Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Meridian Superfoods Tigernut - masło orzechowe z migdałami ziemnymi

Meridian

b5060132283691

Nowy produkt

Połączenie masła orzechowego z migdałami ziemnymi chufa, a wszystko po to, aby uzyskać gładką  kremową konsystencję i intensywny, wyjątkowy smak.  Masło z tiger nuts świetnie smakuje na toście i grzankach, zmieszaj z owsianką i lodami lub dodaje do potraw, ciast, lodów czy deserów.

Więcej szczegółów

12,53 pln

Produkt niedostępny

Powiadom mnie

Masa netto 170g.; 7,37 pln/100g.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 2 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 2 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,24 pln.


Główne nuty smakowe:

Połączenie gładkiego masła z prażonych orzechów ziemnych Meridian z wyrazistymi w smaku migdałami ziemnymi.

Migdały ziemne chufa znane także jako orzechy tygrysie (tiger nuts) to suszone bulwy cibory jadalnej występującej w Europie Południowej, Azji Południowej, Afryce oraz w obu Amerykach. Wbrew nazwie nie są to więc orzechy - roślina ta tworzy pod ziemią bulwki, które zawierają wiele cennych substancji, w tym m.in. około 20% oleju, który ma właściwości odżywcze podobne do oliwy z oliwek. Bulwy są zbierane po sezonie letnim, w październiku, następnie uprażone i zmielone są podobne do kakao. Obok oleju, pomarszczone bulwy są źródłem białka, błonnika i skrobi oraz cennych kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego oraz mirystynowego. Mąka z migdałów ziemnych zawiera także albuminoidy - białka, które mają budowę opartą na włóknach i są bardziej odporne na działanie czynników niszczących oraz enzymów, oraz witaminę E.

Bulwy migdała ziemnego można jeść na surowo, chociaż zaleca się je moczyć w wodzie lub mleku, ponieważ są bardzo twarde. Mają lekko orzechowy, słodki smak, opisywany jako połączenie smaku orzechów laskowych i tradycyjnych słodkich migdałów. Wytwarzane z cibory jadalnej mleko roślinne (analogiczną metodą co mleko kokosowe czy migdałowe),  z powodzeniem może zastąpić mleko krowie, szczególnie w przypadku osób uczulonych na laktozę. Migdały chufa można przyrządzać tak jak warzywa, czyli gotować, dusić bądź smażyć. Mąkę z migdałów ziemnych można wykorzystać do różnego rodzaju wypieków - ciast czy ciasteczek.

Migdały ziemne są zaliczane do tzw. survival food, ponieważ zawierają niemal wszystkie składniki, jakie są potrzebne ludzkiemu organizmowi do przeżycia - są jednocześnie źródłem skrobi, tłuszczu, białka, wysokiej jakości błonnika i istotnych witamin i minerałów - badania archeologiczne dowodzą, że stanowiły nawet do 80% diety Paranthropus boisei, żyjącego w Afryce Wschodniej miliony lat temu  praprzodka człowieka - co czyni je paleologicznym superfood :) Chufa są naturalnie słodkie, bo około 1/3 zawartych w nim węglowodanów stanowią cukry, jednocześnie bardzo wysoka zawartość błonnika sprzyja uczuciu sytości i poprawia pracę układu pokarmowego. Migdały ziemne należą do roślin, które działają na organizm zasadotwórczo. Migdały ziemne są bogatym źródłem skrobi opornej - składnika nierozpuszczalnego błonnika, który nie ulega trawieniu w jelicie cienkim i po dotarciu do jelita grubego działa w nim prebiotycznie stymulując rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit.

Najważniejsze informacje o migdałach ziemnych chufa:

  • niezwykle bogate źródło błonnika - 1/3 masy mąki to czysty błonnik pokarmowy
  • bez glutenu
  • nie alergizują - nie są orzechem, lecz bulwą
  • stanowią bogate źródło kwasów omega-9, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu,
  • dostarczają 105mg magnezu w 100g mąki - magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni
  • stanowią bogate źródło potasu (915mg/100g), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni
  • stanowią źródło fosforu (270mg100g), który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • źródło żelaza, cynku, witaminy A i witaminy D

Meridian tiger nut butter

Porcja 30 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 181.20  kcal 604.00  kcal
kJ 759.23  kJ 2,530.76  kJ
Tłuszcze, w tym 14.70  g 49.00  g
tłuszcze nasycone 1.74  g 5.80  g
Węglowodany, w tym 5.10  g 17.00  g
cukry 2.31  g 7.70  g
Błonnik 2.76  g 9.20  g
Białko 6.60  g 22.00  g
Sól 0.01  g 0.02  g

Napisz opinię



Meridian Peanut Butter & Tiger Nut - masło z orzechów i migdałów ziemnych, bez dodatku cukru i soli

Masa netto: 170g

Składniki: blanszowane orzechy ziemne, migdały ziemne w proszku, olej słonecznikowy.

Alergeny: zawiera orzechy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 2525kJ / 604kcal, tłuszcze 49g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5.8g), węglowodany 17g (w tym cukry 7.7g), błonnik 9.2g, białko 22g, sól 0.02g

Producent:  Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii dla Meridian Foods Limited

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: