Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Tagatesse - naturalny słodzik 0,5kg niskie IG 40% tagatozy

Damhert

31

Nowy produkt

Tagatoza jest naturalnym cukrem występującym w laktozie. Tylko pod mikroskopem można odróżnić kryształy tagatozy i cukru. Ten nowy produkt podbija serca fanów słodyczy i coraz częściej zastępuje zwykły cukier. Tagatoza może być używana przez diabetyków, osoby otyłe, oraz wszystkich tych, którzy pragną schudnąć lub po prostu szukają zdrowej alternatywy dla cukru roślinnego. 

Więcej szczegółów

29,89 pln

Dostępny w magazynie

Waga netto 500g.; 5,98 pln/100g

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 5 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 5 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,60 pln.


Czym jest tagatoza?

Tagatoza jest naturalnym cukrem który występuje w laktozie. Laktoza jest rozbijana na galaktozę i glukozę w procesie hydrolizy. Galaktoza jest następnie przetwarzana na tagatozę w procesie enzymatycznym. Po ostatecznym oczyszczeniu powstaje biała krystaliczna struktura o doskonałym smaku naturalnego cukru. Powstałe kryształy tagatozy nie zawierają śladów laktozy, ani glukozy. Tagatoza występuje naturalnie w różnych produktach mlecznych oraz owocach. 

Tagatoza została odkryta przez amerykański koncern farmaceutyczny do leczenia chorych na raka jelit. Tagatoza przywraca właściwy skład flory przewodu pokarmowego. Później stało się jasne, że tagatoza ma wiele innych zalet dlatego światowy producent produktów mlecznych kupił licencję na tagatozę, ale nie udało mu się wyprodukować tagatozy w konkurencyjnej cenie. 5 lat temu, firma Damhert rozwinęła technologię taniej produkcji tagatozy i wykorzystania jej w różnych produktach żywnościowych. 

Kombinacja skłdników Tagatesse powoduje, że Tagatesse można wykorzystywać w zimnych oraz ciepłych daniach. W przeciwieństwie do innych słodzików, tagatoza pod wpływem ciepła karmelizuje się przybierając brązowy kolor. Ponadto, Tagatesse może być dodatkiem do gorących napojów, owoców oraz jogurtów … wszędzie tam gdzie używamy zwykłego cukru. 

Zalety Tagatozy

Tagatoza została odkryta przez międzynarodową grupę farmaceutyczną w celu pooperacyjnego leczenia raka jelit. Dobry smak tagatozy i wiele innych zalet odkryto później, w tym:

  • Bardzo niski indeks glikemiczny: tagatoza praktycznie nie podnosi poziom cukru we krwii. Ta właściwość powoduje, że jest odpowiednia dla diabetyków typu I & II.
  • Jest naturalna. Tagatozę wyodrębniono z laktozy, która występuje w produktach mlecznych. Tagatoza nie jest syntetycznym, ani sztucznym słodzikiem. Finalny produkt jest w 100% wolny od laktozy.
  • Jest przyjazna zębom; nie powoduje próchnicy.
  • Ma właściwości probiotyczne; wspomaga florę przewodu pokarmowego, właściwą pracę jelit oraz trawienie.
  • Posiada niską wartość kaloryczną 1,5 kcal/g, podczas gdy zwykły cukier - 4 kcal/g.
  • Wygląda i smakuje jak cukier
  • Nie pozostawia sztucznego posmaku.
  • Nie powoduje bólów żołądka!

Zastosowanie Tagatozy

Tagatesse jest łatwy w użyciu: jest dwa razy słodszy, niż zwykły cukier, wystarczy więc użyć go o połowę mniej. 
Tagatesse najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Ważne jest, aby Tagatesse nie stykał się z wilgocią (parą, mokrą łyżeczką, etc.), gdyż tworzy bryły i staje się twardy. 
Kilka prostych rad, które ułatwią pieczenie przy użyciu tagatozy:

  • Należy dłużej wypiekać za to w niższej temperaturze (np. 170stC)
  • Należy zadbać, aby wypieki były wilgotne, np. dodając plastry jabłka, lub dżem słodzony tagatozą.
  • Opcjonalnie należy przykryć wypieki folią do pieczenia (na ostatnie 10 minut), żeby danie nie zmieniło barwy na brązowy.

Badania naukowe

Rozległe badania pokazały, że tagatoza jest doskonałą alternatywą dla sacharozy i innych słodzików. W roku 1999 FDA (Food and Drug Administration), która zajmuje się dopuszczaniem żywności do spożycia w USA orzekła że tagatoza jest absolutnie bezpiecznym składnikiem żywnościowym. Zostało to potwierdzone przez EFSA (European Food Safety Agency) w 2007 roku. Tagatoza nie jest słodzikiem, ani poliolem. W 2005 roku tagtozę sklasyfikowano jako nowy składnik żywności. Ponieważ jest składnikiem naturalnym, nie otrzymała klasyfikatora E. Więcej informacji na temat badań naukowych można znaleźć na stronie firmy Nutrilab NV www.nutrilab.be

 

Porcja 2.5 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 4.40  kcal 176.00  kcal
kJ 18.44  kJ 737.44  kJ
Tłuszcze, w tym 0.00  g 0.00  g
tłuszcze nasycone 0.00  g 0.00  g
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym 2.00  g 80.00  g
cukry 1.00  g 40.00  g
alkohole wielowodorotlenowe (poliole) 1.00  g 40.00  g
skrobie
Białko 0.00  g 0.00  g
Błonnik 0.50  g 20.00  g
Erytrytol
Sód 0.00  mg 0.00  mg
(ekwiwalent soli) 0.00  mg 0.00  mg

Napisz opinię



Damhert Tagatesse słodzik  sypki z Tagatozą

Masa netto: 500g

Składniki: tagatoza 39,9%,izomalt 39,9%, błonnik spożywczy: inulina, oligosacharydy, sukraloza (0,02%).

Spożycie w nadmiernych ilościach może powodować skutek przeczyszczający.

Producent:  wyprodukowano przez Damhert NVSA, Kapelstraat 154 . B-3550 Heusden-Zolder, Belgia

Importer: NATURALIA, ul. Smetany 1/19, 00-783 Warszawa

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: