Lucy Bee Raw Coconut Flour - organiczna, fair trade, surowa odtłuszczona mąka kokosowa
Mąka kokosowa jest produkowana z miąższu wyściełającego wnętrze orzecha kokosowego. Ma biały kolor oraz delikatny zapach i posmak kokosa. Sprzedawana jest w postaci drobno zmielonego proszku. W zależności od stopnia zmielenia mąka kokosowa może być drobniutka, lekka i dobrze napowietrzona lub grubsza i cięższa. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, stąd coraz częściej wykorzystuje się ją jako zamiennik tradycyjnych mąk zbożowych. 100 g mąki kokosowej dostarcza 443 kcal. Jest przy tym doskonałym źródłem błonnika, zawiera go dwukrotnie więcej niż otręby. Mąkę kokosową można zaliczyć do mąk niskowęglowodanowych wskazanych osobom z insulinoopornością.
Lucy Bee Fair Trade Organic Raw Coconut Flour to nieprzetworzona, organiczna mąka kokosowa o kremowym kolorze i delikatnym aromacie. Jest bezglutenowa i nie zawiera zbóż. Zawiera dużo błonnika, żelaza, potasu i białka. Możesz stosować ją samodzielnie lub łączyć z innymi mąkami. Nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków, chleba, ciast, naleśników czy kruszonek.
Kokosowy zapach unoszący się w kuchni... nie jest zarezerwowany tylko da mieszkańców Filipin! Raz dwa i zasiądziesz do kokosowej uczty!
Z mąką kokosową od Lucy Bee przygotujesz zdrowe i smaczne wypieki, o zniewalającym kokosowym aromacie. Ten kremowy pyłek nie dość, że jest niesamowicie smaczny, to dodatkowo bardzo odżywczy!
Lucy Bee Fair Trade Organic Raw Coconut Flour to organiczna, nieprzetworzona mąka kokosowa, która sprawdza się zarówno w słodkich, jak i pikantnych przepisach.
Mąka kokosowa to suszony miąższ kokosa, który został wytłoczony na zimno w celu wydobycia oleju, a następnie zmielony na mąkę. Jest naturalnym sposobem na dodanie do diety błonnika, żelaza i potasu, a także białka! Ma naturalny, zachęcający zapach kokosa i kremowy kolor. Mąka kokosowa jest bezglutenowa i nie zawiera zbóż. Dostarcza zaledwie 11,3 g tłuszczu na 100g, z czego 10,1 g to tłuszcze nasycone.
Do czego stosować mąkę Lucy Bee Fair Trade Organic Raw Coconut Flour:
Może być stosowana samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk do przygotowywania wszelkiego rodzaju wypieków, chlebów, naleśników i kruszonek lub jako dodatek do sosów i zapiekanek. Mąka kokosowa jest bogata w błonnik, co sprawia, że jest dość chłonna, więc może być konieczne dodanie dodatkowego płynu lub jajek. Z tego powodu zwykle używa się mniej mąki kokosowej niż zwykłej.
Mąka kokosowa Lucy Bee jest mielona z ekologicznie uprawianych orzechów kokosowych z Filipin. Palmy kokosowe rosną tam wśród bananowców, w ekologicznym środowisku rolno-leśnym.
Mąka od Lucy Bee pozyskiwana jest według zasad Sprawiedliwego Handlu. Zgodnie z nim, firma przyczynia się do poprawy jakości życia pracowników i ich rodzin, praktykuje zrównoważone rolnictwo i stosuje sprawiedliwe, godne płace.
Tak tak, wiemy, że już rozpoczynasz buszowanie po sieci w celu wynalezienia najlepszych przepisów z użyciem mąki kokosowej! Lucy Bee Fair Trade Organic Raw Coconut Flour daje fantastyczny aromat i dostarcza wartościowych składników.
Możesz ją używać na wiele sposobów:
- jako składnika ciast, ciasteczek, trufli,
- naleśników,
- chleba niskowęglowodanowego,
- spodów do pizzy,
- do zagęszczania zup i sosów,
- zamiast bułki tartej czy otrębów w pulpecikach,
- jako panierki do mięsa i ryb wymieszanej z różnymi przyprawami.
Wartości Odżywcze
Lucy Bee Fair Trade Organic Raw Coconut Flour - 100% organiczna wysoko odtłuszczona mąka kokosowa
Masa netto: 0,5kg
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 420,0kcal/1759,8kJ, tłuszcze 11,3g (w tym tłuszcze nasycone 10,1g), węglowodany 27,2g (w tym cukry 16,1g), błonnik 35,5g, białko 15,8g, sól 0,3g
Producent: produkt spoza UE, wyprodukowano dla Lucy Bee Limited, Wielka Brytania
Kraj pochodzenia surowca: Filipiny
Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.