Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Suma witalny gluten pszenny, 75g białka

Pozostali Producenci

a25017601038597

Nowy produkt

Jeśli w czasach, gdy większość osób szuka produktów bezglutenowych ty szukasz czystego glutenu - mamy dla ciebie 'zło' w formie czystej: 100% witalny gluten pszenny Suma, jednorodny, bez dodatków. Nieodzowny składnik wysokobiałkowych wegańskich burgerów i kotletów - czysty gluten to sekret domowego seitana.

Więcej szczegółów

15,76 pln

Dostępny w magazynie

Masa netto 500g.; 3,15 pln/100g.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 3 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 3 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,36 pln.


Gluten to witalne białko pszenne otrzymywane poprzez ekstrakcje z pszenicy. W skład glutenu wchodzą gliadyny odpowiedzialne za lepkość i gluteiny nadające produktom elastyczność. Gluten, czyli wyciąg z mąki pszennej, i niewielka ilość wody to wszystko czego potrzebujesz do przygotowania w domowych warunkach seitana.

Czysty gluten pszenny jest w piekarnictwie wykorzystywany do poprawy i stabilizacji jakości mąki, szczególnie tej ze zbóż gorszej jakości - ponieważ gluten wiąże wodę, dodanie go do mąki poprawia wodochłonność i wpływa na zwiększenie wydajność ciasta i pieczywa; jednocześnie dodanie glutenu wpływa na poprawę zdolności do wytwarzania i zatrzymywania gazów w cieście, w rezultacie uzyskania większej ilości pęcherzyków powietrza uzyskuje się pieczywo o większej objętości, bardziej delikatnym miąższu i przedłużonej trwałości. Aby poprawić wyrastanie chleba, wydłużyć czas jego świeżości i elastyczność ciasta dodawaj 1 łyżeczkę glutenu na 1 szklankę mąki.

Przepis na domowy seitan

Seitan jest składnikiem diety makrobiotycznej wywodzącej się z kultury Dalekiego Wschodu i właśnie dlatego, że swoją popularność zawdzięcza kuchni azjatyckiej bywa nazywany „chińskim mięsem”.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz 1 szklanki glutenu i 3/4 szklanki zimnej wody. Zmieszaj ze sobą składniki i zagnieć ciasto (konsystencja jak na pierogi). Potnij ciasto na plastry (jak knedliki :) ) i gotuj przez godzinę w dobrze doprawionym bulionie (nie żałuj ulubionych dodatków, wykorzystaj cząber, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i suszone warzywa. Tak przygotowany glutenowy kotlet można już podawać, można też dodatkowo zamarynować go w oliwie i przyprawach i upiec w piekarniku jak pieczeń.

Porcja 30 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 115.80  kcal 386.00  kcal
kJ 485.20  kJ 1,617.34  kJ
Tłuszcze, w tym 1.80  g 6.00  g
tłuszcze nasycone 0.30  g 1.00  g
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym 2.70  g 9.00  g
cukry 1.20  g 4.00  g
poliole
skrobie
Białko 22.50  g 75.00  g
Błonnik 0.60  g 2.00  g
Erytrytol
Sód 30.00  mg 100.00  mg
(ekwiwalent soli) 75.00  mg 250.00  mg
Uwagi

Napisz opinię



Suma Vital Wheat Gluten - czysty gluten witalny

Masa netto: 0,5kg

Składniki: witalny gluten pszenny 100%

Alergeny: gluten

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 1632kJ / 386kcal, tłuszcze 6g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1g), węglowodany 9g (w tym cukry 4g), białko 75g, błonnik 2g, sól 250mg.

Producent:  Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii przez Suma, Elland, HX5 9DB, Wielka Brytania

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: