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska www.Guiltfree.pl 

Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.