Santini xylitol natural birch
  • Santini xylitol natural birch
  • Santini xylitol natural birch
  • Santini xylitol natural birch
  • Santini xylitol natural birch
  • Santini xylitol natural birch
  • Santini xylitol natural birch
  • Santini xylitol natural birch
  • Santini xylitol natural birch
  • Santini xylitol natural birch
Kod produktu: c5908234462036
Santini

Santini, Fiński ksylitol w saszetkach 40 x 5g

Data ważności: 19.04.2026Ostatnie sztuki w magazynie

Ksylitol dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zmniejsza też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. 

12,18 zł netto

14,98 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 200 g; 7.49zł/100g

  

Wygodny w dozowaniu ksylitol w saszetkach, idealny do słodzenia napoi.

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Najbardziej ceniony jest ksylitol uzyskiwany z fińskiej brzozy, można też spotkać tańsze ksylitole pozyskiwane z kukurydzy, często importowane z Chin.

Najważniejsze informacje o ksylitolu Santini:

  • oryginalny, fiński ksylitol z brzozy
  • oryginalny fiński ksylitol bez GMO
  • 40% mniej kalorii niż cukier
  • 100% naturalny
  • 14 razy niższy IG niż zwykłego cukru

Czym jest ksylitol?

Ksylitol to naturalna substancja słodząca pozyskiwana z włóknistych części roślin. Niemal identyczny w smaku w porównaniu do cukru stołowego, ale z dwiema, istotnymi różnicami - ksylitol jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny IG. Ponadto ksylitol ma naturalne właściwości chłodzące i nawilżające. Molekuła ksylitolu zawiera tylko 5 atomów węgla, a nie 6, jak większość cukrów występujących w naturze - to właśnie ta różnica w budowie molekuły przesądza o licznych zaletach ksylitolu w porównaniu do zwykłego cukru.

Niski indeks glikemiczny

Ksylitol znakomicie zastępuje zarówno cukier, jak i większość popularnych słodzików nie odbierając potrawom nic z ich smaku ani konsystencji. W przeciwieństwie do większości słodzików, ksylitol nie pozostawia żadnego posmaku w ustach i jest metabolizowany bez udziału insuliny, co oznacza, że jego spożywanie wywołuje istotnie mniejszy efekt glikemiczny. Zwykły cukier ma indeks glikemiczny na poziomie 85-100, zaś IG ksylitolu wynosi tylko 7. To doskonała informacja dla każdego, kto stara się unikać cukru i wybiera potrawy o niskim indeksie glikemicznym.

Gotowanie z ksylitolem

Gotując lub piekąc używaj ksylitolu zastępując nim cukier w tych samych proporcjach. Ksylitol jest stabilny w wysokich temperaturach, łączy się z innymi składnikami i rozpuszcza w płynach tak samo jak cukier. Ksylitol nie ulega krystalizacji ani karmelizacji. 

Wartości Odżywcze

Porcja 5g

Wartości odżywcze w:
Porcja 5g
100g
Kalorie
12.00
240.00
kJ
50.28
1,005.60
Tłuszcze, w tym
0.00
0.00
tłuszcze nasycone
0.00
0.00
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym
5.00
100.00
cukry
0.00
0.00
poliole
5.00
100.00
skrobie
Białko
0.00
0.00
Błonnik
0.00
0.00
Erytrytol
Sód
0.00
0.00
(ekwiwalent soli)
0.00
0.00
Uwagi

Santini ksylitol naturalny cukier brzozowy z Finlandii, w saszetkach

Masa netto 0,2kg (40 x 5g)

Składniki: 100% ksylitol

Produkt odpowiedni dla wegetarian. Produkt bezglutenowy.

Do 3-go roku życia ze względu na niedojrzałość układu trawiennego nie należy podawać ksylitolu. Nie wolno podawać ksylitolu zwierzętom.

Wartości odżywcze w 100g: 240kcal, 0g białka, 100g węglowodany (w tym 0g cukry, 100g ksylitol), 0g tłuszcze; 1 BE = 8,5g

Producent:  Wyprodukowano w Finlandii dla Santinii

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.