Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Arco sękacz śmietankowy bez cukru, laktozy i oleju palmowego

Arco Sweets

5902447501001

Nowy produkt

Sękacz bez cukru, bez laktozy i bez oleju palmowego, mega chrupka zawijana rurka waflowa wypełniona kremowym nadzieniem bez ani grama wody - dzięki temu rurka zachowuje swoją niebywałą kruchość.

Więcej szczegółów

1,79 pln

Dostępny w magazynie

Masa netto 28g.; 6,39 pln/100g.

Nie ma punktów za ten produkt.


Główne nuty smakowe:

Arco sękacz śmietankowy bez dodatku cukru, bez laktozy i bez oleju palmowego, mega chrupka zawijana rurka waflowa wypełniona kremowym nadzieniem bez ani grama wody - dzięki temu rurka zachowuje swoją niebywałą kruchość.

Pochodzenie sękacza nie jest do końca jasne, ale większość badaczy zgodnie umiejscawia je na terenie dzisiejszych Niemiec. Nie zmienia to faktu, że charakterystyczne 'sękate' ciasto znane jest pod różnymi nazwami w wielu krajach - w Polsce bywa nazywany kołączem, dziadem lub bankuchem, na Litwie występuje jako šakotis, w Niemczech jako Baumkuchen lub Prügelkrapfen a Francuzi znają ten efektowny wypiek jako gâteau à la broche czyli ciasto z rożna. Polskim sękaczowym zagłębiem jest Podlasie, a podlaskim „zagłębiem sękaczy” jest miejscowość Huszcza i to tam można trafić najlepsze, tradycyjne specjały tego rodzaju, wyppiekany w opalanym drewnem piecu na kręconym rożnie. W 2005 roku podlaski sękacz został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. 

Gotowy sękacz jest podobny do ściętego pnia drzewa z sękami - stąd oczywiście jego nazwa. W wyniku stopniowego polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta w przekroju sękacza widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa. Spływający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta tworzy charakterystyczny, zastygające, sterczące sople przypominające fragmenty uciętych sękowatych gałęzi. O ile przygotowanie samego ciasta tłuszczowo-biszkoptowego nie jest wielce skomplikowane, o tyle sam proces pieczenia jest trudny, wymaga doświadczenia i czasu, przygotowanie ciasta i upieczenie sękacza to ok. 4-5 godzin pracy, z czego około 3 godziny spędzone przy gorącym piecu, trzeba nauczyć się odpowiednio kręcić wałkiem, aby otrzymać pożądany efekt, a przy tym nie spalić ciasta i uzyskać piękne sęki.

Porcja 28 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 142.00  kcal 507.14  kcal
kJ 594.53  kJ 2,123.31  kJ
Tłuszcze, w tym 12.00  g 42.86  g
tłuszcze nasycone 3.10  g 11.07  g
Węglowodany, w tym 13.00  g 46.43  g
cukry 1.70  g 6.07  g
poliole 9.00  g 32.14  g
Białko 1.80  g 6.43  g
Błonnik 0.50  g 1.79  g
Sól 0.06  g 0.21  g
Oceń 
Milena C 23-05-2021

Ok

Nigdy nie jadłam sękaczy, więc nie mam porównania. Ten sękacz smakuje jak dobra rurka ze śmietaną. Skład niezbyt dobry – w końcu ma maltitol i mąkę pszenną, więc też sporo węglowodanów. Rurka jest jednak bardzo mała i tania, więc raz na jakiś czas można zjeść.

    Oceń 
    Katarzyna J 20-03-2021

    Troszeczke sie zawiodłam :)

    Nie wiem, jesli oczekujecie smaku chociaz odrobinę przypominającego ten, który mają sękacze z Wisły to sie rozczarujecie. Tutaj jest kruchy wafelek wypełniony kremem, który kojarzy mi sie z takimi rozkami na wage z kremem, no albo ewentualnie krem smietankowy z tradycyjnych wafelkow. Jest spoko, taka drobna przekąska na dwa, trzy gryzy ale szału nie ma. :) Liczyłam na jakas alkoholową nute jak w sękaczu z Wisły czy Wojtku, a tutaj mamy zwykłą waflową rurke z kremem. Takie o, moze wpadnie nastepnym razem do koszyka, sama nie wiem, za te grosze to się nada.

    • 2 z 2 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

    Napisz swoją opinię!

    Napisz opinię

    Arco sękacz śmietankowy bez cukru, laktozy i oleju palmowego

    Arco sękacz śmietankowy bez cukru, laktozy i oleju palmowego

    Sękacz bez cukru, bez laktozy i bez oleju palmowego, mega chrupka zawijana rurka waflowa wypełniona kremowym nadzieniem bez ani grama wody - dzięki temu rurka zachowuje swoją niebywałą kruchość.



    Arco sękacz śmietankowy bez dodatku cukru, rurka waflowa  nadziewana kremem o smaku śmietankowym (89%), zawiera substancje słodzące

    Masa netto: 28g

    Składniki: substancja słodząca maltitol, tłuszcz roślinny (olej rzepakowy całkowicie utwardzony), olej rzepakowy, bezlaktozowe odtłuszczone mleko w proszku, rurka waflowa (mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca węglan sodu), łom waflowy (mąka pszennaolej rzepakowy, emulgator: lecytyna rzepakowa, substancja spulchniająca wodorowęglan amonu, sól, woda), aromat, emulgator: lecytyna rzepakowa.

    Nadmierne spożycie może powodować efekt przeczyszczający.

    Alergeny: mleko, gluten; może zawierać orzeszki arachidowe.

    Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 507,1kcal/2123,3kJ, tłuszcze 42,8g (w tym tłuszcze nasycone 11,0g), węglowodany 46,4g (w tym cukry 6,0g , poliole 32,1g), białko 6,4g, błonnik 1,7g, sól 0,2g

    Wartości odżywcze w 1 porcji: wartość energetyczna 142,0kcal/594,5kJ, tłuszcze 12,0g (w tym tłuszcze nasycone 3,1g), węglowodany 13,0g (w tym cukry 1,7g , poliole 9,0g), białko 1,8g, błonnik 0,5g, sól 0,0g

    Producent:  Wyprodukowano w Polsce przez Arco Sweets Sp. z o.o | Chojnicka 30, 83-250 Skarszewy

    Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

    Polecane produkty

    Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: