Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

SprayLeggero meksykański olej z awokado w spray'u bez gazów wypychajacych

SprayLeggero (Mantova)

a38006830980316

Nowy produkt

Czysty olej z awokado 100% w dozowniku w spray'u - bez lecytyny, gazów wypychających czy substancji przeciwspieniających.

Olej awokado pozyskiwany z pulpy meksykańskiego awokado (Persea Americana)charakteryzuje się delikatnym smakiem i lekką formułą, stanowi naturalne źródło witaminy E.

Więcej szczegółów

21,84 pln

-8.5165%

19,98 pln

Dostępny w magazynie

Objętość netto 200ml.; 9,99 pln/100ml.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 3 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 3 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,36 pln.


SprayLeggero to innowacyjny spray do smażenia wykorzystujący technologię podciśnienia, dzięki czemu możliwe jest zastosowanie dozownika w spray'u bez dodatku gazów wypychających (tzw. propelentów) - więcej informacji na ten temat na dole strony. Oleju z awokado w spray'u SprayLeggero możesz używać do smażenia, grillowania lub pieczenia, ale także do sałatek lub bezpośrednio na potrawę. Precyzyjne dozowanie spray'u pozwoli na odmierzenie dokładnie takiej ilości tego najcenniejszego z olei, jakiej chcesz użyć.

Czysty olej awokado w spray składający się w ponad 95% z cennych frakcji lipidowych o profilu zbliżonym do oliwy z oliwek, pozosałą część stanowią fitosterole, przede wszystkim beta-sitosterole i witamina E.

Olej z awokado jest najlepszym olejem do smażenia bo ma naturalnie najwyższą temperaturę dymienia spośród nierafinowanych chemicznie olei i można go rozgrzać aż do 270°C (wg niektórych źródeł 255°C). Ta graniczna temperatura nazywana punktem dymienia to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, a jednocześnie wydziela się toksyczna i rakotwórcza akroleina  - tłuszcz się pali i dymi. Ponieważ przeciętna temperatura, w której smażymy w warunkach domowych to około 180°C, wybierając olej do smażenia należy wybrać taki, który nie pali się w temperaturze smażenia - nie będzie to więc tak popularna oliwa extra virgin, bo ta staje się szkodliwa już w 130°C!

Wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy) sprawia, że olej awokado jest olejem zalecanym w diecie ukierunkowanej na kontrolę poziomu cholesterolu i optymalizację proporcji LDL i HDL, olej awokado ma korzystne działanie zapobiegające tworzeniu blaszek miażdżycowych i przeciwdziałające chorobom układu krwionośnego.

Zawarte w oleju awakado beta-sitosterole są odpowiedzialne za obniżanie wchłaniania cholesterolu w jelitach, przyczyniając się w dłuższej perspektywie do obniżenia całkowitego poziomu cholesterolu we krwi. Działanie oleju awokado w formie przeciwutleniacza wynika z wysokiej zawartości witaminy E, która neutralizuje wolne rodniki będące naturalnym produktem metabolizmu.

Spray do smażenia 100% bez dodatków - kilka słów o technologi

Dzięki zastosowaniu technologi "bag on valve" stosując spraye SprayLeggero można ograniczyć spożycie tłuszczu nawet o 90% - w praktyce spray o pojemności 200ml zastępuje użycie 3 litrów tradycyjnie dozowanego oleju w płynie. Zabezpieczający butelkę zawór izoluje olej zarówno od światła, jak i powietrza, znacząco przedłużając czas, przez jaki olej zachowuje niezmienioną formułę, świeżość i swoje cenne właściwości.

Jedna sekunda generuje strumień 1,8ml oleju o wartości energetycznej 15kcal, i jest to ilość wystarczająca do natłuszczenia całej powierzchni średniej wielkości patelni - w przypadku tradycyjnego oleju potrzeba ok 1 łyżki, czyli 10ml.

Technologia "Bag-on-valve" stosowana w spray'ach SprayLeggero umożliwia zachowanie pełni wartościowych składników olei - i tylko ich. SprayLeggero to 100% czystego oleju bez dodatku propellantów, czyli gazów wypychających takich jak propan czy butan, stosowanych w tradycyjnych spray'ach do smażenia. Zamiast zmieszanych z olejem propellantów olej wypychany jest przez dyszę metodą podciśnieniową, w wyniku naporu powietrza wypełniającego butelkę, a sam olej zawieszony jest wewnątrz butelki w wodoszczelnym worku, który ogranicza dostęp powietrza i światła do oleju zachowując jego świeżość, nawet po otwarciu opakowania.

Technologia Sprayleggero powstała we Włoszech w 2012r. w tradycyjnej rodzinnej manufakturze Mantova i zrewolucjonizowała sposób spożywania przez Włochów oliwy extra virgin łącząc wielowiekową włoską tradycję z nowoczesnym mechanizmem zachowującym wartości odżywcze oliwy, ale ograniczającym spożycie tłuszczu - stosowanie Sprayleggero umożliwia redukcję spożycia tłuszczu nawet o 90%- to oznacza, że 250ml butelka spray odpowiada wydajnością 3 litrm tradycyjnie dozowanego oleju lub oliwy.

100% natura

W typowych spray'ach do smażenia butelkę wypełnia nie tylko olej, ale najczęściej mieszanina oleju i wody, aby formuła była dość lekka do wypchnięcia z puszki, połączenie tłuszczu i wody wymaga zastosowania emulgatora, najczęściej w postaci lecytyny sojowej, do tego konieczne jest użycie gazów wypychających,które umożliwiają wydostanie mieszanki z puszki, a to z kolei oznacza konieczność użycia substancji przeciwspieniających, żeby na powierzchni patelni nie tworzyła się gazowa piana - jak widzisz, jeden dodatek pociąga za sobą drugi.

SprayLeggero odchodzi od tradycyjnej metody - jest tylko jeden składnik: wybrany przez Ciebie olej. Tym, co wypycha go z puszki jest sprzężone powietrze, ściśle otaczające woreczek z olejem zawieszony wewnątrz puszki - powietrze napierając na ścianki woreczka wypycha olej na powierzchnię nie łącząc się z nim, dzięki temu wszystko, co trafia na patelnię, to 100% czysty olej!

Wyjątkowy jest nie tylko system wydobywania oleju z aluminiowej butelki, ale także sama dysza dozująca - w niektórych dozownikach olej wydobywa się ciężko, sikając i kapiąc. W sprayach SprayLeggero stosowane są tzw. nebulizatory, czyli dysze generujące mikronizowaną mgiełkę rozprowadzającą olej równą warstwą po większej powierzchni

Porcja 1.8 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 14.83  kcal 824.00  kcal
kJ 62.15  kJ 3,452.56  kJ
Tłuszcze, w tym 1.65  g 91.60  g
tłuszcze nasycone 0.30  g 16.40  g
Węglowodany, w tym 0.00  g 0.00  g
cukry 0.00  g 0.00  g
Białko 0.00  g 0.00  g
Sól 0.00  g 0.00  g

Napisz opinię

SprayLeggero meksykański olej z awokado w spray'u bez gazów wypychajacych

SprayLeggero meksykański olej z awokado w spray'u bez gazów wypychajacych

Czysty olej z awokado 100% w dozowniku w spray'u - bez lecytyny, gazów wypychających czy substancji przeciwspieniających.

Olej awokado pozyskiwany z pulpy meksykańskiego awokado (Persea Americana)charakteryzuje się delikatnym smakiem i lekką formułą, stanowi naturalne źródło witaminy E.



Fratelli Mantova, SprayLeggero Nutraceuticals Avocado Oil Spray - olej z awokado w spray'u do smażenia

Objętość netto: 200ml

Składniki: olej z awokado

Kraj pochodzenia surowca: Meksyk, zabutelkowano we Włoszech

Wartości odżywcze na jedną porcję (1 psiknięcie 1 sekunda, 1,7g / 1,8ml, 111 porcji w opakowaniu): wartość energetyczna 61kJ / 15kcal, tłuszcze 1,7g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g), węglowodany 0g (w tym cukry 0g), białko 0g, błonnik 0g, sól 0g

Wartości odżywcze w 100mlwartość energetyczna 3389kJ / 824kcal, tłuszcze 91,6g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 16,4g), węglowodany 0g (w tym cukry 0g), białko 0g, sól 0g

Sposób użycia: Przed użyciem wstrząsnąć. Rozpylać około 1 sekundy na zimną patelnię lub inne naczynie albo potrawę z odległości ok. 10cm. Można spryskać produkt surowy i obtoczyć go w przyprawach, można stosować do sałatek

WAŻNE! Stosować w pozycji poziomej, tak, by dysza i strumień były skierowane prostopadle do pryskanej powierzchni

Środki ostrożności: stosować tylko wg wskazówek. Nie używać blisko źródeł ciepła i otwartego ognia, nie pryskać bezpośrednio do piekarnika, pieca, prodiża itp. Nie stosować na rozpalony grill.

UWAGA! Produkt łatwopalny, pod ciśnieniem. Nie dziurawić i nie spalać nawet pustego opakowania. Ogrzanie grozi wybuchem. Używać w pomieszczeniach ze sprawna wentylacją. Nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Nie wdychać.

Przechowywać w miejscu zacienionym, z dala od ognia i źródeł ciepła, w temperaturze 15-25 °C, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Producent: wyprodukowano we Włoszech przez Compagnia Alimentare italiana S.p.a., Via Ponte Tapino, 19, 03030 Broccostella FR, Włochy

Spożyć przed: nadruk na opakowaniu

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: