Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Batom mąka z orzechów tygrysich (migdałów ziemnych chufa)

Pozostali Producenci

5907709953918

Nowy produkt

Mąka  z orzechów tygrysich chufa stanowi doskonałą alternatywę dla białych mąk - ma delikatną ziarnistą teksturę, która nadaje wypiekom oryginalne walory konsumpcyjne. Mąka  z migdałów ziemnych jest polecana dla osób uczulonych na gluten i laktozę.

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

18,99 pln

Dostępny w magazynie

Objętość netto 250ml.; 7,60 pln/100ml.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 3 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 3 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,36 pln.


Migdały ziemne chufa znane także jako orzechy tygrysie (tiger nuts) to suszone bulwy cibory jadalnej występującej w Europie Południowej, Azji Południowej, Afryce oraz w obu Amerykach. Wbrew nazwie nie są to więc orzechy - roślina ta tworzy pod ziemią bulwki, które zawierają wiele cennych substancji, w tym m.in. około 20% oleju, który ma właściwości odżywcze podobne do oliwy z oliwek. Bulwy są zbierane po sezonie letnim, w październiku, następnie uprażone i zmielone są podobne do kakao. Obok oleju, pomarszczone bulwy są źródłem białka, błonnika i skrobi oraz cennych kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego oraz mirystynowego. Mąka z migdałów ziemnych zawiera także albuminoidy - białka, które mają budowę opartą na włóknach i są bardziej odporne na działanie czynników niszczących oraz enzymów, oraz witaminę E.

Bulwy migdała ziemnego można jeść na surowo, chociaż zaleca się je moczyć w wodzie lub mleku, ponieważ są bardzo twarde. Mają lekko orzechowy, słodki smak, opisywany jako połączenie smaku orzechów laskowych i tradycyjnych słodkich migdałów. Wytwarzane z cibory jadalnej mleko roślinne (analogiczną metodą co mleko kokosowe czy migdałowe),  z powodzeniem może zastąpić mleko krowie, szczególnie w przypadku osób uczulonych na laktozę. Migdały chufa można przyrządzać tak jak warzywa, czyli gotować, dusić bądź smażyć. Mąkę z migdałów ziemnych można wykorzystać do różnego rodzaju wypieków - ciast czy ciasteczek.

Migdały ziemne są zaliczane do tzw. survival food, ponieważ zawierają niemal wszystkie składniki, jakie są potrzebne ludzkiemu organizmowi do przeżycia - są jednocześnie źródłem skrobi, tłuszczu, białka, wysokiej jakości błonnika i istotnych witamin i minerałów - badania archeologiczne dowodzą, że stanowiły nawet do 80% diety Paranthropus boisei, żyjącego w Afryce Wschodniej miliony lat temu  praprzodka człowieka - co czyni je paleologicznym superfood :) Chufa są naturalnie słodkie, bo około 1/3 zawartych w nim węglowodanów stanowią cukry, jednocześnie bardzo wysoka zawartość błonnika sprzyja uczuciu sytości i poprawia pracę układu pokarmowego. Migdały ziemne należą do roślin, które działają na organizm zasadotwórczo. Migdały ziemne są bogatym źródłem skrobi opornej - składnika nierozpuszczalnego błonnika, który nie ulega trawieniu w jelicie cienkim i po dotarciu do jelita grubego działa w nim prebiotycznie stymulując rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit.

Najważniejsze informacje o migdałach ziemnych chufa:

  • źródło błonnika 
  • bez glutenu
  • nie alergizują - wbrew nazwie bowiem nie są orzechem, lecz bulwą
  • stanowią bogate źródło kwasów omega-9, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu,
  • dostarczają 105mg magnezu w 100g mąki - magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni
  • stanowią bogate źródło potasu (915mg/100g), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni
  • stanowią źródło fosforu (270mg100g), który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • źródło żelaza, cynku, witaminy A i witaminy D

Porcja 30 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 140.40  kcal 468.00  kcal
kJ 588.28  kJ 1,960.92  kJ
Tłuszcze, w tym 7.80  g 26.00  g
tłuszcze nasycone 1.71  g 5.70  g
Węglowodany, w tym 13.80  g 46.00  g
cukry 4.50  g 15.00  g
Błonnik 4.50  g 15.00  g
Białko 1.20  g 4.00  g
Sól 0.01  g 0.04  g

Napisz opinię



Mąka z orzechów tygrysich

Masa netto: 250g

Składnikimąka z orzechów tygrysich* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)

AlergenyMoże zawierać zboża zawierające gluten, orzechy i nasiona sezamu.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 468,0kcal/1960,9kJ, tłuszcze 26,0g (w tym tłuszcze nasycone 5,7g), węglowodany 46,0g (w tym cukry 15,0g), błonnik 15,0g, białko 4,0g, sól 0,0g

Producent: zapakowano w Polsce przez Batom, ul. Fieldorfa Nila 17, 31-209 Kraków 

Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: