Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Terrasana Arrow Root - maranta trzcinowa - skrobia z korzenia

Terrasana

Nowy produkt

Maranta trzcinowata to bezglutenowa, lekkostrawna mąka skrobiowa zwana arrow root, pozyskiwana z korzeni roślin zaliczających się do rodziny botanicznej marantowatych pochodzących z Ameryki Południowej. W diecie bezglutenowej świetnie sprawdza się w charakterze zagęstnika, a także zamiennika mąk glutenowych.

Więcej szczegółów

17,20 pln

Dostępny w magazynie

Waga netto 200g.; 8,60 pln/100g

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 3 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 3 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,36 pln.


Maranta trzcinowata polecana jest w kuchni alergików, szczególnie diecie bezglutenowej, ze względu na możliwość jej zastosowania w różnych daniach, ma także bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy oraz właściwą florę bakteryjną. Do wypieków można użyć jej w ilości równej do 10% całej masy mąki w przepisie. Działa w ujemnych temperaturach i zapobiega tworzeniu się kryształków lodu w zamrażanych produktach, dlatego jest ceniona jako zagęstnik domowych wegańskich lodów, nadając im puszystą konsystencję charakterystyczną dla lodów mleczno-cukrowych.

Sposób spożycia maranty trzcinowej:

Maranta trzcinowata jest dobrym środkiem wiążącym, może być używana do przygotowywania i zagęszczania wielu potraw: klarownych zup i sosów, puddingów, ciastek, galaretek , budyniów, lodów oraz wypieków dla dzieci. Maranta nie ma nieprzyjemnego posmaku, a potrawy zagęszczane marantą trzcinowatą nie stają się szkliste tak jak jest to w przypadku potraw wiązanych skrobią ziemniaczaną czy mąką kukurydzianą.

Dla uniknięcia grudek zaleca się mieszanie maranty trzcinowatej z zimnym płynem, a następnie dodanie mieszanki do gorącego płynu. Podgrzewa się potrawę tylko do momentu, aż zgęstnieje.

Napisz opinię



Terra Sana arrow root - bezglutenowa skrobia z korzenia maranty trzcinowej z certyfikowanych upraw organicznych

Masa netto: 200g 

SkładnikiMielony korzeń maranty trzcinowej

Produkt odpowiedni dla wegan. Produkt bezglutenowy. Produkt pochodzi z certyfikowanych upraw organicznych (NL-BIO-01 NON-EU Agriculture).

Producent:  Wyprodukowano w Japonii dla TerraSana Natuurvoeding BV Postbus 70 NL-2450 AB Leimuiden   

Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Korzystanie z kuzu: do zagęszczenia filiżanki płynu użyć około 2-3 łyżeczek kuzu; w celu uzyskania konsystencji galaretki, analogicznej do efektu użycia żelatyny, użyć 3 łyżk kuzu na 250ml wody. Rozpuszczać w zimnej wodzie.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: