Vivo Spray Olio Extra Vergine di Oliva - organiczna oliwa z oliwek, w spray'u bez gazów wypychających
Vivo Spray Olio Extra Vergine di Oliva to niezwykle aromatyczna, organiczna oliwa z oliwek 100% w dozowniku w spray'u.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to dodatek do kuchni ceniony za najlepszą równowagą tłuszczów - jest wypełniona jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które są istotne dla zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Jest szczególnie bogata w kwasy oleinowe, tłuszcze jednonienasycone zdolny do regulowania poziomu cholesterolu, zapobiegania zmianom tętniczym i zmniejszania ryzyka niewydolności serca, udaru mózgu, zakrzepicy i ogólnie chorób wieńcowych.
Oliwa w spraju Vivo Spray doskonale nadaje się do wzbogacania i nadaje wyjątkowy smak makaronowi, risotto, pizzy, wypiekom takim jak focaccia, czy bruschetta i omletom. Idealnie nadaje się również do wzbogacenia smaku mięsa z grilla, pieczeni i ryb. Koniecznie spróbuj sałatek i warzyw z jej dodatkiem, w których uwalnia swój bogaty, mocny i niepowtarzalny smak.
Vivo Spray to innowacyjny spray do smażenia wykorzystujący technologię podciśnienia, dzięki czemu możliwe jest zastosowanie dozownika w spray'u bez dodatku gazów wypychających (tzw. propelentów) - więcej informacji na ten temat na dole strony. Oliwy w spray'u Vivo Spray możesz używać do smażenia, grillowania lub pieczenia, ale także do sałatek lub bezpośrednio na potrawę. Precyzyjne dozowanie spray'u pozwoli na odmierzenie dokładnie takiej ilości tego najcenniejszego z olei, jakiej chcesz użyć.
Spray do smażenia 100% bez dodatków - kilka słów o technologii
Dzięki zastosowaniu technologi "bag on valve" stosując spraye Vivo Spray można ograniczyć spożycie tłuszczu nawet o 90% - w praktyce spray o pojemności 200ml zastępuje użycie 3 litrów tradycyjnie dozowanego oleju w płynie. Zabezpieczający butelkę zawór izoluje olej zarówno od światła, jak i powietrza, znacząco przedłużając czas, przez jaki olej zachowuje niezmienioną formułę, świeżość i swoje cenne właściwości.
Jedna sekunda generuje strumień 1,8ml oleju o wartości energetycznej 15kcal, i jest to ilość wystarczająca do natłuszczenia całej powierzchni średniej wielkości patelni - w przypadku tradycyjnego oleju potrzeba ok 1 łyżki, czyli 10ml.
Technologia "Bag-on-valve" stosowana w spray'ach Vivo umożliwia zachowanie pełni wartościowych składników olei - i tylko ich. Vivo Spray to 100% czystego oleju bez dodatku propellantów, czyli gazów wypychających takich jak propan czy butan, stosowanych w tradycyjnych spray'ach do smażenia. Zamiast zmieszanych z olejem propellantów olej wypychany jest przez dyszę metodą podciśnieniową, w wyniku naporu powietrza wypełniającego butelkę, a sam olej zawieszony jest wewnątrz butelki w wodoszczelnym worku, który ogranicza dostęp powietrza i światła do oleju zachowując jego świeżość, nawet po otwarciu opakowania.
Technologia Vivo Spray powstała we Włoszech w 2012r. w tradycyjnej rodzinnej manufakturze Mantova i zrewolucjonizowała sposób spożywania przez Włochów oliwy extra virgin łącząc wielowiekową włoską tradycję z nowoczesnym mechanizmem zachowującym wartości odżywcze oliwy, ale ograniczającym spożycie tłuszczu - stosowanie Vivo Spray umożliwia redukcję spożycia tłuszczu nawet o 90%- to oznacza, że 250ml butelka spray odpowiada wydajnością 3 litrm tradycyjnie dozowanego oleju lub oliwy.
100% natura
W typowych spray'ach do smażenia butelkę wypełnia nie tylko olej, ale najczęściej mieszanina oleju i wody, aby formuła była dość lekka do wypchnięcia z puszki, połączenie tłuszczu i wody wymaga zastosowania emulgatora, najczęściej w postaci lecytyny sojowej, do tego konieczne jest użycie gazów wypychających,które umożliwiają wydostanie mieszanki z puszki, a to z kolei oznacza konieczność użycia substancji przeciwspieniających, żeby na powierzchni patelni nie tworzyła się gazowa piana - jak widzisz, jeden dodatek pociąga za sobą drugi.
Vivo Spray odchodzi od tradycyjnej metody - jest tylko jeden składnik: wybrany przez Ciebie olej. Tym, co wypycha go z puszki jest sprzężone powietrze, ściśle otaczające woreczek z olejem zawieszony wewnątrz puszki - powietrze napierając na ścianki woreczka wypycha olej na powierzchnię nie łącząc się z nim, dzięki temu wszystko, co trafia na patelnię, to 100% czysty olej!
Wyjątkowy jest nie tylko system wydobywania oleju z aluminiowej butelki, ale także sama dysza dozująca - w niektórych dozownikach olej wydobywa się ciężko, sikając i kapiąc. W sprayach Vivo Spray stosowane są tzw. nebulizatory, czyli dysze generujące mikronizowaną mgiełkę rozprowadzającą olej równą warstwą po większej powierzchni
Wartości Odżywcze
Vivo Spray Olio Extra Vergine di Oliva Spray - oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia w spray'u
Objętość netto: 150ml
Składniki: oliwa z oliwek extra virgin (100%)
Składniki pochodzenia organicznego, PL-EKO-070-07904
Kraj pochodzenia surowca: Włochy, zabutelkowano we Włoszech
Wartości odżywcze na jedną porcję (1 psiknięcie 1 sekunda, 1,7g / 1,8ml, 111 porcji w opakowaniu): wartość energetyczna 14,0kcal/57,6kJ, tłuszcze 1,5g (w tym tłuszcze nasycone 0,2g), tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 1,1g) (w tym tłuszcze nasycone 0,1g), węglowodany 0,0g (w tym cukry 0,0g), białko 0,0g, sól 0,0g
Wartości odżywcze w 100ml: wartość energetyczna 824,0kcal/3389,0kJ, tłuszcze 91,6g (w tym tłuszcze nasycone 13,0g), tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 70,0g) (w tym tłuszcze nasycone 8,6g), węglowodany 0,0g (w tym cukry 0,0g), białko 0,0g, sól 0,0g
Sposób użycia: Przed użyciem wstrząsnąć. Rozpylać około 1 sekundy na zimną patelnię lub inne naczynie albo potrawę z odległości ok. 10cm. Można spryskać produkt surowy i obtoczyć go w przyprawach, można stosować do sałatek
WAŻNE! Stosować w pozycji poziomej, tak, by dysza i strumień były skierowane prostopadle do pryskanej powierzchni
Środki ostrożności: stosować tylko wg wskazówek. Nie używać blisko źródeł ciepła i otwartego ognia, nie pryskać bezpośrednio do piekarnika, pieca, prodiża itp. Nie stosować na rozpalony grill.
UWAGA! Produkt łatwopalny, pod ciśnieniem. Nie dziurawić i nie spalać nawet pustego opakowania. Ogrzanie grozi wybuchem. Używać w pomieszczeniach ze sprawna wentylacją. Nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Nie wdychać.
Przechowywać w miejscu zacienionym, z dala od ognia i źródeł ciepła, w temperaturze 15-25 °C, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Producent: wyprodukowano we Włoszech przez Compagnia Alimentare italiana S.p.a., Via Ponte Tapino, 19, 03030 Broccostella FR, Włochy
Spożyć przed: nadruk na opakowaniu