Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Masło cashew (z nerkowców) 

Mniej popularne niż masło orzechowe i migdałowe, masło z nerkowców należy nie tylko do najpyszniejszych maseł orzechowych (jest naturalnie słodkie i bardzo jedwabiste), ale także do najzdrowszych przekąsek low-carb. Niewiele osób wie, że nerkowce są bogate w przeciwutleniacze imają korzystny wpływ na zdrowie serca. Podobnie jak wiele innych orzechów, nerkowce zawierają sporo alkilofenoli, są także źródłem katalizatorów niezbędnych do prawidłowej gospodarki kluczowymi enzymami: miedzi, magnezu i selenu. Badania wykazały, że orzechy nerkowca obniżają ryzyko choroby wieńcowej i zmniejszają śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych o 11%. Masło cashew jest bogatym źródłem magnezu, który jest równie istotny dla mocnych kości, zębów i dziąseł, co wapń. Ten świetny przeciwutleniacz występujący w nerkowcach wzmacnia dziąsła i pomaga chronić zęby. Masło z nerkowców ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi. Niedobór magnezu może prowadzić do niebezpiecznie wysokiego ciśnienia krwi, a także skurczy i napięć mięśni, pomaga także w walce z migreny. Kolejną korzyścią dla zdrowia wynikającą z wzbogacenia diety o masło z orzechów nerkowca jest ich wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Przy okazji nerkowce mają korzystny wpływ na wagę badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą orzechy nerkowca co najmniej dwa razy w tygodniu są przeciętnie o 5kg szczuplejsi niż ci, w których diecie nie ma tych wartościowych orzechów; przyczyn dobroczynnego wpływu nerkowców na masę ciała upatruje się w zawartości manganu, miedzi, fosforu i magnezu. Masło cashew jest obfitym źródłem witamin z grup B, C i E, a także szerokiej gamy niezbędnych składników mineralnych, takich jak niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina czy tiamina. Wszystkie te substancje wzmacniają układ odpornościowy  zapobiegają chorobom okresu płodowego. 

Najczęściej kupowane w tej kategorii Zobacz wszystkie

Pokazuje 1 - 19 z 19 elementów
Pokazuje 1 - 19 z 19 elementów