• Obecnie brak na stanie
Grapoila Milk Thistle Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Milk Thistle Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Milk Thistle Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Milk Thistle Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Milk Thistle Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Milk Thistle Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Milk Thistle Seed Flour, highly defatted
Kod produktu: 5999885217724
Grapoila

Grapoila Milk Thistle Seed - odtłuszczona mąka z ostropestu plamistego, 3% węglowodanów

Data ważności: 14.02.2025Obecnie brak na stanie

Mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka z nasion ostropestu plamistego, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej, zawartość węglowodanów < 4%.

9,98 zł netto

10,48 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 4.19zł/100g

  

Grapoila Milk Thistle Seed Flour to mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka z nasion ostropestu plamistego, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogeniczne. Niskowęglowodanowe mąki Grapoila charakteryzują się drobniutką ziarnistością - są delikatne, to prawdziwe mąki, a nie po prostu mielone orzechy czy nasiona.

Grapoila Milk Thistle Seed Flour to alternatywa dla klasycznych produktów – mąka z ostropestu plamistego! Bezglutenowa, niskowęglowodanowa i mega witaminowa!

Chwast to roślina nieuprawna, dziko rosnąca, która hamuje rozwój roślin uprawnych. Czym jest więc ostropest plamisty? Jednym słowem  - chwastem!

Jednak to, co w uprawach przeszkadza i jest w jakiś sposób tępione w jednym miejscu, w innym jest wysoko cenione. Przykładem może tu być głownia guzowata kukurydzy, która po hiszpańsku zwie się huitlacoche. Jest to grzyb, który atakuje uprawy kukurydzy. Dla jednych może być to katastrofą i przynieść niewyobrażalne straty, dla innych bywa łutem szczęścia! Zwany jest też czarnym złotem, azteckim kawiorem lub meksykańskimi truflami. Był składnikiem diety ludów prekolumbijskich, a współcześnie w niektórych regionach kolby kukurydzy zarażone tym pasożytem są warte więcej niż te zdrowe. Dania przygotowane na bazie huitlacoche pojawiają się w menu luksusowych restauracji w USA, Kanadzie, Japonii czy Europie. Można by rzec, że świat staje na głowie. Jednak to raczej przykład na to, że Matka Natura ma dla nas sporo do zaoferowania!

Ostropest plamisty jest znany od starożytności i już wtedy był uznawany za roślinę leczniczą. W Polsce często rośnie w ogrodach, na nieużytkach i łąkach. Jest przykładem rośliny, która ze stanu dzikiego przeszła w uprawy polowe. Od wieków uważany jest za najskuteczniejsze zioło detoksykujące wątrobę. Reguluje też procesy trawienne, stabilizuje poziom cholesterolu i ma wiele innych, niemal magicznych właściwości, na których wymienienie nie mamy tu miejsca. :)

Okazuje się, że ostropest plamisty to chwastowy superfood! W ostatnich latach ostropest plamisty zyskał na popularności, a w 2013 r. na Węgrzech wybrano go nawet ziołem roku. Pewnie, gdy odbierał statuetkę, łzy wzruszenia popłynęły mu po policzkach. Przecież to historia typu „od pucybuta do milionera”! :)

Podczas produkcji mąki z nasion ostropestu plamistego nie stosuje się żadnej obróbki chemicznej. Zarówno smak, jak i zapach ostropestu są bardzo intensywne i wyraźnie ziołowe. Grapoila Milk Thistle Seed Flour:

  • jest bogata w minerały i witaminy
  • ma szczególnie wysoką zawartość białka, błonnika pokarmowego
  • jest bez glutenu i w 100% roślinna

Mąki z nasion Grapoila są kompatybilne z dietami paleo i niskowęglowodanowymi. Mogą służyć jako doskonałe naturalne dodatki do pieczywa. Można je również po prostu zmieszać z jogurtem, sokiem owocowym, musli lub koktajlami. Ty wybierasz!

