Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Bluecorn nixtamalizowana mąka z niebieskiej kukurydzy

Pozostali Producenci

5904730218634

Nowy produkt

Charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej nixtamalizowana bezglutenowa mąka z niebieskiej kukurydzy o naturalnie słodkim, lekko orzechowym smaku. Proces nixtamal czyli namaczania w wodzie z wapniem wzbogaca kukurydze o wapń i znacznie poprawia przyswajalność zawartych w niej witamin z grupy B i minerałów oraz ułatwia proces formowania ciast.

Więcej szczegółów

8,86 pln

-10.2709%

7,95 pln

Produkt niedostępny

Powiadom mnie

Masa netto 250g.; 3,18 pln/100g.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 1 punkt lojalnościowy. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 1 punkt lojalnościowy co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,12 pln.


Bluecorno z angielskiego niebieska kukurydza, zwana również kukurydzą fioletową lub Hopi Corn. Jest to 100% naturalna, wolna od GMO odmiana kukurydzy uprawianej od setek lat przez Indian z plemienia Hopi w południowych rejonach Ameryki.

Mąka kukurydziana nixtamalizowana inaczej zwana  nixtamal za sprawą sposobu przygotowania, w którym moczy się suche ziarna kukurydzy w ciepłej wodzie z wapnem, jest składnikiem charakterystycznym dla kuchni meksykańskiej. Tak przygotowaną kukurydzę uciera się na masę i wykorzystuje do sporządzania wielu potraw m.in. tortilli, atole, tamales. W trakcie tego procesu zachodzą trzy ważne zjawiska: kukurydza zostaje wzbogacona w wapń (co znacznie poprawiło dietę dawnych Meksykan, którzy przed przybyciem Hiszpanów nie spożywali produktów mlecznych), proces nixtamal skraca także czas i temperaturę gotowania kukurydzy, która zawiera witaminy z grupy B - nieodpornych na długotrwałe poddawanie działaniu wysokiej temperatury.

Niebieską kukurydzę cechuje naturalnie słodki, lekko orzechowy smak. Dotyczy to również produktów wytwarzanych na bazie niebieskiej kukurydzy. Nawet popcornu! Zawarte w niebieskiej kukurydzy antocyjany mają silne działanie przeciwzapalne i regeneracyjne oraz stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami, a dzięki udziałowi w syntezie kolagenu pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Niebieska kukurydza swój kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych, nadającym barwę kwiatom i owocom. Niebieska kukurydza to więcej niż zbiór witamin i mikroelementów. To skupisko silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed m.in.: szybkim starzeniem się, chorobami sercowo-naczyniowymi, nowotworami i wieloma innymi chorobami.

W mitologii azteckiej kukurydza zajmuje miejsce szczególne, jako jeden z podstawowych składników pożywienia. Samo jej odkrycie przypisywane jest bogowi Quetzalcoatlowi. On to bowiem, po stworzeniu ludzi, zatroszczył się o pożywienie dla nich. W efekcie tych starań ludzie otrzymali kukurydzę, fasolę oraz inne warzywa.
Tak mówią mity, a co mówią fakty? Kukurydzę uprawiali już Olmekowie ponad 1000 lat p.n.e., a wykopaliska mówią nam o śladach tej rośliny datowanych nawet na 5000 lat p.n.e. Prawdopodobnie bez niej nie powstałyby wielkie cywilizacje Majów i Azteków na tak niesprzyjających terenach, jakimi są lasy tropikalne. Kukurydza jest bowiem jednym z najpożywniejszych zbóż i dostarcza organizmowi potężnej dawki energii.

Zalety niebieskiej kukurydzy

  • naturalna prastara odmiana, niemodyfikowana genetycznie czyli 100% wolna od GMO

  • nowa funkcjonalna żywność dla osób dbających o zdrowie oraz osób na diecie bezglutenowej,

  • wprowadza naturalny niebieski kolor do potraw (niebieski chleb, pierogi, makaron oraz wypieki jak muffinki, ciasta i inne)

  • bogata w antyoksydanty (według przeprowadzonych badań ziarno kukurydzy bluecorn zawiera 4.125mg/kg antyoksydantów)

  • 30% masy ziarna niebieskiej kukurydzy stanowi białko (cenniejsze źródło od większości roślin i prawie trzykrotnie wydajniejsze od żółtej)

  • źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach (B, D, E, K)

  • źródło związków mineralnych (magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo)

Porcja 30 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 107.40  kcal 358.00  kcal
kJ 453.60  kJ 1,512.00  kJ
Tłuszcze, w tym 1.53  g 5.10  g
tłuszcze nasycone 0.27  g 0.90  g
Węglowodany, w tym 19.41  g 64.70  g
cukry 0.46  g 1.53  g
Błonnik 3.12  g 10.40  g
Białko 2.25  g 7.50  g
Sól 0.00  g 0.01  g

Napisz opinię



Bluecorn nixtamalizowana mąka z niebieskiej kukurydzy

Masa netto 250g

Składniki: pełnoziarnista mąka z nixtamalizowanej niebieskiej kukurydzy

Kraj pochodzenia: Meksyk

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 358,0kcal/1512,0kJ, tłuszcze 5,1g (w tym tłuszcze nasycone 0,9g), węglowodany 64,7g (w tym cukry 1,5g), błonnik 10,4g, białko 7,5g, sól 0,0g

Producent:  zapakowano w Polsce dlaJetting Systems Robert Karabon

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed światłem.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: