Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Wyprzedaże

Pure Cream of Tartar E336 duże opakowanie 150g, organiczny, bezglutenowy

Pozostali Producenci

a25033897105218

Nowy produkt

Tajemniczy składnik amerykańskich i angielskich przepisów czyli Cream of Tartar, znany także jako kwaśny winian potasu czy po prostu winniki to naturalna substancja stosowana przede wszystkim do nadawania objętości i sztywności ubitej pianie z jaj - niezastąpiony do bezów i kremowych słodkich deserów.

Więcej szczegółów

18,48 pln

Produkt niedostępny

Powiadom mnie

Masa netto 150g.; 12,32 pln/100g.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 3 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 3 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,36 pln.


Duże opakowanie: słoik 150g

Cream of tartar - czym jest i jak działa?

  • inne nazwy: winian potasu, kamień winny, winnik, kwaśna sól, tartarus, wodorowinian potasu
  • naturalny środek spulchniający, pochodzenia roślinnego
  • powstaje w procesie fermentacji przy produkcji wina
  • w połączeniu z sodą oczyszczoną może być stosowany jako zamiennik proszku do pieczenia
  • niezastąpiony do usztywniania piany z białek, kremów, wypieku bez oraz sufletów
  • hamuje krystalizację cukru
  • na liście dodatków do żywności widnieje pod symbolem E336i

Jak stosować Cream of tartar?

  1. Cream of tartar można stosować przede wszystkim do zwiększania objętości i utrwalania konsystencji ubitej piany z białek
  2. Cream of tartar można wykorzystać do przygotowania domowego proszku do pieczenia - zmieszaj winian potasu w proporcji 2 łyżeczki winianu na 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, winian pełni w takiej mieszance funkcję regulatora kwasowości. Otrzymasz w ten sposób 3 łyżeczki proszku, które wystarczą do spulchnienia ciasta przygotowanego z 3 szklanek mąki. Taka mieszanka świetnie sprawdza się w brytyjskich bułeczkach typu scones i muffinkach, które zawierają mleko aktywizujące nasz proszek. Muffinki przygotowane z takim domowym proszkiem do pieczenia są pulchniejsze niż zwykłe..
  3. Winian potasu dodaje się również do lukru, bo zapobiega krystalizacji cukru i ułatwia uzyskanie gładkiej masy bez grudek, z tego samego powodu warto go dodać do masy na domowe lizaki
Porcja 3 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 7.74  kcal 258.00  kcal
kJ 32.43  kJ 1,081.02  kJ
Tłuszcze, w tym 0.00  g 0.00  g
tłuszcze nasycone 0.00  g 0.00  g
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym 1.83  g 61.00  g
cukry 0.00  g 0.00  g
poliole 0.00  g 0.00  g
skrobie
Białko 0.00  g 0.00  g
Błonnik 0.01  g 0.20  g
Erytrytol
Sód 0.00  mg 0.00  mg
(ekwiwalent soli) 0.00  mg 0.00  mg
Uwagi
Napisz opinię
Manufaktura Cukierków, Jabłko & Truskawka, duży & efektowny lizak bez cukru z ksylitolem

Manufaktura Cukierków, Jabłko & Truskawka, duży & efektowny lizak bez cukru z ksylitolem

Pure Cream of Tartar E336 - kwaśny winian potasu E336i

Masa netto: 150g

Składniki: kwaśny winian potasu E336

Produkt bezglutenowy, wolny od mleka i jaj. Możliwa obecność orzechów.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Producent: zapakowano w Wielkiej Brytanii dla Innovative Solutions (UK) Ltd., Mayfield Centre, Mayfield Street, Rochdale PL16 2UZ

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie:  przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: