Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
TerraSana Arrow Root - kuzu, maranta trzcinowa - skrobia z korzenia
Maranta trzcinowata polecana jest w kuchni alergików, szczególnie diecie bezglutenowej, ze względu na możliwość jej zastosowania w różnych daniach, ma także bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy oraz właściwą florę bakteryjną. Do wypieków można użyć jej w ilości równej do 10% całej masy mąki w przepisie. Działa w ujemnych temperaturach i zapobiega tworzeniu się kryształków lodu w zamrażanych produktach, dlatego jest ceniona jako zagęstnik domowych wegańskich lodów, nadając im puszystą konsystencję charakterystyczną dla lodów mleczno-cukrowych.
Sposób spożycia maranty trzcinowej:
Maranta trzcinowata jest dobrym środkiem wiążącym, może być używana do przygotowywania i zagęszczania wielu potraw: klarownych zup i sosów, puddingów, ciastek, galaretek , budyniów, lodów oraz wypieków dla dzieci. Maranta nie ma nieprzyjemnego posmaku, a potrawy zagęszczane marantą trzcinowatą nie stają się szkliste tak jak jest to w przypadku potraw wiązanych skrobią ziemniaczaną czy mąką kukurydzianą.
Dla uniknięcia grudek zaleca się mieszanie maranty trzcinowatej z zimnym płynem, a następnie dodanie mieszanki do gorącego płynu. Podgrzewa się potrawę tylko do momentu, aż zgęstnieje.
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Terra Sana arrow root - bezglutenowa skrobia z korzenia maranty trzcinowej z certyfikowanych upraw organicznych
Masa netto: 150g
Składniki: Mielony korzeń maranty trzcinowej w formie białego proszku
Produkt odpowiedni dla wegan. Produkt bezglutenowy. Produkt pochodzi z certyfikowanych upraw organicznych (NL-BIO-01 NON-EU Agriculture).
Producent: Wyprodukowano w Japonii dla TerraSana Natuurvoeding BV Postbus 70 NL-2450 AB Leimuiden
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Korzystanie z kuzu: do zagęszczenia filiżanki płynu użyć około 2-3 łyżeczek kuzu; w celu uzyskania konsystencji galaretki, analogicznej do efektu użycia żelatyny, użyć 3 łyżk kuzu na 250ml wody. Rozpuszczać w zimnej wodzie.