Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

LifeSource Foods Resistant Starch 260 Odporna Skrobia

Pozostali Producenci

816

Nowy produkt

Superskrobia [ang. superstarch] czyli skrobia odporna na trawienie. Smakuje i wygląda jak biała mąka, ale ma od niej o połowę miej kalorii, 70 razy więcej błonnika i minimalne IG.

Doskonały składnik domowego chleba i ciast, który obniża ich kaloryczność oraz zmniejsza ładunek glikemiczny gotowego wypieku.

Więcej szczegółów

23,66 pln

Produkt niedostępny

Powiadom mnie

Waga netto 454g.; 5,21 pln/100g

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 4 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 4 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,48 pln.


Większość skrobi obecnych w naszej diecie jest trawiona i wchłaniana przez ludzki organizm w jelicie cienkim, ale niektóre rodzaje skrobi są odporne na trawienie i trafiają do jelita grubego, gdzie zachowuja się jak błonnik, wspierając tym samym zdrowie układu trawiennego i wspierając perystaltykę jelit. Takie skrobie określa się mianem odpornej skrobii. Także 'zwykłe' skrobie mogą zawierać jakąś część odpornej skrobii, ale ta zwykle jest niszczona w procesie przetwarzania żywności. 

Zastępując część mąki oporną skrobią Resistant Corn Starch 260 od LifeSource Foods masz możliwość wytwarzania produktów zdrowych dzięki bogactwu odpornej skrobi i o apetycznej konsystencji właściwej dobrym jakościowo węglowodanom.

W naszej diecie pojawiają się różne rodzaje odpornnej skrobi; jest obecna w pełnych ziarnach zbóż dzięki chroniącym je łuskom/łupinkom, nasionom lub innym barierom chroniącym je przed trawieniem w jelicie cienkim - to podstawowy typ skrobi, tzw. RS1.

Drugi typ odpornej skrobi (tzw. skrobia RS2) to skrobia, która zachowując swój naturalny granulowaty kształt opiera się trawieniu dzięki krystalczności granulki. Niedojrzałe banany, niedogotowane ziemniaki i Resistant Corn Starch 260 są bogatym źródłem takiej właśnie skrobi RS2.

Po rozpadzie granulki skrobi i wykrystalizowaniu się łańcuchów skrobiowych, powstaje skrobia RS3; ugotowane, ostudzone pieczone ziemniaki czy rozmoczone płatki śniadaniowe dostarczają skrobi RS3 (zawierają jej około 5%).

Wreszcie, skrobię mozna poddać chemicznej modyfikacji aby sztucznie zmienić stopie jej poddawania trawieniu - taka ulepszona odporna skrobia to RS4.

Resistant Corn Starch 260 to niezwykle bogate źródło błonnika, zawiera go prawie 60%; 

Zalety stosowania Resistant Corn Starch 260:

+ bardzo niski indeks glikemiczny IG, szczeólnie w porównaniu do zwykłych skrobi

+ niska wartość kaloryczna

+ obniżenie przyswajalności kalorii z posiłków

+ wspomaga zdrowie układu trawiennego i jelit

+ RS2 poprawia reakcję krzywej insulinowej; w tzw. "efekcie drugiego posiłku" fermentowany błonnik oraz RS2 wiąże się z poprawą tolerancji glukozy nastepnego dnia. Istnieją dowody, że wynika to z obecności krótkołańcuchowych kwsów tłuszczowych oraz peptydu produkowanego w procesie fermentacji

+ odporna skrobia odpowiada za zwiększone uczucie sytości, prawdopodobnie dzięki uwalnianiu peptydów PYY

+ spożywanie posiłków bogatych w odporną skrobię zmniejsza wchłaninie tłuszczu

+ spożywanie dużych ilościodpornej skrobii wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów

+ zalety błonnika prebiotycznego, utrzymywanie zdrowej flory bakteryjnej

+ zwiększenie stopnia wchłanialności minerałów, szczególnie wapnia i magnezu

+ zwiększenie poziomu maślanu sodu, markera zdrowia jelita grubego

Resistant Corn Starch 260 wpływa na poprawę jakości tradycyjnych wypieków. W przeciwieństwie do innych bogatych źródeł błonnika, RS2 wchłania niewielka ilość płynów, dzięki czemu nie trzeba modyfikować przepisów. RS2 składa się z maleńkich krystalicznych granulek, dzięki czemu przygotowane z niej produkty nie mają zwartej, zbitej konsystencji charakterystycznej dla produktów bogatych w błonnik. 

Wypieki pzygotowane z Resistant Corn Starch 260  bardziej wyrastają i są bardziej chrupkie. 

Stosując Resistant Corn Starch 260 jednocześnie zmniejszasz kaloryczność potraw, zwiększasz ilość błonnika w diecie, poprawiasz jakość wypieków i dbasz o zdrowie układu trawiennego.

 

Lifesource Foods Resistant Corn Starch 260 - Odporna skrobia kukurydziana

Waga netto: 454g 

Skład: Skrobia kukurydziana o wysokiej zawartości skrobi odpornej 

Produkt odpowiedni dla wegetarian.

Produkt bezglutenowy.

Produkt odpowiedni dla diabetyków.

Wartości odżywcze na 1 łyżezkę 9,3g: 62kJ/15kcal, 0g tłuszcze, 3g  węglowodany (w tym 0g cukier), 0g białka, 5g błonnika, 0mg sodu.

Wartości odżywcze na 100g: 667kJ/161kcal, 0g tłuszcze, 32g  węglowodany (w tym 0g cukier), 0g białka, 54g błonnika, 0mg sodu.

Producent:  wyprodukowano w USA dla Tova Industries LLC, KY 40299, United States

Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Napisz opinię

LifeSource Foods Resistant Starch 260 Odporna Skrobia

LifeSource Foods Resistant Starch 260 Odporna Skrobia

Superskrobia [ang. superstarch] czyli skrobia odporna na trawienie. Smakuje i wygląda jak biała mąka, ale ma od niej o połowę miej kalorii, 70 razy więcej błonnika i minimalne IG.

Doskonały składnik domowego chleba i ciast, który obniża ich kaloryczność oraz zmniejsza ładunek glikemiczny gotowego wypieku.



Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: