Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Tylko online

Szarłat dżem rokitnikowo-jabłkowym z ksylitolem bez dodatku cukru

Szarłat

a25901500680622

Nowy produkt

Bogaty w wyjątkowo stabilną formę witaminy C dżem rokitnikowo-pomarańczowy słodzony tylko ksylitolem to pierwszy tego rodzaju dżem na rynku. Owoce rokitnika są bogatym źródłem rzadko występującego kwasu Omega-7 korzystnie wpływającego na śluzówkę żołądka.

Więcej szczegółów

12,77 pln

Produkt niedostępny

Powiadom mnie

Masa netto 150g.; 8,51 pln/100g.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 2 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 2 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,24 pln.


Główne nuty smakowe:

Rokitnik to „Złoto Syberii”. Rokitnik mają w swoim składzie prawie 200 bioaktywnych substancji. Zawiera między innymi duże ilości witaminy C, antyoksydanty, liczne składniki mineralne i inne witaminy. Co szczególnie istotne, witamina C zawarta w owocach rokitnika jest wyjątkowo trwała i nie traci swoich właściwości nawet podczas przetwarzania, dlatego też w przeciwieństwie do dżemów z innych owoców przetwory z rokitnikiem zawierają prawie tyle samo witaminy C co świeże owoce. Dżem rokitnikowy to doskonały dodatek do deserów oraz wytrawnych potraw, którym nadaje wyrafinowany charakter, dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i z wytrawnymi potrawami. Dżem można dodać także do herbaty lub innych gorących napojów.

Owoce rokitnika zawierają tłuszcz, któremu przypisuje się wysokie właściwości lecznicze ze względu na dużą zawartość kwasu Omega-7. Wpływa on korzystnie na śluzówkę przewodu pokarmowego, pracę układu naczyniowego, moczowo-płciowego, łagodzi stany zapalne, regeneruje naskórek.

Współautorami oryginalnej receptury dżemu z rokitnika są naukowcy z Katedry Chemii i Przetwórstwa Surowców Roślinnych Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego - dżem rokitnikowy okazał się przebojem Targów World Food Warsaw i w 2018 roku zdobył złoty medal w kategorii przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego, jest pierwszym na rynku dżemem, w którym rokitnik stanowi główny składnik. Szarłat to w zasadzie domowy dżem taki, jaki robiły kiedyś nasze babcie, z uczciwej ilości owoców, a jedyną rzeczą, która go odróżnia od tradycyjnych przetworów jest użycie ksylitolu zamiast cukru. Dżem rokitnikowy zawiera także naturalne kwasy tłuszczowe, ponieważ owoce rokitnika mają tłuszcz w soku komórkowym, skórkach i w pestce, a zatem możemy też mówić, że to dżem z kwasami omega-7, bo to kwas dominujący w owocach rokitnika, rzadko występujący w naturalnym środowisku i właśnie jemu rokitnik zawdzięcza swe właściwości prozdrowotne. Zawarty w owocach cenny olej rokitnikowy jest bogaty m.in. w luteinę, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Rokitnik ma dużo do zaoferowania. Może nam pomóc zewnętrznie i wewnętrznie. Od dawna stosowany jest w medycynie ludowej krajów Europy Wschodniej, gdzie traktowany jest niemal jak panaceum. Suszone owoce rokitnika pełniły tam funkcję tabletek multiwitaminy. Natomiast olej rokitnikowy wspomaga regenerację oparzeń i trudno gojących się ran. Są wyniki badań potwierdzające, że wspomaga też leczenie nadżerek układu pokarmowego, m.in. gojenie wrzodów żołądka.

Porcja 30 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 41.40  kcal 138.00  kcal
kJ 175.20  kJ 584.00  kJ
Tłuszcze, w tym 0.60  g 2.00  g
tłuszcze nasycone 0.18  g 0.60  g
Węglowodany, w tym 9.90  g 33.00  g
cukry 2.70  g 9.00  g
poliole 7.20  g 24.00  g
Białko 0.20  g 0.66  g
Błonnik 0.00  g 0.00  g
Sól 0.00  g 0.00  g

Napisz opinię



Szarłat dżem rokitnikowo-jabłkowy niskosłodzony, z ksylitolem, bez dodatku cukru

Masa netto: 150g

Składniki: owoce rokitnika (63,7%), substancja słodząca - ksylitol* (19,3%), przecier pomarańczowy (15,9%), substancja żelująca - pektyna.

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna: 584kJ/138kcal, tłuszcz: 2g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,67g, węglowodany: 33g, w tym cukry: 9g, poliole (ksylitol) 24g, białko: 0,66g, sól: 0g, witamina C: 37mg

Producent: wyprodukowano w Polsce dla "SZARŁAT" M i W Lenkiewicz Spółka Jawna, Cibory Gałeckie 46, 16-075 Zawady

Przechowywanie: przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: