Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

NaturAvena odtłuszczona mąka lniana BIO 0,5kg

NaturAvena

b15908445476365

Nowy produkt

Bardzo niskokaloryczna mąka o ultra niskiej zawartości węglowodanów - maka lniana ma tylko 3% węglowodanów! Składa się w przeważającej części z białka (40%) i błonnika (36%), co czyni ją jedną z najzdrowszych alternatyw dla mąki pszennej.

Więcej szczegółów

7,78 pln

Produkt niedostępny

Powiadom mnie

Masa netto 500g.; 1,56 pln/100g.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 1 punkt lojalnościowy. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 1 punkt lojalnościowy co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,12 pln.


Odtłuszczona mąka lniana jest bezkonkurencyjnana diecie niskowęglowodanowej - zawiera zaledwie 3g węglowodanów, co jest wartością nieporównywalnie niską na tle innych mąk orzechowych i nasiennych. Mąka ta jest szczególnie ceniona w diecie paleo ze względu na swoje właściwości wiążące (jest częściowym substytutem glutenu), ale przede wszystkim dodaje się ze względu na cechę poprawiania smaku chlebów – smak pieczonej mąki lnianej równoważy smak jajek i mąki kokosowej lub migdałowej, zbliżając smak chleba paleo do smaku zwykłego chleba razowego.

Mąka lniana jest produktem 100% naturalnym, wolnym od konserwantów, barwników i aromatów - w zdrowej kuchni zastępuje się nią mąkę pszenną, jest wykorzystywana do ciast, herbatników, pierogów, naleśników, a także jako panierka do mięs czy zagęstnik do zup. Warto wiedzieć, że częściowe odtłuszczenie nasion lnu ułatwia wykorzystanie mąki lnianej w wypiekach, staje się lżejsza i mniej podatna na tworzenia się zakalca.

Mąka z siemienia lnianego powstaje w wyniku przemiału surowych oraz nieprażonych ziaren siemienia lnianego - ponieważ proces mielenia zachodzi w kontrolowanej temperaturze poniżej 40 stopni C, mąka z siemienia lnianego zachowuje cenne witaminy, minerały oraz enzymy - a jest co zachowywać! Mąka lniana  to jedna z najbardziej war­tościowych mąk: jest źródłem wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, chromu, lecytyny oraz witaminy E i witamin z grupy B. Mąka lniana charakteryzuje się wysoka zawartością frakcji rozpuszczal­nej i nierozpuszczalnej błonnika, a także witaminy E oraz lignanów, będących silnymi antyutlenia­czami.

Białko lniane należy do najlepiej strawnych, najbardziej wartościowych i najpełniej przyswajalnych białek roślinnych. Wskaźniki strawności białka lnu pod wpływem ludzkich enzymów trawiennych są wyższe nawet od strawności białka mleka. Białko lnu jest także wyjątkowo bogate w aminokwasy egzogenne, niezbędne do prawidłowego działania organizmu, stanowi przede wszystkim źródło leucyny, lizyny, fenyloalaniny i tryptofanu. Wysoka zawartość tryptofanu wpływa korzystnie na wzrok i kondycję skóry.

Porcja 15 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 37.95  kcal 253.00  kcal
kJ 159.01  kJ 1,060.07  kJ
Tłuszcze, w tym 1.35  g 9.00  g
tłuszcze nasycone 0.15  g 1.00  g
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym 0.45  g 3.00  g
cukry 0.15  g 1.00  g
poliole
skrobie
Białko 6.00  g 40.00  g
Błonnik 5.40  g 36.00  g
Erytrytol
Sód 6.00  mg 40.00  mg
(ekwiwalent soli) 15.00  mg 100.00  mg
Uwagi

Napisz opinię



NaturAvena mocno odtłuszczona mąka lniana BIO z certyfikowanych upraw organicznych

Masa netto 500g 

Składniki: 100% mąka z odtłuszczonych ziaren lnu z kontrolowanych upraw ekologicznych, kraj pochodzenia Polska

Alergeny: możliwa obecność glutenu, orzechów, w tym orzechów ziemnych, soi, gorczycy, sezamu i selera

Produkt odpowiedni dla wegan.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 1064kJ / 253kcal, tłuszcze 9g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1g), węglowodany 3g (w tym cukry 1g), białko 40g, błonnik 36g, sól 100mg

Producent: wyprodukowano w Polsce przez NaturAvena Sp. z o.o.

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem. W celu zachowania właściwości odżywczych wskazane jest przechowywanie produktu w lodówce, nie jest to jednak niezbędne.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: