• Obecnie brak na stanie
Frankonia Chocolat No Sugar Added Chocolate Vanilla Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added Chocolate Vanilla Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added Chocolate Vanilla Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added Chocolate Vanilla Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added Chocolate Vanilla Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added Chocolate Vanilla Nutri Score A, 50 G
  • Frankonia Chocolat No Sugar Added Chocolate Vanilla Nutri Score A, 50 G
Kod produktu: 4000194901264
Frankonia

Frankonia Chocolate Vanilla - bezglutenowy baton błonnikowy 150kcal, Czekolada & Vanilia

Obecnie brak na stanie

Baton o wysokiej zawartości błonnika (15g w batonie), wzbogacony o białko (10g w batonie), bez dodatku cukru, niskokaloryczny (150kcal w batonie 50g), wypełniony masą o smaku waniliowo-czekoladowym i oblany polewą z mlecznej czekolady.

Wszystkie Batony białkowo-błonnikowe Frankonia charakteryzują się oceną A w tzw scali Nutri-Score.

7,30 zł netto

8,98 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 50 g; 17.96zł/100g

Główny smak: Smak Wanilia – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem Smak czekolada mleczna – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Frankonia to niemiecka manufaktura czekolady z ponad 150-letnią tradycją, a wśród jej cenionych tabliczek odd niedawna znajdują się także pyszności wzbogacone o białko i bez dodatku cukru.

Frankonia Chocolate White to bezglutenowy baton bez dodatku cukru w typie słodyczowego batonika snack bar, o smaku czekoladowo-waniliowym w polewie z becukrowej mlecznej czekolady, o rzadko spotykanej najwyższej możliwej do otrzymania ocenie A w skali oceny jakości produktów spożywczych Nutri-Score. Na uwagę zasługuje zarówno krótka lista składników, jak i ich wysoka jakość, brak konserwantów, wypełniaczy, barwników, wybrane smaki batonów są słodzone stewią

Najważniejsze informacje o batonach Frankonia:

  • wysoka zawartość błonnika: aż 15g w batonie
  • źródło białka: 10g w batonie
  • bez dodatku cukru - słodzone maltitolem lub maltitolem i stewią, w zależności od smaku
  • niskokaloryczne w porównaniu zarówno do zwykłych słodyczy makretowych, jak i batonów proteinowych - jeden baton dostarcza w 50g około 150kcal
  • bezglutenowe
  • Nutri-Score A

Czym jest Nutri-Score?

Nutri-Score to obowiązujący w niektórych krajach europejskich (na razie w Francji, Belgii, Hiszpanii, Niemczech, Holandii, Luksemburgu i Szwajcarii, ale postuluje się wprowadzenie go obowiązkowo w całej Unii) uproszczony system znakowania żywności informacją o wartości żywieniowej polegający na wyliczeniu wskaźnika, który stanowi o profilu żywieniowym danego produktu. W efekcie produkt jest oznaczony literą w odpowiednim kolorze – od A – zielona (najlepsza) do E – czerwona (najsłabsza), prezentowaną wyraziście i przejrzyście na froncie opakowania produktu. 

Lista branych pod uwagę kryteriów oceny produktu jest długa, i obejmuje m.in.

  • punkty ujemne: gęstość energetyczna (czyli wysoka kaloryczność w małej masie produktu), zawartość tłuszczy nasyconych i cukrów prostych oraz soli
  • punkty dodatnie: zawartość i proporcja warzyw i owoców, oliwy i tłuszczy z orzechów, zawartość białka i błonnika

Skuteczność systemu znakowania i oceny Nutri-Score wynika z prostoty przekazu, ponieważ za pomocą kodu składającego się z 5 liter i odpowiadających im kolorów przekazuje on konsumentom całościową ocenę wartości żywieniowej danego produktu, nie wymagając od nich pogłębionej analizy ani wiedzy na temat poszczególnych składników produktu, bo z badań wynika, że pomimo szczegółowych informacji o składzie na opakowaniach, konsumenci bardzo często nie wiedzą, jak wybierać wartościowe produkty spożywcze, a wręcz odwrotnie, w wyniku nadmiaru informacji tracą umiejętność obiektywnej oceny jakości produktów spożywczych.

Pierwszym producentem, który wprowadził na swoich produktach system Nutri-Score w Polsce jest Danone. Oznaczenie to wprowadzane jest również na opakowaniach produktów własnych sieci handlowych Auchan, Carrefour, Aldi i Kaufland. Wprowadzenie Nutri-Score deklaruje m.in. firma Nestle.

Wartości Odżywcze

Porcja 50g

Wartości odżywcze w:
Porcja 50g
100g
Kalorie
148.50
297.00
kJ
621.74
1,243.48
Tłuszcze, w tym
4.30
8.60
tłuszcze nasycone
2.15
4.30
Węglowodany, w tym
13.00
26.00
cukry
3.25
6.50
poliole
7.50
15.00
Białko
10.00
20.00
Błonnik
15.00
30.00
Sól
0.08
0.16

Frankonia Chocolate Vanilla no sugar added high fiber bar with chocolate-vanilla flavor coated with milk chocolate - baton wysokobłonnikowy bez dodatku cukru o smaku czekoladowo-waniliowym w polewie z mlecznej czekolady z substancjami słodzącymi

Masa netto: 50g

Składnikirozpuszczalny błonnik kukurydziany, białko mleka, odtłuszczone mleko w proszku, substancja utrzymująca wilgoć gliceryna; substancja słodząca maltitol, masło kakaowe, kakao niskotłuszczowe (3,7%), miazga kakaowa (2,1%), pasta migdałowachrupki białkowe sojowe kakaowe (1,3%) (izolat białka sojowego, skrobia z tapioki, kakao wysokoodtłuszczone), inulina, olej rzepakowy, masło klarowane (mleko), pełne mleko w proszku, aromaty, emulgator: lecytyny (soja); substancja słodząca glikozyd stewiolowy.

Z uwagi na zawartość substancji słodzących spożycie w nadmiernych ilościach może spowodować efekt przeczyszczający

Alergeny: mleko, soja; może zawierać jaja, sezam, oraz orzechy, w tym nerkowce i orzechy laskowe

Wartości  odżywcze  w  100g: wartość energetyczna 297,0kcal/1243,4kJ, tłuszcze 8,6g (w tym tłuszcze nasycone 4,3g), węglowodany 26,0g (w tym cukry 6,5g , poliole 15,0g), białko 20,0g, błonnik 30,0g, sól 0,1g

Wartości odżywcze w 1 batonie: wartość energetyczna 148,5kcal/621,7kJ, tłuszcze 4,3g (w tym tłuszcze nasycone 2,1g), węglowodany 13,0g (w tym cukry 3,2g , poliole 7,5g), białko 10,0g, błonnik 15,0g, sól 0,0g

Importer: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Producent: Wyprodukowano w Europie dla Frankonia Schokoladenwerke GmbH, Daimlerstraße 9, DE-97209 Veitshöchheim

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu, chronić przed wilgocią, światłem i gorącem i źródłami intensywnych zapachów.