Makaroniarnia Polmak Penne - makaron pszenno-łubinowy o niskim indeksie glikemicznym
Masa netto: 250g
Składniki: mąka z pszenicy durum (67,5%), mąka łubinowa (20%), błonnik owsiany (7,5%), pszenny gluten witalny (5%)
Alergeny: gluten pszenny, owies, pszenica, łubin, może zawierać jaja
Producent podaje w tabeli wartości odżywczych na opakowaniu wartość dla 100g ugotowanego makaronu - dla większej precyzji poniżej podajemy wyliczenia także dla suchego makaronu.
Wartości odżywcze w 100g ugotowanego makaronu (czas gotowania 7 minut): wartość energetyczna 149,0kcal/626,0kJ, tłuszcze 2,8g (w tym tłuszcze nasycone 1,3g), węglowodany 20,0g (w tym cukry 0,9g), błonnik 5,7g, białko 7,8g, sól 0,0g
Wartości odżywcze w 100g suchego makaronu: wartość energetyczna 357,6kcal/1498,5kJ, tłuszcze 6,7g (w tym tłuszcze nasycone 3,1g), węglowodany 48,0g (w tym cukry 2,1g), błonnik 13,6g, białko 18,7g, sól 0,0g
Wartości odżywcze w 50g suchego makaronu: wartość energetyczna 178,8kcal/749,2kJ, tłuszcze 3,3g (w tym tłuszcze nasycone 1,5g), węglowodany 24,0g (w tym cukry 1,0g), błonnik 6,8g, białko 9,3g, sól 0,0g
Producent: wyprodukowano w Polsce przez Wytwórnię Makaronu Domowego Pol-Mak S.A.
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem
Przygotowanie: Odmierz porcję suchego makaronu (50g-60g/osobę). Zagotuj wodę w garnku, wrzuć makaron do gotującej się wody (proporcja 100g suchego makaronu na 1L wody). Gotuj 7 minut od ponownego zagotowania wody. Odcedź i od razu podawaj. Uwaga! Czas gotowania makaronu wpływa na jego indeks i ładunek glikemiczny, deklarowany indeks glikemiczny IG38 dotyczy makaronu gotowanego dokładnie 7 minut, makaron gotowany dłużej będzie mieć wyższy indeks glikemiczny, a krócej - niższy.