The Curators Beef Biltong Original - suszona wołowina 250% mięsa
The Curators Beef Biltong Original to wołowina w oryginalnej mieszance przypraw z pieprzem i prażoną kolendrą, charakteryzuje się niezwykle wysoką zawartością białka i znikomą zawartością tłuszczu i węglowodanów, 100g gotowego biltongu The Curaators powstaje z 250g marynowanej wołowiny.
Biltong to wywodząca się z Afryki marynowana w occie winnym i przyprawach, a następnie suszona chuda wołowina - jest to doskonałe źródło białka, pyszna i sycąca przekąska.
The Curators Beef Biltong Original powstaje z 250g angielskiej i irlandzkiej wołowiny marynowanej w mieszance południowoafrykańskich przypraw suszonej w naturalny sposób na powietrzy. Mięso nie jest doprawiane cukrem ani słodzikami, nie zawiera barwników ani aromatów, ani wzmacniaczy smaku.
The Curators Beef Biltong Original - najważniejsze informacje
- bardzo wysoka zawartość białka: ponad 50%
- znikoma zawartość węglowodanów: <1%
- znikoma zawartość tłuszczu
- bez dodatku cukru
- bez glutenu
- bez glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku
- bez sztucznych barwników i aromatów
- 250% mięsa
- powstaje wyłącznie z brytyjskiej i irlandzkiej wołowiny, wyłącznie grass-fed - bo jakość mięsa jest tym, co odróżnia dobry biltong od doskonałego
Czym biltong różni się od jerky czyli rodzaje suszonej wołowiny
Biltong zasadniczo różni się od popularnej w USA suszonej wołowiny typu jerky:
- wołowina beef jerky często jest wędzona, wołowiny biltong nigdy się nie wędzi, to po prostu suszone, marynowane mięso
- mięso do biltong jest grubiej krojone, zwykle w plastry grubości 2,5cm, a nawet grubsze; wołowinę na beef jerky kroi się cieniej
- beef jerky suszy się tylko po osoleniu, a mięso na beef biltong jest dodatkowo marynowane w occie winnym i przyprawach - dzięki temu biltong jest bardziej kruchy i mniej słony
- wołowina biltong ma zwykle znacznie niższa zawartość sodu
- biltong ma wielokrotnie mniej węglowodanów (około 1%) i znacznie więcej białka (ponad 50%)
Jeśli złapał cię głód lub masz ochotę coś przekąsić, zamiast sięgać po kaloryczne jedzenie zatop zęby w smakowitych kawałkach mięsa - są nie tylko zdrowe, ale też pyszne, a przede wszystkim rewelacyjnie zaspokajają głód i dodają energii.
Wartości Odżywcze
The Curators Biltong Original - suszone kawałki wołowiny typu biltong w oryginalnej mieszance przypraw
Masa netto: 28g
250% mięsa - 100g gotowego produktu powstało z 250g świeżej wołowiny
Składniki: ocet winny, sól, nasiona kolendry, czosnek, czarny pieprz, substancje konserwujące (substancja konserwująca sorbinian potasu, azotan sodu), gałka muszkatołowa, goździki, papryczka chilli.
Alergeny: nie zawiera alergenów
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 267,8kcal/1135,7kJ, tłuszcze 5,7g (w tym tłuszcze nasycone 2,1g), węglowodany 1,7g (w tym cukry 1,0g), białko 53,2g, sól 5,0g
Wartości odżywcze w 28g: wartość energetyczna 75,0kcal/318,0kJ, tłuszcze 1,6g (w tym tłuszcze nasycone 0,6g), węglowodany 0,5g (w tym cukry 0,3g), białko 14,9g, sól 1,4g
Producent: Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii dla Curators of Flavor Ltd.
Dystrybutor: Walden Farms K.Warda-Poniecka
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu. Nie przechowywać w lodówce ani zamrażarce. Po otwarciu przechowywać w otwartym opakowaniu w dobrze wentylowanym pomieszczeniu i spożyć w przeciągu 3 dni. Nie zjadać torebki z pochłaniaczem wilgoci! Opakowanie próżniowe - po otwarciu opakowania odczekać 15-20 minut, aby wołowina rozwinęła w pełni swój aromat pod wpływem tlenu.