Najważniejsze informacje o mące z ostropestu plamistego Grapoila:

  • wysokoodtłuszczona, zawartość tłuszczu około 7% 
  • niskokaloryczna, około 30% mniej kcal niż mąka pszenna i przeszło 2 razy mniej kalorii niż mąka migdałowa
  • wytrawna, aromatyczna alternatywa dla mąk orzechowych, sugerowany udział w mieszance bazowej 20%-30%
  • bezglutenowa - cały zakład jest 100% bezglutenowy, zgodnie z certyfikatem Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)
  • surowa / raw - wyciskana na zimno w prasie śrubowej bez podgrzewania i użycia substancji chemicznych, przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C
  • źródło białka, ponad 20%
  • niezwykłe bogactwo błonnika, niemal połowę masy mąki stanowi błonnik
  • niskowęglowodanowa

Najważniejsze informacje o produktach Grapoila

FILOZOFIA ZERO WASTE

Wszystkie surowce uboczne powstające podczas produkcji produktów Grapoila są w 100% odzyskiwane, nic się nie marnuje. Mając na uwadze ideę produkcji wysokiej jakości, zdrowej żywności z naturalnych składników, intencją Grapoila było od zawsze stworzenie wartości także z tego, co inni producenci skazywali na odrzucenie, nawet wytłoki z winogron stanowiące czyste marnotrawstwo winnic, w najlepszym razie wykorzystywane jako pasza dla zwierząt - to właśnie w wytłokach już ponad 10 lat temu założyciele Grapoila dostrzegli skarbnicę dobroci o doskonałych efektach fizjologicznych i wysokiej jakości oleju. Wraz z tym pierwszym surowcem rozpoczęła się produkcja olejów tłoczonych na zimno Zero Waste of Grapoila.

Podczas produkcji zgodnej z zasadami Zero Waste wszystkie części przychodzących surowców są przetwarzane, nic nie jest wyrzucane. W przypadku wytłoków winogronowych skórki winogron bogate w substancje bioaktywne są po wysuszeniu oddzielane od nasion i mielone. Taka miazga / krem może być wykorzystana do aromatyzowania ciast i kremów. Nasiona są również suszone, a następnie tłoczony z nich olej - bez obróbki cieplnej i dodatków - na własnych prasach. Otrzymane w ten sposób oleje tłoczone na zimno są wysoko odżywczą, zdrową żywnością lub olejami kosmetycznymi, które są butelkowane w ciemnych butelkach.

Osad powstały przed filtracją świeżo wyciśniętego oleju to osad olejowy, który podobnie jak olej jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, ale zawiera również mikrocząsteczki nasion. Sprzedawany jest w postaci kremu dla smakoszy lub błota kosmetycznego, w zależności od jego charakteru.

Z „suchych pozostałości” po tłoczeniu oleju, pozostają granulki, które mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, ale są bardzo bogate w białko roślinne, witaminy i inne składniki odżywcze, które są mielone na bezglutenowe mąki, które są doskonałymi dodatkami do pieczenia. 

Ponieważ używamy wyłącznie naturalnych składników, nieliczne produkty uboczne, których inaczej moglibyśmy nie wykorzystać, są suszone na paszę, ziemię kwiatową, kompost lub paliwo. To ostatnie wraz z wszelkimi odpadami zielonymi umieszczane jest w kotle na biomasę, który podgrzewa system suszenia, zamykając tym samym obieg. Przy utrzymaniu zakładu bierzemy również pod uwagę względy środowiskowe. Do czyszczenia używamy głównie powietrza wytwarzanego przez kompresor. Do wycierania wypożyczamy chusteczki od firmy, która wydobywa olej ze zużytej szmatki, aby podgrzać pranie i ponownie się oczyścić. 

Dzięki produkcji „Zero Waste” Grapoila zmniejsza ślad ekologiczny, a jednocześnie obniża koszty.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Wysoka jakość produktów Grapoila o naprawdę wyjątkowej zawartości i doskonałym smaku zależy przede wszystkim od starannego doboru surowców i ich przetwarzania w odpowiednich warunkach produkcyjnych.

Grapoila zachowuje niezwykłą ostrożność przy pozyskiwaniu surowców, kupując je głównie od producentów unijnych, któezy dają możliwość prześledzenia całego procesu uprawy. Jakość przechowywania i przetwarzania nasion gwarantują najsurowsze certyfikaty przemysłu spożywczego zakładu (HACCP, FSSC 20000, GMP), zakład produkcyjny Grapoila nie przyjmuje żywności w 100% bezglutenowej, zawierającej gluten, o czym świadczy certyfikat Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)

Oprócz przestrzegania surowych norm żywnościowych i jakościowych, sam sposób produkcji zapewnia wysoką jakość olejów Grapoila. Dzięki wysokowydajnym, samodzielnie opracowanym prasom śrubowym (w przeciwieństwie do tradycyjnej metody produkcji olejów ekstrakcyjnych) nie ma konieczności obróbki cieplnej surowca, dodawania dodatków czy środków chemicznych. Oleje pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno zawierają wszystkie naturalne, cenne składniki odżywcze nasion, przywracając im pierwotny smak, czyniąc je bardzo zdrowymi i pysznymi.

Nic nie dowodzi jakości Grapoila lepiej niż wiele, wiele wyróżnień i nagród, jakie produkty tej węgierskiej manufaktury otrzymały na wielu ważnych wystawach i konkursach w ostatnich latach. Z roku na rok oleje i wyroby dla smakoszy Grapoila zachwycają jurorów konkursów i targów degustacyjnych, w skład którego wchodzą uznani eksperci zarówno na scenie krajowej, jak i międzynarodowej.

Wyjątkową jakość naszych produktów dostrzegło również wiele węgierskich restauracji dla smakoszy i znakomitych szefów kuchni, którzy wolą używać naszych olejów tłoczonych na zimno, mąki z nasion i kremów z nasion do swoich sezonowo odnawialnych kompozycji spożywczych. Sukcesy w branży spożywczej i gastronomicznej potwierdzają, że jesteśmy na dobrej drodze i że istnieje zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty pochodzenia roślinnego produkowane chemicznie.

100% NATURY = 100% ZDROWIA

Żywność z naturalnych składników przetwarzana bez użycia substancji chemicznych jest podstawą diety wysokiej jakości. Nasiona to cuda natury: małe mikrokosmosy pełne cennych składników odżywczych, z których czerpie życie rośliny, a z których – przy odrobinie troski i zręczności – możemy również skorzystać. Ta mała „umiejętność” to prasowanie (wyciskanie) na zimno. Proces ten zapewnia staranne i szczelne zamknięcie składników odżywczych w nasionach, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, które nie zmieniają składu chemicznego surowców. To całkowicie wolny od chemii proces, nie ma potrzeby prażenia (prażenie to prawdziwy zabójca witamin!), rozpuszczalników, usuwania kwaśnego śluzu, chemicznego klarowania lub dezodoryzacji.

Zespół inżynierów Grapoila przez lata projektował prasy śrubowe, które mogą zapewnić wyciskanie z nasion o różnych rozmiarach i twardości z najwyższą możliwą wydajnością. Przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C, dzięki czemu aromaty, smaki i składniki odżywcze naturalnie występujące w nasionach są w pełni zachowane w przetworzonych produktach. 

Bezglutenowa mąka z nasion uzyskana przez zmielenie peletu, który podczas tłoczenia oddziela się od oleju, jest również bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąki grapoila są doskonałym, naturalnym źródłem błonnika i białka roślinnego, ale mają też bardzo niską zawartość węglowodanów i tłuszczu. Na przykład mączka z pestek dyni ma zawartość białka prawie 70%, a jej skład aminokwasowy jest prawie doskonały.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
78.30
261.00
kJ
323.70
1,079.00
Tłuszcze, w tym
2.15
7.18
tłuszcze nasycone
0.45
1.49
Węglowodany, w tym
1.09
3.62
cukry
0.76
2.53
Błonnik
13.97
46.58
Białko
6.68
22.28
Sól
0.01
0.03

Grapoila Milk Thistle Seed Flour - bezglutenowa wysoko odtłuszczona mąka z nasion ostropestu plamistego

Masa netto 0,25kg

Składniki: 100% mąka z nasion ostropestu plamistego, częściowo odtłuszczona metodą tłoczenia na zimno.

Alergeny: może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz skórki owoców, a także sezam, gorczycę i migdały.

Produkt odpowiedni dla wegan, bezglutenowy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 261,0kcal/1079,0kJ, tłuszcze 7,1g (w tym tłuszcze nasycone 1,4g), węglowodany 3,6g (w tym cukry 2,5g), błonnik 46,5g, białko 22,2g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 30g: wartość energetyczna 78,3kcal/323,7kJ, tłuszcze 2,1g (w tym tłuszcze nasycone 0,4g), węglowodany 1,0g (w tym cukry 0,7g), błonnik 13,9g, białko 6,6g, sól 0,0g

Producent: wyprodukowano w UE przez Grapoila, Budapest, Szakiskola u. 43, 1224 Węgry

Importer: Guiltfree.pl K. Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.