• Obecnie brak na stanie
Vivo Spray
  • Vivo Spray
  • Vivo Spray
  • Vivo Spray
  • Vivo Spray
  • Vivo Spray
  • Vivo Spray
Kod produktu: 8006830989104

Vivo Spray Cocco & Avocado - BIO olej kokosowy i awokado w spreju bez gazów wypychających

Data ważności: 23.02.2026Obecnie brak na stanie

Vivo Spray Cocco & Avocado to czysty organiczny olej kokosowy z dodatkiem oleju awokado  w spray'u z dyszą dozującą zakończoną nebulizatorem generującym mikronizowaną mgiełkę rozprowadzającą olej równą warstwą po większej powierzchni, bez kapania i cieknięcia!

26,39 zł netto

27,71 PLN brutto
Ilość produktów:

Objętość netto 150 ml; 18.47zł/100ml

Główny smak: Smak kokos – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Vivo Spray Cocco & Avocado to czysty organiczny olej kokosowy z dodatkiem oleju awokado  w spray'u z dyszą dozującą zakończoną nebulizatorem generującym mikronizowaną mgiełkę rozprowadzającą olej równą warstwą po większej powierzchni, bez kapania i cieknięcia!

Olej kokosowy 95,5%

Czysty płynny olej kokosowy 100%, bogaty w kwas lautynowy, metabolizowany w organizmie do monolaurynu,mnoglicerydu o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych, przeciwpierwotniaczych i przeciwgrzybiczych, które przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego. Przyczyniając się do zachowania równowagi pomiędzy cukrami a insuliną we krwi ma istotne znaczenie w procesie zapobiegania cukrzycy.

Olej kokosowy przyczynia się do poprawy wchłaniania soli mineralnych magnezu i wapnia, które są ważne dla kurczliwości mięśni i wzmocnienia struktury szkieletu. Spożycie oleju kokosowego przekłada się na obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu i ma prawdopodobnie działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego, jest stosowany w terapiach zapobiegania chorobie Alzheimera.

Olej awokado 4,5%

Czysty olej awokado w spray składający się w ponad 95% z cennych frakcji lipidowych o profilu zbliżonym do oliwy z oliwek, pozostałą część stanowią fitosterole, przede wszystkim beta-sitosterole i witamina E.

Olej z awokado jest najlepszym olejem do smażenia bo ma naturalnie najwyższą temperaturę dymienia spośród nierafinowanych chemicznie olei i można go rozgrzać aż do 270°C (wg niektórych źródeł 255°C). Ta graniczna temperatura nazywana punktem dymienia to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, a jednocześnie wydziela się toksyczna i rakotwórcza akroleina  - tłuszcz się pali i dymi. Ponieważ przeciętna temperatura, w której smażymy w warunkach domowych to około 180°C, wybierając olej do smażenia należy wybrać taki, który nie pali się w temperaturze smażenia - nie będzie to więc tak popularna oliwa extra virgin, bo ta staje się szkodliwa już w 130°C!

Wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy) sprawia, że olej awokado jest olejem zalecanym w diecie ukierunkowanej na kontrolę poziomu cholesterolu i optymalizację proporcji LDL i HDL, olej awokado ma korzystne działanie zapobiegające tworzeniu blaszek miażdżycowych i przeciwdziałające chorobom układu krwionośnego.

Zawarte w oleju awakado beta-sitosterole są odpowiedzialne za obniżanie wchłaniania cholesterolu w jelitach, przyczyniając się w dłuższej perspektywie do obniżenia całkowitego poziomu cholesterolu we krwi. Działanie oleju awokado w formie przeciwutleniacza wynika z wysokiej zawartości witaminy E, która neutralizuje wolne rodniki będące naturalnym produktem metabolizmu.

Spray do smażenia 100% bez dodatków - kilka słów o technologii

Dzięki zastosowaniu technologii "bag on valve" stosując spraye Vivo Spray można ograniczyć spożycie tłuszczu nawet o 90% - w praktyce spray o pojemności 200ml zastępuje użycie 3 litrów tradycyjnie dozowanego oleju w płynie. Zabezpieczający butelkę zawór izoluje olej zarówno od światła, jak i powietrza, znacząco przedłużając czas, przez jaki olej zachowuje niezmienioną formułę, świeżość i swoje cenne właściwości.

Jedna sekunda generuje strumień 1,8ml oleju o wartości energetycznej 15kcal, i jest to ilość wystarczająca do natłuszczenia całej powierzchni średniej wielkości patelni - w przypadku tradycyjnego oleju potrzeba ok 1 łyżki, czyli 10ml.

Technologia "Bag-on-valve" stosowana w spray'ach Vivo Spray umożliwia zachowanie pełni wartościowych składników olei - i tylko ich. Vivo Spray to 100% czystego oleju bez dodatku propellantów, czyli gazów wypychających takich jak propan czy butan, stosowanych w tradycyjnych spray'ach do smażenia. Zamiast zmieszanych z olejem propellantów olej wypychany jest przez dyszę metodą podciśnieniową, w wyniku naporu powietrza wypełniającego butelkę, a sam olej zawieszony jest wewnątrz butelki w wodoszczelnym worku, który ogranicza dostęp powietrza i światła do oleju zachowując jego świeżość, nawet po otwarciu opakowania.

