Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Wyprzedaże

TerraSana, kuzu szare bryłki, japoński organiczny vege zagęstnik

Terrasana

a28713576173291

Nowy produkt

Organiczna japońska skrobia kuzu to doskonały zagęstnik pochodzenia roślinnego odpowiedni dla wegan, osób na diecie bezglutenowej lub diecie paleo.

Niewielka ilość doskonale zagęszcza desery, sosy i zupy nie zmieniając smaku potraw i zachowując przejrzystość płynów (nie matowi).

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

31,97 pln

Dostępny w magazynie

Masa netto 125g.; 25,58 pln/100g.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 6 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 6 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,72 pln.


Kuzu (lac. Pueraria lobata - opornik łatkowaty albo maranta trzcinowa; inaczej 'kudzu', 'japońska skrobia') to popularna roślina azjatycka (występuje także w Ameryce Południowej). Kuzu jest doskonałą wegańską alternatywą dla innych substancji zagęszczających takich jak żelatyna czy skrobia ziemniaczana. Ponadto skrobia znajdująca się w Kuzu jest bogatym źródłem żelaza, wapnia oraz fosforu.

Kuzu ma wiele zastosowań kulinarnych - zarówno na słodko, np. do deserów (kisiel, galaretka, desery mleczne) oraz do dań wytrawnych, - szczególnie sosów, dipów, dressingów i zup. 

Wegańska skrobia kuzu TerraSana:

  • naturalna, organiczna substancja zagęszczająca
  • stabilne zagęszczenie, potrawy nie rozwarstwiają się
  • nie matowi płynów
  • nie zmienia smaku potraw
  • działa łagodząco na układ trawienny
  • bezglutenowa
  • odpowiednia dla wegan
  • odpowiednia dla osób na diecie paleo
  • ma odczyn zasadowy - odpowiednia przy zakwaszeniu organizmu
  • bogate źródło żelaza, fosforu i wapnia oraz izoflawonów
  • przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu

Organiczna skrobia kuzu to doskonały, łatwy w użyciu zagęstnik - w przeciwieństwie do wielu innych substancji zagęszczających, kuzu jest stabilna w wysokich temperaturach i zagęszczone nią dania nie rozwarstwiają się po podgrzaniu. Kuzu jest idealna do sosów, zagęszczania deserów, zup czy słodkich farszów w cieście (np. nadzienie szarlotki). Kuzu od wieków ceniona jest w Japonii ze względu na swoje właściwości zdrowotne, działa łagodząco na żołądek i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego - cząsteczki skrobi kuzu wnikają w jelita i eliminują dyskomfort spowodowany zakwaszeniem lub infekcjami bakteryjnymi.

Stosowanie wegańskiej skorbii kuzu:

Dla mocnego zagęszczenia 1 szklanki płynu (np. deseru) rozpuść 1 łyżkę kuzu w 2 łyżkach chłodnego płynu, zmieszaj z pozostałą ilością potrawy, którą chcesz zagęścić. Dla mniej intensywnego zagęszczenia (sosy, zupy) rozpuść 1 łyżeczkę do herbaty kuzu w 2 łyżeczkach chłodnego płynu i zmieszaj z 1 szklanką zagęszczanego sosu/zupy. Mieszaj do dobrego rozpuszczenia się kuzu i uzyskania klarownego sosu.

Porcja 5 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 16.80  kcal 336.00  kcal
kJ 70.39  kJ 1,407.84  kJ
Tłuszcze, w tym 0.00  g 0.00  g
tłuszcze nasycone 0.00  g 0.00  g
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym 4.20  g 84.00  g
cukry 0.00  g 0.00  g
poliole
skrobie 4.20  g 84.00  g
Białko 0.00  g 0.00  g
Błonnik
Erytrytol
Sód 2.00  mg 40.00  mg
(ekwiwalent soli) 5.00  mg 100.00  mg
Uwagi
Napisz opinię
Biotech Protein Chips Paprika - paprykowe chipsy białkowe 49% WPI

Biotech Protein Chips Paprika - paprykowe chipsy białkowe 49% WPI

Terra Sana kuzu - bezglutenowa skrobia z korzenia kuzu z certyfikowanych upraw organicznych

Masa netto: 125g 

SkładnikiMielony korzeń kuzu /pueraria lobata/ w formie bryłek

Wartości odżywcze na 100g: wartość energetyczna 1428kJ / 336kcal, tłuszcze 0g ( w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 85g (w tym cukry 9g, skrobie 84g), białko 0g, sól 100mg

Produkt odpowiedni dla wegan. Produkt bezglutenowy. Produkt pochodzi z certyfikowanych upraw organicznych (NL-BIO-01 NON-EU Agriculture).

Producent:  Wyprodukowano w Japonii dla TerraSana Natuurvoeding BV Postbus 70 NL-2450 AB Leimuiden   

Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Korzystanie z kuzu: do zagęszczenia filiżanki płynu użyć około 2-3 łyżeczek kuzu; w celu uzyskania konsystencji galaretki, analogicznej do efektu użycia żelatyny, użyć 3 łyżk kuzu na 250ml wody. Rozpuszczać w zimnej wodzie.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: