Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Foodspring Cookie Dough - baton proteinowy ze stewią i ksylitolem 20g białka &193kcal
Foodspring Cookie Dough czyli smak domowego maślanego ciastka z czekoladą i migdałami zamknięty w niskokalorycznym batonie proteinowym, który możesz mieć zawsze pod ręką. Energetyczna przekąska o znakomitej konsystencji odpowiednia zarówno dla sportowców jako uzupełnienie diety, jak i dla każdego by zaspokoić lekki głód, a kawałki czekolady zmieniają tego rozsądnie zbilansowanego batona w kuszący słodycz.
Batony Foodspring z tej serii wyróżniają się niezwykle wysoką zawartością błonnika (17g w batonie, co stanowi 28% masy batona, oraz niespotykanie niska kalorycznością zestawioną ze standardową/wysoką zawartością białka - 20g białka w 190kcal to rzadko spotykany, mocno wyśrubowany wynik.
Foodspring Cookie Dough – od teraz dostarczenie wysokiej jakości białka w ilości aż 20g, nie musi kojarzyć się z bezpłciowym i niewyraźnym smakiem ani gumowatą konsystencją, jaki reprezentuje większość batonów.
Baton Foodspring Cookie Dough w przekroju:
- aż 20g białka, czyli 33% masy batona!
- 17g błonnika, czyli 28% masy batona!
- tylko 1,8g cukru, oczywiście pochodzenia naturalnego, to cukier zawarty w mleku i owocach
- słodzony stewią i ksylitolem oraz naturalnie słodkimi błonnikami IMO i FOS - bez maltitolu, bez sukralozy
Źródłem błonnika w batonach Foodspring jest polidekstroza, rodzaj rozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika pokarmowego, która nie podlega trawieniu w górnej części przewodu pokarmowego. Mająca naturalne właściwości zagęszczające polidekstroza ma mniej kalorii niż zwykły cukier (1 kcal / gram w porównaniu do 4 kcal / gram w normalnie trawionych węglowodanach) i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (GI = 4-7) co oznacza, że nie ma istotnego wpływu na podniesienie poziomu glukozy i insuliny we krwi, dlatego jest wykorzystywana w produktach dla diabetyków.
Drugim słodkim źródłem błonnika w batonach Foodspring zasługującym na uwagę jest FOS - czyli oligofruktoza, inaczej nazywana fruktooligosacharydami, produkt hydrolizy inuliny, która w dużych ilościach jest obecna w bulwach i korzeniach wielu roślin. Oligofruktoza ma korzystny wpływ na zdrowie, a syrop oligofruktozowy może być stosowany jako zamiennik cukrudzięki swoim naturalnym właściwościom słodzącym. Pomimo podobnej nazwy, fruktooligosacharydy FOS nie mają nic wspólnego ani z fruktozą, ani tym bardziej z syropem glukozowo-fruktozowym. Fruktooligosacharydy to w pełni naturalny składnik pozyskiwany z wyciągu z warzyw i owoców, występuje w dużych ilościach m.in w bananach, cebuli, szparagach czy jęczmieniu, a najczęściej jest pozyskiwana z cykorii. Fruktooligosacharydy pełnią w organizmie funkcję tzw. rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, nie podlegają trawieniu w górnej części przewodu pokarmowego i są odporne na hydrolizę z udziałem enzymów trawiennych - fruktooligosacharydy są fermentowane dopiero w okrężnicy przez bakterie beztlenowe gdzie pełnią rolę stymulatora do rozwoju bifidobakterii znajdujących się w jelicie grubym - w pewien sposób mają więc właściwości podobne do inuliny (mąka z korzenia cykorii), ale są od niej lepiej rozpuszczalne.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Foodspring Protein Bar Cookie Dough - wysokobiałkowy baton bez dodatku cukrów o smaku ciasteczkowyo-herbatnikowym z kawałkami czekolady i migdałami, z substancjami słodzącymi
Masa netto: 60g
Składniki: mieszanka białkowa (białka mleka (19%], białko serwatkowe (mleko) (18%]), izomaltooligosacharydy w syropie, fruktooligosacharydy w syropie, substancja wypełniająca (polidekstroza), regulator wilgotności (regulator wilgotności gliceryna), kawałki ciemnej czekolady (6.2%) (miazga kakaowa, substancja słodząca ksylitol, masło kakaowe, emulgator lecytyna słonecznikowa, aromaty), masło kakaowe (2.1%), migdały (prażone, siekane) (1%), mąka migdałowa (1%), aromat naturalny, kakao (0.7%), sól morska, regulator kwasowości (wodorowęglan sodu), substancja słodząca glikozydy stewiolowe.
Alergeny: mleko, migdały; Uwaga! Może zawierać orzechy niż wymienione w składzie, w tym także orzechy ziemne, jaja, pszenicę i inne zboża zawierające gluten oraz sezam.
Z uwagi na zawartość substancji słodzących spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 321,0kcal/1339,0kJ, tłuszcze 8,9g (w tym tłuszcze nasycone 5,1g), węglowodany 18,0g (w tym cukry 3,0g), błonnik 28,0g, białko 33,0g, sól 0,3g
Wartości odżywcze w 1 batonie: wartość energetyczna 192,6kcal/803,4kJ, tłuszcze 5,3g (w tym tłuszcze nasycone 3,0g), węglowodany 10,8g (w tym cukry 1,8g), błonnik 16,8g, białko 19,8g, sól 0,2g
Producent: wyprodukowano w Niemczech dla Foodspring GmbH, Lobeckstr. 30-35, 10969 berlin
Importer: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w zamkniętym opakowaniu.