Technologia Vivo Spray powstała we Włoszech w 2012r. w tradycyjnej rodzinnej manufakturze Mantova i zrewolucjonizowała sposób spożywania przez Włochów oliwy extra virgin łącząc wielowiekową włoską tradycję z nowoczesnym mechanizmem zachowującym wartości odżywcze oliwy, ale ograniczającym spożycie tłuszczu - stosowanie Vivo Spray umożliwia redukcję spożycia tłuszczu nawet o 90%- to oznacza, że 250ml butelka spray odpowiada wydajnością 3 litrom tradycyjnie dozowanego oleju lub oliwy.

100% natura

W typowych spray'ach do smażenia butelkę wypełnia nie tylko olej, ale najczęściej mieszanina oleju i wody, aby formuła była dość lekka do wypchnięcia z puszki, połączenie tłuszczu i wody wymaga zastosowania emulgatora, najczęściej w postaci lecytyny sojowej, do tego konieczne jest użycie gazów wypychających, które umożliwiają wydostanie mieszanki z puszki, a to z kolei oznacza konieczność użycia substancji przeciwspieniających, żeby na powierzchni patelni nie tworzyła się gazowa piana - jak widzisz, jeden dodatek pociąga za sobą drugi.

Vivo Spray odchodzi od tradycyjnej metody - jest tylko jeden składnik: wybrany przez Ciebie olej. Tym, co wypycha go z puszki jest sprzężone powietrze, ściśle otaczające woreczek z olejem zawieszony wewnątrz puszki - powietrze napierając na ścianki woreczka wypycha olej na powierzchnię nie łącząc się z nim, dzięki temu wszystko, co trafia na patelnię, to 100% czysty olej!

Wartości Odżywcze

Porcja 1.7g

Wartości odżywcze w:
Porcja 1.7g
100g
Kalorie
14.06
827.00
kJ
57.78
3,399.00
Tłuszcze, w tym
1.56
91.90
tłuszcze nasycone
1.43
84.00
tłuszcze trans
0.00
0.00
tłuszcze jednonienasycone
0.11
6.40
tłuszcze wielonienasycone
0.03
1.50
Węglowodany, w tym
0.00
0.00
cukry
0.00
0.00
Białko
0.00
0.00
Sól
0.00
0.00

Vivo Spray Cocco & Avocado Spray - olej kokosowy z dodatkiem oleju awokado

Objętość netto: 150ml

Składniki: olej kokosowy (95,5%)*, olej awokado (4,5%)*

Składniki pochodzenia organicznego, rolnictwo spoza UE PL-EKO-070-07904

Kraj pochodzenia surowca: rolnictwo spoza UE, zabutelkowano we Włoszech

Wartości odżywcze na jedną porcję (1 psiknięcie 1 sekunda, 1,7g / 1,8ml, 83 porcje w opakowaniu): wartość energetyczna 14,0kcal/57,7kJ, tłuszcze 1,5g (w tym tłuszcze nasycone 1,4g), tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,1g) (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 0,0g (w tym cukry 0,0g), białko 0,0g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 100ml: wartość energetyczna 827,0kcal/3399,0kJ, tłuszcze 91,9g (w tym tłuszcze nasycone 84,0g), tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 6,4g) (w tym tłuszcze nasycone 1,5g), węglowodany 0,0g (w tym cukry 0,0g), białko 0,0g, sól 0,0g

Sposób użycia: Przed użyciem wstrząsnąć. Rozpylać około 1 sekundy na zimną patelnię lub inne naczynie albo potrawę z odległości ok. 10cm. Można spryskać produkt surowy i obtoczyć go w przyprawach, można stosować do sałatek

WAŻNE! Stosować w pozycji poziomej, tak, by dysza i strumień były skierowane prostopadle do pryskanej powierzchni

Środki ostrożności: stosować tylko wg wskazówek. Nie używać blisko źródeł ciepła i otwartego ognia, nie pryskać bezpośrednio do piekarnika, pieca, prodiża itp. Nie stosować na rozpalony grill.

UWAGA! Produkt łatwopalny, pod ciśnieniem. Nie dziurawić i nie spalać nawet pustego opakowania. Ogrzanie grozi wybuchem. Używać w pomieszczeniach ze sprawna wentylacją. Nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Nie wdychać.

Przechowywać w miejscu zacienionym, z dala od ognia i źródeł ciepła, w temperaturze 15-25 °C, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Producent: wyprodukowano we Włoszech przez Compagnia Alimentare italiana S.p.a., Via Ponte Tapino, 19, 03030 Broccostella FR, Włochy

Spożyć przed: nadruk na opakowaniu