Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Sélect Arôme Crêpe - aromat naleśnikowy bez cukru do żywności
Sélect Arôme Crêpe - jadalny aromat spożywczy naleśnikowy o wysokim skoncentrowaniu, odpowiedni do zastosowań na zimno i pieczenia, nadaje się także do aromatyzowania lodów.
Naleśniki pancake vs. crêpe - czym się różnią?
Uważa się, że naleśniki pancake są amerykańskie, a pierwszy zarejestrowany przepis pochodzi z książki kucharskiej z XVIII wieku. Zazwyczaj podaje się je ułożone jeden na drugim i tworzą efektowną wieżę oblaną sosem, syropem klonowym lub innymi dodatkami. Tymczasem ich francuski odpowiednik naleśniki crêpe to cienkie jak papier „ciastka”, które pokrywają całą powierzchnię patelni. Zazwyczaj podaje się je w postaci zwiniętej lub zwiniętej z różnymi słodkimi i pikantnymi nadzieniami. Główna różnica w składnikach polega na tym, że pankejki są przyrządzane z dodatkiem środka spulchniającego, takiego jak proszek do pieczenia, podczas gdy francuskie (europejskie) naleśniki nie. Francuskie naleśniki tradycyjnie przyrządza się z mąki gryczanej, chociaż coraz częściej ustępuje miejsca mące pszennej. Kolejnym wskaźnikiem różnicy jest rozmiar. Pancake jest mniejszy, grubszy i pochaty, a naleśnik crêpe jest znacznie większy i cieńszy.
Pankejki często zawierają dodatkowe składniki, takie jak jagody, kropelki czekoladowe, a nawet banany, naleśniki crêpe nie mają tych dodanych składników - zamiast tego te słodkie dodatki są zwykle owijane wewnątrz.
BBC Food twierdzi, że kolejną różnicą między tymi dwoma daniami jest to, jak bogate i jedwabiste są naleśniki crêpe. W teorii kulinarnej osiąga się to poprzez tzw. odpoczywanie ciasta naleśnikowego przez od godziny do nawet całego dnia. W okresie oczekiwania między mieszaniem ciasta a smażeniem naleśników cząsteczki skrobi w mące są w stanie wchłonąć więcej płynu z ciasta, ta absorpcja powoduje pęcznienie cząsteczek, co powoduje gęstsze ciasto. Ten dodatkowy czas oczekiwania ppozwala również na rozprężenie się glutenu zawartego w mące i wypuszczenie większej ilości powietrza, co daje delikatne, ciągnące się naleśniki.
Aromaty spożywcze Sélect Arôme doskonale nadają się do domowych lodów, dietetycznych koktajli i mlecznych deserów. Aromaty Sélect Arôme są stabilne w wysokich temperaturach i nadają się także dla pieczenia.
Sélect Arôme to manufaktura aromatów mająca swoją siedzibę w prowansalskim Grasse, uroczym miasteczku na Lazurowym Wybrzeżu nazywanym światową stolicą perfum - niewiele osób wie, że tu tworzone są nie tylko luksusowe zapachy tworzonych przez takie marki, jak Dior czy Chanel, ale także najznakomitsze kompozycje zapachowe do zastosowań kulinarnych. Biblioteka zapachów, z której czerpią 'nosy' czyli osoby obdarzone wybitnym węchem nowe pyszne aromaty spożywcze dla Sélect Arôme obejmuje ponad 3500 bazowych zapachów, z których wszystkie można ze sobą mieszać i łączyć w dowolnych proporcjach tworząc dosłownie nieskończoną liczbę smakowitych aromatów
Aromaty spożywcze Sélect Arôme - najważniejsze informacje:
- szybkie, proste w użyciu.
- intensywny naturalny smak
- wysoka wydajność
- bezglutenowe
- dobrze rozpuszczalne w wodzie
- stabilne w wysokich temperaturach
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Sélect Arôme Crêpe - spożywczy aromat do żywności naleśnikowy
Objętość netto: 58ml
Składniki: glicerol, glikol propylenowy, substancje aromatyczne, naturalne substancje aromatyczne.
Producent: Wyprodukowano we Francji przez Sélect Arôme, 45 Bd Marcel Pagnol, 06130 Grasse, Francja
Dozowanie: sugerowane stężenie 0,1-1,1%
Uwaga! Produkt wysoko skoncentrowany, nie nadaje się do bezpośredniej konsumpcji bez uprzedniego rozcieńczenia.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Trzymać poza zasięgiem dzieci.