• Promocja
  • -30,02%
  • Obecnie brak na stanie
Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
  • Tagatesse sweetener tablets with tagatose
Kod produktu: c5412158010193
Damhert

Tagatesse - naturalny słodzik 100 tabletek niskie IG

Data ważności: 30.09.2026Obecnie brak na stanie

Tagatoza jest naturalnym cukrem występującym w laktozie. Tylko pod mikroskopem można odróżnić kryształy tagatozy i cukru. Ten nowy produkt podbija serca fanów słodyczy i coraz częściej zastępuje zwykły cukier. Tagatoza może być używana przez diabetyków, osoby otyłe, oraz wszystkich tych, którzy pragną schudnąć lub po prostu szukają zdrowej alternatywy dla cukru roślinnego.

12,26 zł

7,94 zł netto

8,58 PLN brutto Zniżka 30,02%
Ilość produktów:

Masa netto 6 g; 143.00zł/100g

Najniższa cena produktu z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to PLN

  

Nowe opakowanie - otwierany dyspenser, można uzupełnić zapasem tabletek.

Czym jest tagatoza?

Tagatoza jest naturalnym cukrem który występuje w laktozie. Laktoza jest rozbijana na galaktozę i glukozę w procesie hydrolizy. Galaktoza jest następnie przetwarzana na tagatozę w procesie enzymatycznym. Po ostatecznym oczyszczeniu powstaje biała krystaliczna struktura o doskonałym smaku naturalnego cukru. Powstałe kryształy tagatozy nie zawierają śladów laktozy, ani glukozy. Tagatoza występuje naturalnie w różnych produktach mlecznych oraz owocach.

Tagatoza została odkryta przez amerykański koncern farmaceutyczny do leczenia chorych na raka jelit. Tagatoza przywraca właściwy skład flory przewodu pokarmowego. Później stało się jasne, że tagatoza ma wiele innych zalet dlatego światowy producent produktów mlecznych kupił licencję na tagatozę, ale nie udało mu się wyprodukować tagatozy w konkurencyjnej cenie. 5 lat temu, firma Damhert rozwinęła technologię taniej produkcji tagatozy i wykorzystania jej w różnych produktach żywnościowych.

Kombinacja składników Tagatesse powoduje, że Tagatesse można wykorzystywać w zimnych oraz ciepłych daniach. Tagatoza pod wpływem ciepła karmelizuje się przybierając brązowy kolor. Ponadto, Tagatesse może być dodatkiem do gorących napojów, owoców oraz jogurtów … wszędzie tam gdzie używamy zwykłego cukru.

Najważniejsze informacje o tagatozie

Tagatoza została odkryta przez międzynarodową grupę farmaceutyczną w celu pooperacyjnego leczenia raka jelit. Dobry smak tagatozy i wiele innych zalet odkryto później, w tym:

  • Bardzo niski indeks glikemiczny IG: tagatoza praktycznie nie podnosi poziom cukru we krwii. Ta właściwość powoduje, że jest słodzikiem odpowiednim dla diabetyków typu I & II
  • Jest naturalnym słodzikiem. Tagatozę wyodrębniono z laktozy, która występuje w produktach mlecznych. Tagatoza nie jest syntetycznym, ani sztucznym słodzikiem
  • Jest przyjazna zębom; nie powoduje próchnicy
  • Ma właściwości probiotyczne; wspomaga florę przewodu pokarmowego, właściwą pracę jelit oraz trawienie.
  • Posiada niską kaloryczność 1,5 kcal/g, podczas gdy zwykły cukier - 4 kcal/g
  • Wygląda i smakuje jak cukier
  • Nie pozostawia sztucznego posmaku
  • Nie powoduje bólów żołądka

Zastosowanie Tagatozy

Tagatesse jest łatwy w użyciu: jest dwa razy słodszy, niż zwykły cukier, wystarczy więc użyć go o połowę mniej. Tagatesse najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Ważne jest, aby Tagatesse nie stykał się z wilgocią (parą, mokrą łyżeczką, etc.), gdyż tworzy bryły i staje się twardy.
Kilka prostych rad, które ułatwią pieczenie przy użyciu tagatozy:

  • Należy dłużej wypiekać za to w niższej temperaturze (np. 170stC)
  • Należy zadbać, aby wypieki były wilgotne, np. dodając plastry jabłka, lub dżem słodzony tagatozą.
  • Opcjonalnie należy przykryć wypieki folią do pieczenia (na ostatnie 10 minut), żeby danie nie zmieniło barwy na brązowy.

Badania naukowe

Rozległe badania pokazały, że tagatoza jest doskonałą alternatywą dla sacharozy i innych słodzików. W roku 1999 FDA (Food and Drug Administration), która zajmuje się dopuszczaniem żywności do spożycia w USA orzekła że tagatoza jest absolutnie bezpiecznym składnikiem żywnościowym. Zostało to potwierdzone przez EFSA (European Food Safety Agency) w 2007 roku. Tagatoza nie jest słodzikiem, ani poliolem. W 2005 roku tagtozę sklasyfikowano jako nowy składnik żywności. Ponieważ jest składnikiem naturalnym, nie otrzymała klasyfikatora E. Więcej informacji na temat badań naukowych można znaleźć na stronie firmy Nutrilab NV www.nutrilab.be

Wartości Odżywcze

Porcja 0.06g

Wartości odżywcze w:
Porcja 0.06g
100g
Kalorie
0.17
281.00
kJ
0.71
1,190.00
Tłuszcze, w tym
0.00
0.00
tłuszcze nasycone
0.00
0.00
Węglowodany, w tym
0.05
78.20
cukry, w tym
0.03
55.60
tagatoza
0.01
20.00
poliole
0.00
0.00
skrobia
0.00
0.50
Błonnik
0.00
3.70
Białko
0.00
2.70
Sól
0.00
0.90

Tagatesse słodzik w tabletkach na bazie tagatozy, zapas tabletek do uzupełnienie dyspensera

Masa netto: 6g (dyspenser 100 tabletek)

Ekwiwalent słodyczy: 1 tabletka odpowiada słodyczą 1 płaskiej łyżeczce kostce cukru (4g)

Składniki: laktoza (mleko) (58,5%), D-tagatoza (pochodna z mleko) (20%), substancja słodząca sukraloza (9,5%), substancja przeciwzbrylająca karboksymetyloceluloza, L-leucyna, skrobia

Producent:  wyprodukowano przez Damhert NVSA, Kapelstraat 154 . B-3550 Heusden-Zolder, Belgia

Importer: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed światłem i zawilgoceniem.