NaturAvena odtłuszczona mąka lniana BIO 0,5kg
Odtłuszczona mąka lniana jest bezkonkurencyjnana diecie niskowęglowodanowej - zawiera zaledwie 3g węglowodanów, co jest wartością nieporównywalnie niską na tle innych mąk orzechowych i nasiennych. Mąka ta jest szczególnie ceniona w diecie paleo ze względu na swoje właściwości wiążące (jest częściowym substytutem glutenu), ale przede wszystkim dodaje się ze względu na cechę poprawiania smaku chlebów – smak pieczonej mąki lnianej równoważy smak jajek i mąki kokosowej lub migdałowej, zbliżając smak chleba paleo do smaku zwykłego chleba razowego.
Mąka lniana jest produktem 100% naturalnym, wolnym od konserwantów, barwników i aromatów - w zdrowej kuchni zastępuje się nią mąkę pszenną, jest wykorzystywana do ciast, herbatników, pierogów, naleśników, a także jako panierka do mięs czy zagęstnik do zup. Warto wiedzieć, że częściowe odtłuszczenie nasion lnu ułatwia wykorzystanie mąki lnianej w wypiekach, staje się lżejsza i mniej podatna na tworzenia się zakalca.
Mąka z siemienia lnianego powstaje w wyniku przemiału surowych oraz nieprażonych ziaren siemienia lnianego - ponieważ proces mielenia zachodzi w kontrolowanej temperaturze poniżej 40 stopni C, mąka z siemienia lnianego zachowuje cenne witaminy, minerały oraz enzymy - a jest co zachowywać! Mąka lniana to jedna z najbardziej wartościowych mąk: jest źródłem wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, chromu, lecytyny oraz witaminy E i witamin z grupy B. Mąka lniana charakteryzuje się wysoka zawartością frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej błonnika, a także witaminy E oraz lignanów, będących silnymi antyutleniaczami.
Białko lniane należy do najlepiej strawnych, najbardziej wartościowych i najpełniej przyswajalnych białek roślinnych. Wskaźniki strawności białka lnu pod wpływem ludzkich enzymów trawiennych są wyższe nawet od strawności białka mleka. Białko lnu jest także wyjątkowo bogate w aminokwasy egzogenne, niezbędne do prawidłowego działania organizmu, stanowi przede wszystkim źródło leucyny, lizyny, fenyloalaniny i tryptofanu. Wysoka zawartość tryptofanu wpływa korzystnie na wzrok i kondycję skóry.
Wartości Odżywcze
NaturAvena mocno odtłuszczona mąka lniana BIO z certyfikowanych upraw organicznych
Masa netto 500g
Składniki: 100% mąka z odtłuszczonych ziaren lnu z kontrolowanych upraw ekologicznych, kraj pochodzenia Polska
Alergeny: możliwa obecność glutenu, orzechów, w tym orzechów ziemnych, soi, gorczycy, sezamu i selera
Produkt odpowiedni dla wegan.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 1437kJ / 346kcal, tłuszcze 5,6g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8g), węglowodany 9,3g (w tym cukry 4g), białko 25,5g, błonnik 30,1g, sól 0,055 g
Producent: wyprodukowano w Polsce przez NaturAvena Sp. z o.o.
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem. W celu zachowania właściwości odżywczych wskazane jest przechowywanie produktu w lodówce, nie jest to jednak niezbędne.