Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Efavit odtłuszczona mąka kokosowa 11g białko / 13g węglowodanów

Efavit

55

Nowy produkt

W porównaniu do mąki pszennej mąka kokosowa ma ponad 5 (!) razy mniej węglowodanów. Pozwala na redukcję substancji słodzących, dodatkowo kombinacja wartości błonnika z węglowodanami zawartymi w mące kokosowej wykazuje minimalny wpływ na poziom cukru w organizmie. 

Doskonale nadaje się dla sportowców i osób przestrzegających diety niskowęglowodanowej.

Więcej szczegółów

5,54 pln

Dostępny w magazynie

Waga netto 180g.; 3,08 pln/100g

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 1 punkt lojalnościowy. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 1 punkt lojalnościowy co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,12 pln.


Główne nuty smakowe:

Bezglutenowe mąki Efavit powstają w wyniku odciągania metodą zimnego tłoczenia oleju z surowca podstawowego - nasion. Dzięki temu wartościowe składniki pozostają w stanie nienaruszonym, zawartość błonnika pozostaje niezmieniona, a zawartość tłuszczu roślinnego w gotowych mąkach waha się pomiędzy 10%, a 25%.

Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który suszy się w taki sposób, aby nie uszkodzić jego struktury oraz odtłuszcza się. Tak otrzymaną masę mieli się w celu otrzymania śnieżnobiałej mąki, która pachnie jak świeżo rozłupany kokos. Dzięki procesowi odłuszczenia, mąka kokosowa ma dwa razy mniej kalorii i tłuszczu niż wiórki kokosowe.
Taka mąka znakomicie nadaje się do pieczenia ciast, chlebów, pizzy, gofrów czy omletów.

Można dosypywać ją do płatków śniadaniowych, miksować z napojami mlecznymi i owocowymi smoothie, posypywać kanapki - w przeciwieństwie do tradycyjnej mąki zbożowej, mąka z nasion może być jedzona na surowo, więc pole jej zastosowań jest nawet szersze niż mąki pszennej czy żytniej.

Mąka kokosowa nadaje się jako dodatek do deserów, sosów, koktajlów, müsli, sałatek owocowych czy jogurtu. W wypiekach można mąką kokosową zastąpić 10% innych mąk bezglutenowych oraz do 1/3 zwykłej mąki. Przy dodawaniu mąki kokosowej do standardowych przepisów, w których mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 1/3 kokosowej należy pamiętać aby zwiększać odpowiednio ilość płynów używanych do ciasta, ponieważ mąka kokosowa ma doskonałe właściwości absorpcyjne i może spowodować, że ciasto stanie się zbyt suche, jeśli nie uzupełnimy płynów (wody, mleka, oleju czy jaj).

Mąka kokosowa ma niską zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityn, jest bogata w białko i błonnik.  Mąkę tę można polecać szczególnie osobom z wrażliwym układem trawiennym, celiakią, alergikom oraz cukrzykom, ponieważ kombinacja wartości błonnika z węglowodanami zawartymi w mące kokosowej wykazuje mały wpływ na poziom cukru w organizmie

Uważa się, że dzięki spożywaniu mąki kokosowej, która nie zawiera kwasu fitynowego, zwiększamy przyswajalność witamin i składników mineralnych z pożywienia, gdyż kwas ten może utrudniać wchłanianie tych składników odżywczych. W zamian za to, dzięki obecności nasyconych kwasów tłuszczowych, przyswajalność minerałów – zwłaszcza wapnia i magnezu – oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest jeszcze bardziej efektywna. Mąka kokosowa to także doskonałe źródło białka i błonnika  – wielokrotnie lepszym niż pieczywo i makaron pełnoziarniste czy müsli. Mąka kokosowa pozwala także na redukcję substancji słodzących, a wszystko to przez jej słodkawy smak – po dodaniu jej do ciasta naleśnikowego, muffinów czy delikatnych ciasteczek nie trzeba sięgać po dodatkowe cukry lub wyraźnie zmniejszyć ich 

Ze względu na swoje cenne składniki powinna znaleźć się w menu każdego dbającego a swoje zdrowie i zrównoważone odżywianie, a dodatkowo jej właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się dla sportowców, osób trenujących czy przestrzegających diety wysokobiałkowej/niskowęglowodanowej

Porcja 100 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 312.00  kcal 312.00  kcal
kJ 1,326.00  kJ 1,326.00  kJ
Tłuszcze, w tym 24.00  g 24.00  g
tłuszcze nasycone
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym 13.00  g 13.00  g
cukry
poliole
skrobie
Białko 11.00  g 11.00  g
Błonnik
Erytrytol
Sód
(ekwiwalent soli)
Uwagi
Oceń 
11-03-2017

kokos :)

Mąka kokosowa odtłuszczona, oceniam ją w skali od 1 do 10 na 10, polska firma, odtłuszczona, dobra cena, widzę w niej same plusy, dla osób na diecie czyli tak jak ja, nadaje się aby urozmaicić swoje posiłki w ciągu dnia. do ciast idealna.

Oceń 
05-03-2017

Dobra i niedroga

Ta polska mąka kokosowa nie jest tak drobna jak Tropicai ale ma podobne makro i dużo lepszą cenę. Ta drobnomielona ma ziarenka wielkości maku mniej więcej. Dobrze się nada do wypieków. Ważne jest to że to jest odtłuszczona wersja mąki kokosowej więc ma mniej kalorii.

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię



Efavit odtłuszczona mąka z miąższu orzecha kokosowego

Masa netto: 200g

Produkt odpowiedni dla wegetarian.

Produkt bezglutenowy.

Wartości odżywcze na 100g produktu:  312kcal, 11g białka, 13g węglowodany, 24g tłuszcze 

Producent:  TOMVITAL Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Tomasz Łukaszewicz ul. Zamojska 14, 61-339 Poznań

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: