Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Wyprzedaże

Capella Extra Sweet Solution - płynny słodzik neotam w kroplach

Capella

858478148959

Nowy produkt

Płynny słodzik z kategorii substancji intensywnie słodzących występujący w Unii Europejskiej pod skrótem E-961.

Więcej szczegółów

15,91 pln

-12.7593%

13,88 pln

Dostępny w magazynie

Objętość netto 13ml.; 106,77 pln/100ml.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 2 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 2 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,24 pln.


Płynny słodzik z kategorii substancji intensywnie słodzących występujący w Unii Europejskiej pod skrótem E-961, 10 razy słodszy od sukralozy, stabilny w wysokich temperaturach.

Neotam jest niskokaloryczną substancją słodzącą tworzoną na bazie aminokwasów. Aminokwasy wchodzące w skład neotamu występują w sposób naturalny w większości produktów zawierających białko, w tym w mięsie, produktach mleczarskich i warzywach.

Neotam został zbadany i zatwierdzony przez JECFA (Wspólny Komitet Ekspertów FAO / WHO ds. Dodatków do Żywności) w 2003 roku oraz przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) w 2007 roku.

Neotam stanowi nowoczesną pochodną aspartamu, ten słodzik nowej generacji jest około 6000 razy słodszy niż cukier, jest powszechnie stosowany jako zamiennik cukru w żywności i napojach, z przewagą stabilności cieplnej, bezkaloryczności, zerowego indeksu glikemicznego i bezpieczny dla osób z PKU. Nazwa neotamu pochodzi od struktury molekularnej, 6-węglowej grupy neoheksylowej przyłączonej do aminowego azotu aspartamu.

Neotam jest dość słabo rozpuszczalny w wodzie (rozpuszczalność w wodzie, 12,6 g/L przy 25℃, aspartam to 10g/L) i bardzo dobrze rozpuszczalny w alkoholu i jego roztworach.

Największą zaletą neotamu w porównaniu do aspartamu jest stabilność w temperaturze 100℃ - neotam może być używany w wysokich temperaturach do gotowania i pieczenia, podczas gdy aspartam nie. Ta zaleta umożliwia również stosowanie go w procesie pasteryzacji i sterylizacji w wysokiej temperaturze.

Neotam jest najsłodszym z kategorii sztucznych słodzików, ma słodycz 10 razy wyższą od sukralozy:

  • Cukier stołowy słodycz jednostkowa porównawcza: 1
  • Cyklaminian sodu x50
  • Aspartam x200
  • Acesulfam K x200
  • Sacharyna sodowa X300
  • Sukraloza X600
  • Neotam X6000

Neotam ma smak jak cukier, bez gorzkiego lub metalicznego posmaku słodzikowego, dzięki czemu jest optymalnym zamiennikiem cukru do stosowania w produktach spożywczych i napojach. Ponieważ neotam jest 6000 słodszy niż cukier, tylko bardzo mała ilość jest potrzebna do słodzenia niskokalorycznej żywności i napojów i ma lepszą stabilność termiczną niż aspartam, dzięki czemu może być stosowany do gotowania i pieczenia produktów, w których aspartam nie może być stosowany, neotame stosuje się również do wzmocnienia słodyczy w mieszankach z innymi słodzikami o wysokiej intensywności.

Najpopularniejsze zastosowania neotamu w żywności:

  • guma do żucia
  • gazowane napoje bezalkoholowe - jest stabilny w napojach gazowanych i może być stosowany w napojach i sokach w proszku w celu obniżenia zawartości cukru i zmniejszenia spożycia kalorii przy jednoczesnym zachowaniu słodkiego smaku.
  • słodziki stołowe - nie wykazuje higroskopijności nadaje się jako słodzik w słodzikach stołowych.
  • mrożone desery, jogurt - z uwagi na tabilność w wysokiej temperaturze w krótkim czasie można wykorzystać do produkcji produktów mlecznych, takich jak jogurty, desery i lody.
  • wypieki - wysoka termotolerancjai sprawia, że ​​idealnie nadaje się do zastosowań piekarniczych, takich jak ciastka, ciasta i babeczki.
  • owoce konserwowane
  • sosy sałatkowe
  • słodycze - może być stosowany razem z alkoholami cukrowymi w wyrobach cukierniczych, takich jak czekolady, gumy i cukierki.

Najważniejsze zalety neotamu:

  • zero kalorii
  • bardzo intensywna słodycz - 6000 razy słodszy niż cukier, 10 razy słodszy niż sukraloza
  • niski indeks glikemiczny, nie podniesie poziomu cukru we krwi i odpowiedzi insulinowej
  • bezpieczniejszy dla osób z PKU w porównaniu z aspartamem - jest bezpieczniejszy dla osób cierpiących na fenyloketonurię (PKU), ponieważ nie wytwarza l-fenyloalaniny (lub bardzo mało) podczas procesu metabolizmu
  • zatwierdzony do spożycia przez FDA (USA) i EFSA (Unia Europejska), ADI wynosi 0,3 mg/kg mc/d w USA, w UE EFSA uznała w 2007 r., że nie ma obaw o bezpieczeństwo, gdy neotam ma być stosowany jako słodzik i wzmacniacz smaku oraz jako dopuszczalne dzienne spożycie (ADI ) 0-2 mg/kg mc/dzień.

Napisz opinię



Capella Extra Sweet Solution - roztwór słodzący na bazie neotamu E-961

Objętość: 13ml

Skład: glikol propylenowy E1520 (lotny nośnik aromatu), woda, alkohol etylowy, neotam

Producent:  Wyprodukowano w Stanach Zjednoczonych przez Capella Flavors Inc., San Marcos, California 92078, USA

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Trzymać poza zasięgiem dzieci. Produkt wysoko skoncentrowany, nie wdychać! Nie podgrzewać opakowania!

Sugerowane stężenie: 1 kropla / 250ml gotowej potrawy lub napoju. 

Informacja na temat daty przydatności do spożycia: Data nadrukowana na opakowaniu jest datą produkcji. Data ważności wynosi 2 lata od daty produkcji.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: