Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Alce Nero gorzka czekolada bio fair trade 100% kakao, bez cukru i słodzików
Ciemna czekolada 100% idealna dla osób na diecie bezcukrowej, niskowęglowodanowej, paleo, ketogenicznej, wegańskiej, i dla wszystkich, którzy wybierają zdrowe słodycze.
Bez dodatku cukru, bez słodzików, bez mleka, soi, glutenu, aromatów - 100% naturalny czysty smak czekolady. 100% czarny. 100% kakao.
- zawartość kakao 100%
- bez cukru
- bez słodzików
- BIO, fair trade
- bez mleka
- odpowiednia dla diabetyków
- odpowiednia dla wegan
- odpowiednia dla diety ketogenicznej
Kakao i ciemna czekolada a spalanie tłuszczu
Po ciemną czekoladę 100% w zdrowej diecie można i należy sięgać z wielu powodów - niezwykle cenny składnik czekolady jaki jest kakao jest tym cenniejszy, im mniej przetworzony, nie ma lepszego źródła teobrominy i epikatechiny niż właśnie kakao.
Epikatechina to silny, naturalny bloker miostatyny, dzięki czemu ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej i jednocześnie wspiera rozwój beztłuszczowej masy mięśniowej, zaś teobromina stanowi popularny składnik preparatów z kategorii tzw. spalaczy tłuszczu, podobne działanie ma także teofilina, także występująca w kakao. Zaliczana do metyloksantyn (do tej grupy należy też kofeina) teobromina intensyfikuje rozpad cząsteczek tłuszczowych i termogenezę – poprzez wpływ na szlaki aktywności noradrenaliny, ten pozytywny wpływ kakao na kształtowanie sylwetki udokumentowano licznymi badaniami naukowymi. Kakao jest także cennym źródłem polifenoli, a te niezwykle silnie intensyfikują spalanie tłuszczów zapasowych, czyli tych, których spalenie idzie nam najbardziej opornie. Flawonoidy wpływają pobudzająco na wszystkie mechanizmy procesu spalania tłuszczu: te związane z aktywnością noradrenaliny, kwasów tłuszczowych, hormonów tarczycy i hormonów steroidowych.
Reasumując, zarówno czyste kakao, jak i czekolada o zawartości kakao min. 80% są wprost „naszpikowane” odchudzającymi składnikami pokarmowymi. Obok cennych kwasów tłuszczowych (stearynowy, oleinowy, OEA)znajdziemy w kakao polifenole i flawonoidy, metyloksantyny (kofeinę i teobrominę), aminy, lecytynę i błonnik.
Ciemna czekolada 100% jako składnik fit deserów
Gorzki smak ciemnej czekolady nie każdemu przypadnie do gustu - jeśli taka ciemna czekolada nie pasuje ci jako samodzielny deser, wykorzystaj ją jako składnik deserów i wypieków własnej produkcji. Mając tabliczkę prawdziwej gorzkiej czekolady bez zbędnych dodatków możesz wyczarować dowolną zdrową czekoladę lub deser na jej bazie - roztop czekoladę w garnuszku i dodaj do niej:
- mleko w proszku, jeśli chcesz uzyskać czekoladę mleczną bez cukru
- ulubiony słodzik (erytrol, ksylitol, stewię), jeśli chcesz uzyskać zdrową ciemną czekoladę bez cukru
- odzywkę białkową w ulubionym smaku i odrobinę mleka, aby stworzyć wymarzoną domową czekoladę proteinową
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Alce Nero gorzka czekolada bio fair trade 100% kakao
Masa netto: 50g
Składniki: masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, wanilia*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Alergeny: możliwa obecność mleka, orzechów, w tym orzechów laskowych i migdałów
Zawartość kakao 100%
Wartości odżywcze w 100g: Wartość energetyczna - 2680 kJ / 650 kcal, Tłuszcz - 60,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 37,0 g, Węglowodany - 8,0 g , w tym cukry - 0,6 g, Błonnik- 15,0 g, Białko -12,0 g, Sól - 0,02 g
Producent: Wyprodukowano we Włoszech dla Alce Nero S.p.A., Via Palazzetti, 5C, 40068 San Lazzaro di Savena BO, Włochy