Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Pure Cream of Tartar E336 duże opakowanie 150g, organiczny, bezglutenowy

Pozostali Producenci

a25033897105218

Nowy produkt

Tajemniczy składnik amerykańskich i angielskich przepisów czyli Cream of Tartar, znany także jako kwaśny winian potasu czy po prostu winniki to naturalna substancja stosowana przede wszystkim do nadawania objętości i sztywności ubitej pianie z jaj - niezastąpiony do bezów i kremowych słodkich deserów.

Więcej szczegółów

18,48 pln

Produkt niedostępny

Powiadom mnie

Masa netto 150g.; 12,32 pln/100g.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 3 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 3 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,36 pln.


Duże opakowanie: słoik 150g

Cream of tartar - czym jest i jak działa?

  • inne nazwy: winian potasu, kamień winny, winnik, kwaśna sól, tartarus, wodorowinian potasu
  • naturalny środek spulchniający, pochodzenia roślinnego
  • powstaje w procesie fermentacji przy produkcji wina
  • w połączeniu z sodą oczyszczoną może być stosowany jako zamiennik proszku do pieczenia
  • niezastąpiony do usztywniania piany z białek, kremów, wypieku bez oraz sufletów
  • hamuje krystalizację cukru
  • na liście dodatków do żywności widnieje pod symbolem E336i

Jak stosować Cream of tartar?

  1. Cream of tartar można stosować przede wszystkim do zwiększania objętości i utrwalania konsystencji ubitej piany z białek
  2. Cream of tartar można wykorzystać do przygotowania domowego proszku do pieczenia - zmieszaj winian potasu w proporcji 2 łyżeczki winianu na 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, winian pełni w takiej mieszance funkcję regulatora kwasowości. Otrzymasz w ten sposób 3 łyżeczki proszku, które wystarczą do spulchnienia ciasta przygotowanego z 3 szklanek mąki. Taka mieszanka świetnie sprawdza się w brytyjskich bułeczkach typu scones i muffinkach, które zawierają mleko aktywizujące nasz proszek. Muffinki przygotowane z takim domowym proszkiem do pieczenia są pulchniejsze niż zwykłe..
  3. Winian potasu dodaje się również do lukru, bo zapobiega krystalizacji cukru i ułatwia uzyskanie gładkiej masy bez grudek, z tego samego powodu warto go dodać do masy na domowe lizaki
Porcja 3 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 7.74  kcal 258.00  kcal
kJ 32.43  kJ 1,081.02  kJ
Tłuszcze, w tym 0.00  g 0.00  g
tłuszcze nasycone 0.00  g 0.00  g
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym 1.83  g 61.00  g
cukry 0.00  g 0.00  g
poliole 0.00  g 0.00  g
skrobie
Białko 0.00  g 0.00  g
Błonnik 0.01  g 0.20  g
Erytrytol
Sód 0.00  mg 0.00  mg
(ekwiwalent soli) 0.00  mg 0.00  mg
Uwagi

Napisz opinię

Pure Cream of Tartar E336 duże opakowanie 150g, organiczny, bezglutenowy

Pure Cream of Tartar E336 duże opakowanie 150g, organiczny, bezglutenowy

Tajemniczy składnik amerykańskich i angielskich przepisów czyli Cream of Tartar, znany także jako kwaśny winian potasu czy po prostu winniki to naturalna substancja stosowana przede wszystkim do nadawania objętości i sztywności ubitej pianie z jaj - niezastąpiony do bezów i kremowych słodkich deserów.



Pure Cream of Tartar E336 - kwaśny winian potasu E336i

Masa netto: 150g

Składniki: kwaśny winian potasu E336

Produkt bezglutenowy, wolny od mleka i jaj. Możliwa obecność orzechów.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Producent: zapakowano w Wielkiej Brytanii dla Innovative Solutions (UK) Ltd., Mayfield Centre, Mayfield Street, Rochdale PL16 2UZ

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie:  przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: