Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Fresano mąka z tapioki - ekologiczna, wysokoskrobiowa

Pozostali Producenci

Nowy produkt

Tapioka jest skrobią pozyskiwaną z korzenia manioku. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Ze względu na bardzo wysoką zawartość skrobi (prawie 90%) doskonale nadaje się do zagęszczania sosów, budyniów, koktajli czy deserów.

Więcej szczegółów

6,94 pln

Produkt niedostępny

Powiadom mnie

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 1 punkt lojalnościowy. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 1 punkt lojalnościowy co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,12 pln.


Mąka z tapioki to mączka skrobiowa otrzymywana z bulw pochodzącego z Brazylii manioku. 

Mąka otrzymywana z tapioki jest hipoalergiczna, pozbawiona smaku oraz zapachu. Korzenie Manioku z których uzyskuje się tapiokę, są najcenniejszą częścią rośliny, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i zawierają dużo skrobii. Bulwy korzeniowe zawierają odpowiednio około 30% skrobi, do 5 % węglowodanów, do 2% białek, do 0,3 % tłuszczów oraz niektóre witaminy takie jak B1, B2, B3, C. Tapioka nie zawiera glutenu.

Tapioca jest jednym z najzdrowszych produktów wegetariańskich i jednym z głównych składników używanych do wytwarzania produktów bezglutenowych. Powszechnie używana jest do zagęszczania produktów ze względu na swoją gładką strukturę i neutralny smak oraz zapach. Dodatkowo mączka nie barwi dań, co jest jej dodatkową zaletą. Jest również alternatywą dla mąki pszennej, można jej używać dla poprawienia smaku pieczywa oraz jakości jego skórki. Z powodzeniem można mieszać mączkę z tapioki z innymi mąkami.

Stosowanie mąki z tapioki

+ mąka tapiokowa może być stosowana jako alternatywa dla mąki kukurydzianej (2 łyżki mąki z tapioki = 1 łyża skrobii kukurydzianej)

+ stabilny zagęstnik - mąka tapiokowa nie krzepnie ani nie rozwarstwia się w niskich temperaturach

+ zagęszczanie budyniów, deserów, zup, koktajli

+ dodatek do chlebów (najpopulrniejszy jest chleb brazylijski)

+ poprawa konsystenji wypieków - dzięki dodatkowi tapioki skórka jest bardziej chrupiąca a wnętrze bardziej wilgotne

+ tapioka jest niezwykle gładka i drobnoziarnista, dzięki temu zagęszczone nią płyny mają aksamitną, jednolitą konsstencję bez grudek

Napisz opinię



Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu.

Waga netto: 400g

Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).

Produkt odpowiedni dla wegan i wegetarian.

Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, soi, sezamu, orzeszków ziemnych i innych orzechów ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Wartości odżywcze na 100g produktu: 1498 kJ / 358 kcal, 0,02g tłuszcze, 87,79g węglowodany, 0,19g białka, 0g błonnika

Producent:  Wyprodukowano w poza granicami UE dla Fresano S.C.

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: