• Obecnie brak na stanie
Body Genius Black Cocoa Powder - 500g
  • Body Genius Black Cocoa Powder - 500g
  • Body Genius Black Cocoa Powder - 500g
  • Body Genius Black Cocoa Powder - 500g
  • Body Genius Black Cocoa Powder - 500g
  • Body Genius Black Cocoa Powder - 500g
  • Body Genius Black Cocoa Powder - 500g
  • Body Genius Black Cocoa Powder - 500g
  • Body Genius Black Cocoa Powder - 500g
  • Body Genius Black Cocoa Powder - 500g
Kod produktu: 8436552203811

Body Genius Black Cocoa Powder 0,5kg - odtłuszczone alkalizowane czarne kakao 100%

Data ważności: 31.03.2025Obecnie brak na stanie

Czarne jak smoła odtłuszczone czarne kakao bez cukru i bez barwników, idealne do domowych wersji ciasteczek Oreo!

42,70 zł netto

52,52 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 500 g; 10.50zł/100g

Główny smak: Smak kakao – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Czarne jak smoła odtłuszczone czarne kakao bez cukru i bez barwników, idealne do domowych wersji ciasteczek Oreo! 100% kakao, tylko 11% tłuszczu, zero dodatków.

Dlaczego czarne kakao jest czarne?

Czarne kakao nie jest barwione - to jego naturalny kolor.

Oczywiście czarny kolor ciasteczek Oreo to też zasługa czarnego kakao!

Ciemny kolor kakao to efekt procesu alkaizacji - proces alkaizacji, poza tym, że neutralizuje kwaśność kakao, nadaje mu ciemniejszą barwę, jest też odpowiedzialne za łagodniejszy smak europejskiego kakao w porównaniu do tego amerykańskiego, a czarne kakao to nic innego, jak ultra mocno zalkaizowane kakao o pH na poziomie 8.

Większość kakao dostępnego w Europie to kakao alkaizowane, czyli po angielsku Dutch processed cocoa - w przeciwieństwie do amerykańskich kakaowych superbrandów, bo marki takie jak Hershey's czy Nestlé wUSA robią kakao niealkaizowane chełpiąc  się tym, że używane przez nich ziarna nie wymagają odkwaszania. Dutch cocoa to nie kakao holenderskie, tylko właśnie alkalizowane, czyli takie, którego odczyn pH wynosi 7.

Proces alka(l)izacji czyli Dutch-process polega na przepłukaniu ziaren kakao roztworem potasowym, w wyniku czego zneutralizowany zostaje ich naturalny kwaśny odczyn - w przeciwieństwie do tak obrobionego kakao, które ma nieco ciemniejszą barwę i delikatniejszy smak pozbawiony goryczy i kwasowości, kakao naturalne powstaje ze sproszkowanych uprażonych uprzednio ziaren kakaowca, bez kąpieli potasowej.

Czy czarne kakao smakuje tak jak 'normalne'?

Jeśli się nad tym dobrze zastanowisz, to tradycyjne kakao jest troszkę kwaśne - czarne kakao, czyli to poddane mocnemu procesowi alkaizacji, nie ma tej nutki kwaśności, jest za to intensywnie gorzkie i bardziej kakaowe niż kojarzony przez nas tradycyjnie jako kakaowy smak - można powiedzieć, że kakaowa goryczka przykrywa sobą i niejako dominuje nad smakiem, który określamy zwykle jako kakaowy.

Czy czarne kakao jest mniej kaloryczne?

Proces alkaizacji czyli 'zaczerniania' kakao nie wpływa na jego kaloryczność ani profil wartości odżywczych - ma tyle samo kalorii, tłuszczu, tyle samo białka, błonnika i węglowodanów co tradycyjne brązowe kakao. Przeciętne kakao ma ok. 20% tłuszczu, a odtłuszczone kakao zawiera 10%-12% tłuszczu, czarne kakao My Body Genious ma 11% tłuszczu.

Wartości Odżywcze

Porcja 10g

Wartości odżywcze w:
Porcja 10g
100g
Kalorie
32.10
321.00
kJ
133.60
1,336.00
Tłuszcze, w tym
1.10
11.00
tłuszcze nasycone
0.71
7.10
Węglowodany, w tym
1.70
17.00
cukry
0.11
1.10
Błonnik
2.90
29.00
Białko
2.40
24.00
Sól
0.00
0.03

Body Genius Black Cocoa Powder - odtłszczone alkalizowane czarne kakaow

Masa netto: 0,5kg

Składniki: kakao odtłuszczone alkalizowane 100%

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 321,0kcal/1336,0kJ, tłuszcze 11,0g (w tym tłuszcze nasycone 7,1g), węglowodany 17,0g (w tym cukry 1,1g), błonnik 29,0g, białko 24,0g, sól 0,0g

Producent:  Wyprodukowano w UE dla Xocolating 1944 SL, Hiszpania

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze 15°C - 25°C poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych, z dala od źródeł intensywnych zapachów.