Wybierz kategorię

Wybierz producenta

Promocje

Bio Planete Masło Shea - organiczne masło shea (karité), jadalne, spożywcze

Bio Planete

4260355585232

Nowy produkt

Organiczne jadalne masło shea przeznaczone do zastosowań spożywczych.

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

32,06 pln

Dostępny w magazynie

Objętość netto 200ml.; 16,03 pln/100ml.

Kupując teraz ten produkt dostaniesz 6 punktów lojalnościowych. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 6 punktów lojalnościowych co możesz zamienić na zniżkę na następne zamówienie o wartości 0,72 pln.


Bio Planete Shea Butter - jadalne masło shea do zastosowań spożywczych, znane także jako masło karité, to tłuszcz z owoców drzewa masłowego (masłosza), polecane do  przygotowywania dań, pieczeni, gotowania i smażenia.

Orzechy shea, które według systematyki botanicznej nie są wcale orzechami, lecz należą do kategorii jagód, są zbierane ze starych, dziko rosnących drzew masłosza najczęściej w krajach Afryki Zachodniej i przetwarzane na masło shea na miejscu. Masło shea jest bardziej zrównoważoną alternatywą dla konwencjonalnego oleju palmowego, który poprzez ekstensywne uprawy ma negatywny wpływ na ekosystem.

Stosowanie masła shea w żywności

Masło Shea łatwo się rozsmarowuje, ma neutralny smak i jest bardzo dobrze podgrzewane, dlatego ludność Afryki tradycyjnie używa miękkiego masła shea do smażenia i tłuszczu piekarskiego. Masło shea nadaje się również jako wegańskie masło - w przeciwieństwie do którego ma o około 50 procent więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.

„Złoto Afryki”, jak bywa nazywane masło shea jest tradycyjnie używane nie tylko w kosmetyce i medycynie, ale przede wszystkim jako żywność, chociaż stosunkowo trudno jest znaleźć w sklepach masło shea spełniające kryteria czystości żywności, większość maseł  shea ma przeznaczenie kosmetyczne.

Masło shea jest składnikiem coraz częściej wykorzystywany, w kremach do smarowania - nadaje kremom podobnie kremową, jedwabistą konsystencje co olej palmowy, ale jest lepsze z uwagi na ochronę naturalnego środowiska zagrożonych wyginięciem gatunków. Polecamy masło shea do przygotowywania zdrowych domowych smarowideł z  dodatkiem kakao, odżywki białkowej i erytrolu, łącząc z wybranym masłem orzechowym, można w domowych warunkach na bazie  masła shea stworzyć super aksamitny, najzdrowszy z możliwych krem bijący na głowę pod względem składu i smaku marketowe hity.

Z uwagi na wysoki punkt dymienia masło shea nadaje się do smażenia i pieczenia.

Masło shea -  struktura tłuszczowa (100ml masła  = 92g)

  1. tłuszcze nasycone 46,6%
  2. tłuszcze nienasycone  43,4%
  3. tłuszcze jednonienasycone  38%
  4. tłuszcze wielonienasycone 5,4%
  5. tłuszcze trans 0%
  6. kwasy tłuszczowe Omega-3  0,3%
  7. kwasy tłuszczowe Omega-6  4,9%
Porcja 15 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 122.85  kcal 819.00  kcal
kJ 505.05  kJ 3,367.00  kJ
Tłuszcze, w tym 13.65  g 91.00  g
tłuszcze nasycone 6.45  g 43.00  g
tłuszcze trans 0.00  g 0.00  g
tłuszcze jednonienasycone 5.70  g 38.00  g
tłuszcze wielonienasycone 0.60  g 4.00  g
Węglowodany, w tym 0.00  g 0.00  g
cukry 0.00  g 0.00  g
Białko 0.00  g 0.00  g
Sól 0.00  g 0.00  g

Napisz opinię



Bio Planate Shea Butter - ekologiczne masło shea

Objętość netto: 200 ml 

Składnikimasło shea* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Kraj pochodzenia: Burkina  Faso, może się różnić w zależności od partii

Odpowiedni dla wegan. Produkt rolnictwa ekologicznego, objęty certyfikatem kontroli DE-OEKO-006

Wartości odżywcze w 100ml: wartość energetyczna 819kcal/3367kJ, tłuszcze 91g (w tym tłuszcze nasycone 43g, tłuszcze jednonienasycone 38g, tłuszcze wielonienasycone 4g), węglowodany 0g (w tym cukry 0g), białko 00g, sól 0g

Producent: wyprodukowano dla Ölmühle Solling GmbH, Niemcy

Przechowywane: Przechowywać w temperaturze pokojowej i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Masło shea w temperaturze do 28 stopni Celsjusza ma konsystencję stałą. W celu zmiany konsystencji na płynną umieścić produkt w kąpieli wodnej.

Polecane produkty

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali także: