Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Dr. Oetker Cream of Tartar 6 saszetek, kwaśny winian potasu E336i

dr Oetker

Nowy produkt

Tajemniczy składnik amerykańskich i angielskich przepisów czyli Cream of Tartar, znany także jako kwaśny winian potasu czy po prostu winniki to naturalna substancja stosowana przede wszystkim do nadawania objętości i sztywności ubitej pianie z jaj - niezastąpiony do bezów i kremowych słodkich deserów.

Więcej szczegółów

7,85 pln

Dostępny w magazynie

Waga netto 30g.; 26,17 pln/100g

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 1 punkt lojalnościowy. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 1 punkt lojalnościowy co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,12 pln.


Opakowanie zawiera 6 odrębnych saszetek - jedna saszetka to dokładnie 1 łyżeczka cream of tartar, co bardzo ułatwia dozowanie.

Eton Mess? Tort a la Pavlova? Z Cream of tartar przygotujesz z łatwością piękne, sztywne i puchate bezy. Cream of tartar jest bardzo przydatnym, niemal nieznanym w polskiej kuchni składnikiem, który utrwala i nadaje objętości ubitym białkom jaj. Cream of tartar funkcjonalnie jest regulatorem kwasowości stosowanym w niektórych proszkach do pieczenia. Oprócz bezów może być również używany do uzyskania kremowej konsystencji w słodkich deserach, sprawdzi się na przykład do przygotowania gładkiego do lukru, ponieważ zapobiega krystalizacji cukru, jest często stosowany jako naturalny spulchniacz do nadania objętości i puszystości wypiekom. 

W przeciwieństwie do chemicznie uzyskiwanego proszku do pieczenia Cream of Tartar jest środkiem naturalnym, uzyskiwanym jako produkt uboczny procesu fermentacji winogron przy produkcji wina. Ze względu na swoje naturalne pochodzenie Cream of tartar jest polecany jako składnik ciast i ciasteczek dla dzieci.

Cream of tartar - czym jest i jak działa?

  • inne nazwy: winian potasu, kamień winny, winnik, kwaśna sól, tartarus, wodorowinian potasu
  • naturalny środek spulchniający, pochodzenia roślinnego
  • powstaje w procesie fermentacji przy produkcji wina
  • w połączeniu z sodą oczyszczoną może być stosowany jako zamiennik proszku do pieczenia
  • niezastąpiony do usztywniania piany z białek, kremów, wypieku bez oraz sufletów
  • hamuje krystalizację cukru
  • na liście dodatków do żywności widnieje pod symbolem E336i

Jak stosować Cream of tartar?

  1. Cream of tartar można stosować przede wszystkim do zwiększania objętości i utrwalania konsystencji ubitej piany z białek
  2. Cream of tartar można wykorzystać do przygotowania domowego proszku do pieczenia - zmieszaj winian potasu w proporcji 2 łyżeczki winianu na 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, winian pełni w takiej mieszance funkcję regulatora kwasowości. Otrzymasz w ten sposób 3 łyżeczki proszku, które wystarczą do spulchnienia ciasta przygotowanego z 3 szklanek mąki. Taka mieszanka świetnie sprawdza się w brytyjskich bułeczkach typu scones i muffinkach, które zawierają mleko aktywizujące nasz proszek. Muffinki przygotowane z takim domowym proszkiem do pieczenia są pulchniejsze niż zwykłe..
  3. Winian potasu dodaje się również do lukru, bo zapobiega krystalizacji cukru i ułatwia uzyskanie gładkiej masy bez grudek, z tego samego powodu warto go dodać do masy na domowe lizaki

Bezy z Cream of tartar

Składniki:  

- 4 średnie białka jajek  
- 1/4 łyżeczki Cream of Tartar  
- 225g cukru pudru  

  • Zasada podstawowa: na każde białka jaja użyj 55g cukru pudru, jajka muszą mieć temperaturę pokojową, jeśli trzymasz jajka w lodówce, wyjmij je na minimum 2 godziny przed ubijaniem
  • Podgrzej piekarnik do 140°C  
  • Rozłóż papier do pieczenia na blasze.
  • Wbij białka (bez zanieczyszczeń z żółtek) do dużej, dokładnie oczyszczonej (dla pewności możesz przetrzeć ją wacikiem namoczonym w soku z cytryny, to usunie ewentualne resztki tłuszczu) i suchej miski z proszkiem cream of tartar. Wybierz największą  miskę jaką masz
  • Zacznij ubijać na niskich obrotach, w miarę gęstnienia piany zwiększaj prędkość. Gdy piana będzie bardzo sztywna, można dodać cukier. Nie przedobrzaj, przebita piana spoci się i może opaść
  • Dodawaj po 3 łyżki cukru na raz i szybko miksuj po każdym dodaniu . Zatrzymaj gdy masa jest gruba, puszysta i tworzy 'szpice' podczas wyciągania mieszadeł
  • Rozkładaj masę na papierze po około 2 czubate łyżki pozostawiając wystarczająco dużo miejsca dla nich aby mogły się trochę rozszerzyć i się ze sobą nie zlały.
  • Piecz na niskiej półce przez 45-60 minut, aż stwardnieją na zewnątrz, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia z otwartymi drzwiami przez 30 minut aby 'doszły' wewnątrz. 
Porcja 50 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 248.00  kcal 496.00  kcal
kJ 1,039.10  kJ 2,078.20  kJ
Tłuszcze, w tym 14.60  g 29.20  g
tłuszcze nasycone
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym 23.10  g 46.20  g
cukry 4.60  g 9.20  g
poliole
skrobie
Białko 5.50  g 11.00  g
Błonnik 5.30  g 10.60  g
Erytrytol
Sód 0.01  mg 0.00  mg
(ekwiwalent soli) 0.00  mg 0.00  mg
Uwagi 0.00

Napisz opinię

Dr. Oetker Cream of Tartar 6 saszetek, kwaśny winian  potasu E336i

Dr. Oetker Cream of Tartar 6 saszetek, kwaśny winian potasu E336i

Tajemniczy składnik amerykańskich i angielskich przepisów czyli Cream of Tartar, znany także jako kwaśny winian potasu czy po prostu winniki to naturalna substancja stosowana przede wszystkim do nadawania objętości i sztywności ubitej pianie z jaj - niezastąpiony do bezów i kremowych słodkich deserów.



Dr. Oetker Cream of Tartar 6 x 5g kwaśny winian potasu E336i

Masa netto: 30g (6 x 5g)

Składkwaśny winian potasu

Producent: wyprodukowano w Wielkiej Brytanii dla Dr. Oetker (UK) Ltd., 4600 Park Approach, Thorpe Park, Leeds LS15 8GB UK

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie:  przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: