Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Koska Turkish Delight, lokum bez cukru z mastyksem
Koska, różane Turkish Delight bez cukru z mastyksem
Mastyks to wywodzący się z tradycji krajów basenu Morza Śródziemnego pierwowzór gumy do żucia - półprzezroczyste 'kryształki' o niezbyt intensywnym cedrowo-sosonowym aromacie odświeżającym oddech są pozyskiwane z żywicy pistacji kleistej (Pistacia lentiscus).
Różane Turkish Delight (inaczej lokum) powstaje ręcznie w tradycyjnej tureckiej manufakturze na bazie liczącego sobie ponad 100 lat przepisu - tyle, że w wersji bez ani grama cukru, dzięki czemu ma o 37% mniej kalorii niż tradycyjne Turkish Delight. To właśnie mastyks stanowi podstawę autentycznego, tureckiego rahat locum.
Historia Turkish Delight
Historia Turkish Delight sięga 500 lat przed powstaniem Imperium Otomańskiego, co czyni ten wyjątkowy słodki przysmak jednym z najstarszych słodyczy na świecie. Jest wiele legend związanych z pochodzeniem i powstaniem różanych kosteczek - jedna z nich przywołuje sułtana Abdula Hamisa, który nie był uznawany za szczególnie zdolnego wojownika, ale doskonale odnajdował się w relacjach z kobietami wierząc, że droga do ich serca prowadzi przez żołądek; chcąc sprostać wymaganiom i oczekiwaniom swoich 4 żon oraz wybranek zgromadzonych w licznym haremie ściągnął do Imperium najlepszych cukierników i polecił im przygotować deser tak pyszny, bo pogodził kłótliwe wybranki i zapewnił na stałe spokój w haremie - tak narodziło się Lokum, a działania cukierników spowodowały cuda,bo kłótnie w haremie ustały a sułtan uznał nowy deser za tak pyszny i pobudzający, że odtąd gościł na jego stole każdego dnia a jego popularność ogarnęła całe Imperium. W XIX wieku nieznany z imienia brytyjski podróżnik odkrył lokum - nie mogąc jednak zapamiętać i/lub wymówić jego nazwy przywiózł je do Europy pod nazwą Turkish Delight - co znaczy tyle co 'turecki przysmak'.
W Turkish Delight gustowali znani i wielcy, do jego fanów należał m.in. Pablo Picasso, a w Winston Churchill i Napoleon woleli Turkish Delight nadziewana pistacjami.
Dziś Turkish Delight jest obok bachlavy (baklawy) i chałwy najczęściej przywożoną kulinarną pamiątką z wakacji w Turcji i stało się słodką przekąską popularną na Zachodzie szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. W Polsce tradycyjnym deserem szczególnie w rejonach wschodnich jest Pańska Skórka, która bywa nazywana polskim odpowiednikiem Turkish Delight.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Koska Turkish Delight no added sugar lokum with mastic - Turkish Delight bez cukru o obniżonej kaloryczności* z mastyksem, z substancjami słodzącymi
*Zawiera o 37% mniej kalorii w 100g niż różane Turkish Delight z cukrem
Masa netto: 160g
Składniki: substancja słodząca syrop maltitolowy i izomalt, skrobia kukurydziana, inulina z korzenia cykorii, woda, mastyks, regulator kwasowości kwas cytrynowy.
Spożycie w nadmiernych ilościach może powodować efekt przeczyszczający - dzienne spożycie osoby dorosłej nie powinno przekraczać 35g-40g.
Alergeny: może zawierać orzechy laskowe, pistacje, orzechy włoskie lub migdały.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 1004kJ/240kcal, tłuszcze 0,1g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 88,2g (w tym cukry 1,3g, poliole 75,6g), białko 0,1g, błonnik 3,2g, sól 0g
Producent: wyprodukowano w Turcji przez Merter Helva ve Gida San. Ticaret A.Ş.
Importer: Doḡal, ul. Klonowa 7, 66-003 Droszków/k. Zielonej Góry