Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Tagatesse czysta tagatoza - naturalny słodzik w kostkach
W ZWIĄZKU Z UBIEGŁOROCZNYM POŻAREM JEDYNEJ NA ŚWIECIE FABRYKI TAGATOZY I OGRANICZENIEM DOSTĘPNOŚCI SUROWCÓW WYWOŁANYM PRZEZ COVID PRODUKCJA TAGATOZY ZOSTAŁA WSTRZYMANA, W CHWILI OBECNEJ NIE MA PERSPEKTYW NA JEJ WZNOWIENIE I NIE MA PÓKI CO SZANS NA NOWE DOSTAWY PRODUKTÓW Z SERII TAGATESSE.
W zależności od wielkości 1 kostka cukru ma od 12kcal do 20kcal - tagatoza ma 90% słodyczy cukru, i 4 razy mniej kalorii - 1 kostka to tylko 4,5kcal!
Tagatoza występuje naturalnie w różnych produktach mlecznych oraz owocach - choć jest pozyskiwana z mleka, kryształki tagatozy nie zawierją ani glukozy, ani laktozy, co jest ważną informacją dla osób wrażliwych na laktozę.
Najważniejszą zaletą tagatozy jest niska kaloryczność - ma prawie 3 razy mniej kalorii niż zwykły cukier (150kcal/100g), i niemal równą cukrowi słodycz. Osoby zwracające uwagę na naturalne pochodzenie produktów cenią tagatozę za to, że jest naturalnym słodzikiem występującym naturalnie w mleku, a nie substancją syntetyczną.
Stosowanie słodzików często oznacza pogodzenie się z gorzkawym posmakiem, jaki zostawiają - pod tym względem tagatoza także wyróżnia się na tle pozostałych słodzików, bo jej smak nie różni się od smaku zwykłego cukru - tagatoza ma czysty, słodki smak, który nie pozostawia nie przyjemnego uczucia w ustach. Tagatoza jest stabilna w wysokich temperaturach - nie zmienia swojego smaku pod wpływem ciepła, może być stosowana do gorących napoi a także do ciast i wypieków.
Słodzik tagatoza - najważniejsze informacje:
- naturalne pochodzenie - nie jest syntetycznym, ani sztucznym słodzikiem
- bardzo niski indeks glikemiczny - tagatoza praktycznie nie podnosi poziom cukru we krwi, dlatego jest odpowiednia dla diabetyków chorujących na cukrzycę typu I i II
- przyjazna zębom, nie powoduje próchnicy.
- ma właściwości probiotyczne; wspomaga florę przewodu pokarmowego, właściwą pracę jelit oraz trawienie.
- niska kaloryczność - prawie 3 razy niższa niż cukru
- wygląda i smakuje jak cukier
- nie pozostawia sztucznego posmaku.
- nie powoduje bólów żołądka
- może być stosowana do pieczenia - to jedyny słodzik, który karmelizuje pod wpływem ciepła
- stabilna w wysokich temperaturach
Pieczenie ze słodzikiem tagatoza:
- Piecz dłużej, za to w nieco niższej temperaturze (ok. 170°C - 180°C)
- Zwiększ zawartość mokrych składników, np. dodając plastry jabłka- unikniesz przesuszenia ciasta
- Opcjonalnie przykryj wypieki folią do pieczenia (na ostatnie 10 minut), żeby ciasto za bardzo się nie zrumieniło
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Damhert Tagatose Cubes - Tagatesse czysta tagatoza słodzik w kostkach
Waga netto 250g
Skład: 100% tagatoza.
Spożycie w nadmiernych ilościach może powodować skutek przeczyszczający.
Wartości odżywcze na 100g: 150kcal / 627kJ, 0g tłuszczu (w tym 0g tłuszcze nasycone, 0g tłuszcze trans), 100g węglowodanów (w tym 0g cukry, 0g poliole), 0g białka, 0g błonnika, 0g sodu (og soli)
Wartości odżywcze na 1 kostkę (84 kostki w opakowaniu): 4,kcal / 19kJ, 0g tłuszczu (w tym 0g tłuszcze nasycone, 0g tłuszcze trans), 100g węglowodanów (w tym 0g cukry, 0g poliole), 0g białka, 0g błonnika, 0g sodu (og soli)
Producent: wyprodukowano przez Damhert NVSA, Kapelstraat 154 . B-3550 Heusden-Zolder, Belgia
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu,chronić przed światłem i wilgocią.