Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Bio Planete Avocado organiczy olej z awokado extra virgin

Bio Planete

Nowy produkt

Olej z miąższu awokado jest alternatywą dla tradycyjnych tłuszczy, stosując go zastąpisz kwasy nasycone, zdrowszymi kwasami nienasyconymi. Bogaty w witaminy A, E, H, K, PP, F oraz witaminy z grupy B olej z awokado ma bardzo wysoką odporność na temperatury, nadaje się do smażenia i grillowania

Więcej szczegółów

37,99 pln

Dostępny w magazynie

Waga netto 250g.; 15,20 pln/100g

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 7 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 7 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,84 pln.


Olej z awokado charakteryzuje delikatny orzechowy smak, piękny zielono-złoty kolor i unikalna jedwabista tekstura - olej pokrywa smażone na nim potrawy bardzo cieniutką, jednolita warstwą, dzięki czemu zużywa się go mniej niż innych tłuszczy. Dodatkową korzyścią jest fakt, że awokado jest źródłem antyoksydantów, które nie ulegają zniszczeniu podczas procesu wytwarzania oleju, jest także bogaty w witaminy z grup A, B, C, D, E oraz K, dzięki wysokiej zawartości omega-9 redukuje poziom złego cholesterolu, a ponadto zawiera lecytynę i beta-sitosterol, które regulują gospodarkę tłuszczową w organizmie, wspomagają pracę mózgu, wątroby i układu krążenia.

Najlepszy olej do smażenia

Olej z awokado jest najlepszym olejem do smażenia bo ma naturalnie najwyższą temperaturę dymienia spośród nierafinowanych chemicznie olei i można go rozgrzać aż do 270°C (wg niektórych źródeł 255°C). Ta graniczna temperatura nazywana punktem dymienia to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, a jednocześnie wydziela się toksyczna i rakotwórcza akroleina  - tłuszcz się pali i dymi. Ponieważ przeciętna temperatura, w której smażymy w warunkach domowych to około 180°C, wybierając olej do smażenia należy wybrać taki, który nie pali się w temperaturze smażenia - nie będzie to więc tak popularna oliwa extra virgin, bo ta staje się szkodliwa już w 130°C!

Bio Planete Olej z miąższu awokado

Porcja 100 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 819.00  kcal 819.00  kcal
kJ 3,431.61  kJ 3,431.61  kJ
Tłuszcze, w tym 91.00  g 91.00  g
tłuszcze nasycone 18.00  g 18.00  g
tłuszcze trans 0.00  g 0.00  g
tłuszcze jednonienasycone 65.00  g 65.00  g
tłuszcze wielonienasycone 8.00  g 8.00  g
Węglowodany, w tym 0.00  g 0.00  g
cukry 0.00  g 0.00  g
poliole
skrobie
Białko 0.00  g 0.00  g
Błonnik
Erytrytol
Sód 0.00  mg 0.00  mg
(ekwiwalent soli) 0.00  mg 0.00  mg
Uwagi

Napisz opinię



Bio Planete Organic Avocado virgin oil - olej wytłaczany na zimno z miąższu awokado z certyfikowanych upraw organicznych fair trade

Objętość: 250ml 

Składniki: Olej z miąższu awokado z upraw ekologicznych, certyfikat FR-BIO-01

Alergeny: w zakładzie przetwarzane są sezam, soja oraz orzechy, w tym orzechy ziemne

Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w zamkniętym opakowaniu, temperaturze poniżej 25°C

Wartości odżywcze w 100ml: wartość energetyczna 3367kJ / 819 kcal, tłuszcze 91,0g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 18g, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe 65g, w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe 8g, kwasy omega-6 7g, kwasy omega-3 1g), węglowodany 0g (w tym cukry 0g), białko 0g, sól 0g, witamina E 13mg (108% rekomendowanego dziennego spożycia)

Producent: wyprodukowano w Kenii dla Bio Planete, dystrybutor PL Bio Planet S.A.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: